Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά: Το γαμοπίλαφό του είναι, κατά την ταπεινή μας άποψη, το καλύτερο που έχουμε δοκιμάσει εκτός Κρήτης. Κατά τα λοιπά, τον Διοματάρη τον αγαπάμε και για τον εξαιρετικό του μαρουβά (το δυνατό παλαιωμένο κρασί που έρχεται από τα Χανιά) και για τον σούπερ κεφάτο ιδιοκτήτη, που είναι πάντα παρών στην υποδοχή και ανάμεσα στα τραπέζια.
Στο μενού, δυνατά παίζουν εκτός από το γαμοπίλαφο, και το απάκι, το χοιρινό με φέτα, τα αυγά με τις πατάτες και τη στάκα, οι μπουμπουριστοί χοχλιοί και το χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια. Η ρακή έρχεται πάντα κερασμένη στην αρχή, όπως και το γλυκό στο τέλος. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, η μουσική είναι συχνά ζωντανή και οι μερίδες τεράστιες –παραγγείλτε με φειδώ.
Μετακόμισε από τον Κορυδαλλό στη Γλυφάδα, κράτησε όμως απαράλλαχτη την κουζίνα και την αγάπη της για τις γεύσεις και τα υλικά της Κρήτης. Στα «οπωσδήποτε» του μενού, οι πρωτάρηδες σημειώστε την οφτή πατάτα, τους μπουμπουριστούς χοχλιούς (ναι, σαλιγκάρια είναι), τους κολοκυθανθούς που γεμίζονται με ρύζι, τις πατάτες με αυγά και στάκα, το κατσικάκι με στάκα και πατάτες που λέγεται «το πιάτο του Μίνωα», και το ξαρέσκι, λαυράκι που σερβίρεται με φακοσαλάτα. Στο τέλος το γλυκό έρχεται κερασμένο, ο δε λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ το άτομο, ρακής περιλαμβανομένης.
Ζεστός, ξύλινος χώρος στο εσωτερικό και τραπεζάκια που απλώνονται στην πλατεία απέναντι με το που σκάσει μύτη ο ήλιος είναι το «λουκ» της κρητικής ταβέρνας των αδερφών Ρωμανάκη στην Αγία Παρασκευή.
Στα του μενού τους, ξεχωρίζουμε το οφτό αρνάκι, ψημένο σε κληματόβεργες στο φούρνο, το μαγειρευτό ριφάκι, κατσικάκι δηλαδή στην κατσαρόλα με διάφορα χόρτα από την Κρήτη, τις κοκκινιστές μακαρούνες με μοσχαράκι και ανθόγαλο και τα τηγανισμένα τυροζουλάκια, παραδοσιακά τυριά με πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Οι τιμές, με κερασμένο γλυκάκι στο τέλος, και τις απαραίτητες ρακές ή μια γενναία ποσότητα μαρουβά, κυμαίνονται στα 20€ το άτομο. Συχνά πυκνά έχει και κρητικές βραδιές, με ζωντανή μουσική.
Αυθεντικό ρακάδικο, δημιουργία Ιεραπετριτών, κλείνει φέτος τα 12 χρόνια του στα Εξάρχεια, και σερβίρει τους καλύτερους κολοκυθανθούς της Αθήνας. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να ξέρετε για το Ρακουμέλ.
Στα υπόλοιπα τώρα: Η ρακή του είναι εξαιρετική, όπως και το ρακόμελο που ταιριάζει γάντι στα χειμωνιάτικα βράδια μας, ο μαρουβάς εκτός από τα ποτήρια μπαίνει και στα πιάτα –δοκιμάστε τη χοιρινή τηγανιά, θα μας θυμηθείτε– και στα λοιπά δυνατά χαρτιά του συγκαταλέγονται οι αμανίτες στο τηγάνι, τα σιουφιχτά ζυμαρικά με στακοβούτυρο, ο ντάκος με ξινομυζήθρα (για τους ιερόσυλους Αθηναίους σερβίρεται και με φέτα), οι χοχλιοί με δεντρολίβανο, το απάκι και η σφακιανή πίτα. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο, αλκοόλ (ρακής ή μαρουβά) περιλαμβανομένου.
Αντικριστό στην Αθήνα δε βρίσκεις εύκολα, κι αυτό είναι από μόνο του λόγος να αγαπήσεις τον Πατούχα, που μετρά ήδη 22 χρόνια ζωής στην Καλλιθέα. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός: Είναι και ο δυνατός μαρουβάς του, το απάκι με σταμναγκάθι, το οφτό αρνάκι, το γαμοπίλαφο, το σφουγγάτο στον ξυλόφουρνο με σύγλινο, οι χειροποίητες χυλοπίτες με απάκι, λιαστή ντομάτα και φρέσκια μυζήθρα και το κουνέλι με λεμόνι και κρασί. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20€ το άτομο, με άφθονο μαρουβά, και την τσικουδιά κερασμένη στην αρχή, ως είθισται.
Μια οικογένεια από την Ιεράπετρα έφερε πριν από τρία χρόνια την Κρήτη στην Ηλιούπολη. Στο Ραχάτι θα δοκιμάσετε χοιρινό μαγειρεμένο με σταμναγκάθι, ομελέτα «του Μανωλιού» με απάκι και πατάτες, χοχλιούς μπουμπουριστούς, σιουφιχτά με στακοβούτυρο και ξερή μυζήθρα, φανταστικούς γεμιστούς κολοκυθανθούς, ξύγαλο και σούπερ χειροποίητα ντολμαδάκια. Συνοδεύετε με ωραιότατη ρακή ή πολύ καλό ρακόμελο, και πληρώνετε γύρω στα 17-20€ το άτομο, με γλυκάκι στο τέλος κερασμένο.
Η Κρήτη Βερανζέρου 5, πλατεία Κάνιγγος, τηλ.: 210 3826998
Μετρά σχεδόν τριάντα χρόνια παρουσίας στη μικρή στοά δίπλα στην Πλατεία Κάνιγγος, συνεχίζει όμως ακάθεκτη να μας σερβίρει πεντανόστιμα μεζεδάκια, όπως οι γεμιστοί κολοκυθανθοί που συνοδεύονται από ξύγαλο Σητείας, το κατσικάκι με τους ασκόλυμπρους, το απάκι που σβήνεται με κρασί, το γαμοπίλαφο με γίδα και το ρεθυμνιώτικο λουκάνικο. Συνοδεύουμε απαραιτήτως με γλυκόπιοτη ρακή, και «κλείνουμε» με μυζηθροπιτάκια λουσμένα με μέλι θυμαρίσιο. Για ένα χορταστικότατο τσιμπολόγημα, θα υπολογίσετε περί τα 12-15€ το άτομο.