Περί ορέξεως Ψυχικό

Μας άνοιξε η όρεξη σαν βρεθήκαμε στο Ψυχικό και κάναμε επιδρομή στα καλύτερα φαγάδικα της περιοχής που έχουν καλομαγειρεμένες λιχουδιές για όλα τα γούστα.

Περί ορέξεως Ψυχικό

Αν είσαι και καλοφαγάς με την αράδα σου να πας στο Ψυχικό καθώς στις γειτονιές της περιοχής θα βρεις εκλεκτά φαγάδικα που θα ικανοποιήσουν και τον πιο δύστροπο και παιχνιδιάρη ουρανίσκο. Εμείς στα ίδια μέρη ξαναβρεθήκαμε και πιάσαμε τραπεζάκι σαν έτοιμοι από καιρό μονολογώντας: «Περί ορέξεως, Ψυχικό». Αν διαβάσεις τη λίστα μας θα καταλάβεις και το γιατί.

Φοιτητής

Κωστή Παλαμά 28, τηλ: 21 0674 8505

Αν λαχταράς φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά σε έναν χώρο που αποπνέει ζεστασιά και αυθεντική φιλοξενία, τότε ο Φοιτητής είναι μια στάση που δεν πρέπει να προσπεράσεις. Σε περιμένει με ανοιχτή αγκαλιά και ένα μενού γεμάτο αλμύρες λιχουδιές, που μυρίζουν θάλασσα και μαγειρεύονται με αγάπη και μεράκι.

Ξεκίνα με χταπόδι στη σχάρα και μύδια αχνιστά που λιώνουν στο στόμα, συνδύασέ τα με τραγανά κολοκυθάκια chips και το θραψαλάκι γεμιστό με φέτα και πιπεριά που ξεχειλίζει γεύση. Αν αγαπάς τα θαλασσινά, ετοιμάσου για γευστικό ταξίδι: στρείδια με δύο είδη Tabasco, δροσερό καρπάτσιο θαλασσινών και καλαμάρι τηγανητό σε καθαρό, τραγανό τηγάνισμα.

Η γαριδομακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής – ζουμερές γαρίδες, σάλτσα με σωστή ένταση, και μακαρόνια al dente. Για πιο «ψαροφαγικές» καταστάσεις, τα φρέσκα ψάρια ημέρας ψήνονται άψογα (στα 55€/κιλό), ενώ οι καραβίδες δικαιολογούν τα 90€/κιλό με την ποιότητά τους.

Κλείσε το γεύμα με ένα ανάλαφρο cheesecake ή την υπέροχα ξινούτσικη τάρτα λεμονιού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30€ ανά άτομο μαζί με κρασάκι ή ουζάκι.

Το σουβλάκι της Λίλας

25ης Μαρτίου 41, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 21 0671 2944

Από το μακρινό 1953, το σουβλάκι της Λίλας δεν είναι απλώς μια γευστική στάση στα βόρεια προάστια – είναι κεφάλαιο ολόκληρο στην ιστορία του αθηναϊκού street food. Εδώ δεν θα βρεις μοντερνιές και φιοριτούρες. Εδώ σερβίρεται η ουσία: πίτα αλάδωτη, μερακλίδικα ψημένη στα κάρβουνα, τόσο τραγανή όσο πρέπει για να κρατάει το ζουμί, και τόσο αφράτη ώστε να αγκαλιάζει στοργικά το κρέας.

Το χοιρινό λιώνει – κυριολεκτικά – στο στόμα, ενώ το μπιφτέκι έρχεται αρωματικό και καλοδουλεμένο, με εκείνη τη χειροποίητη αίσθηση που σπανίζει. Ντομάτα κομμένη στο χέρι, χοντροκομμένο κρεμμυδάκι και, για το φινίρισμα, η καυτερή μουστάρδα που σου ξυπνά κάθε κοιμισμένο γευστικό κάλυκα. Και μετά, έρχεται η μυστική σάλτσα της γιαγιάς Λίλας – ένας συνδυασμός από μπαχάρια, αγάπη και ανάμνηση που μένει στον ουρανίσκο για ώρες. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι περιέχει. Όλοι, όμως, επιστρέφουν για αυτήν.

Αν θες να πας το πράγμα ένα βήμα παραπέρα, ρίξε μια ματιά στο καθημερινό κοντοσούβλι. Απ’ αυτά που θες να ακουμπήσεις στο τραπέζι με μπόλικο ψωμάκι, λεμόνι και έναν φίλο που ξέρει από καλό τσίπουρο. Γιατί η Λίλα δεν σε ταΐζει απλώς – σε καλομαθαίνει.

Τζατζικοκίνηση

Πηνελόπης Δέλτα 8, Έλληνορώσων, τηλ.: 210 6744801

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by PAK SISTERS (@pak.sisters)


Με όνομα που κουβαλάει ιστορία και αρώματα άλλων εποχών, η Τζατζικοκίνηση στην Ελληνορώσων δεν είναι απλώς σουβλατζίδικο – είναι μνημείο λαϊκής γαστρονομίας. Έχει βάλει για τα καλά το Νέο Ψυχικό στον χάρτη των πιο εμβληματικών σουβλακοστέκι των βορείων προαστίων, και όχι άδικα.

Στις χρυσές της δεκαετίες, στα '80s και '90s, γνώρισε δόξες μεγάλες – με τους Παναθηναϊκούς να την έχουν θεοποιήσει, αλλά και με τον κόσμο να συρρέει για μια μπουκιά που θύμιζε γήπεδο, ξενύχτι και αληθινή πείνα. Το σύνθημα της Τζατζικοκίνησης παραμένει διαχρονικό όσο και πειστικό: «Όσο η κρίση ζορίζει, η Τζατζικοκίνηση ταΐζει». Και ταΐζει καλά.

Το σουβλάκι της είναι χορταστικό, χειροποίητο και τίμιο. Μεγάλα, ζουμερά κομμάτια εξαιρετικού χοιρινού – όχι αυτά τα ψιλοκομμένα που φοβάσαι ότι θα τα φυσήξει ο αέρας. Το τυλιχτό εδώ έχει ψυχή, και το τζατζίκι του είναι… άλλο επίπεδο: σκόρδο μπόλικο, στραγγιστό γιαούρτι, αγγούρι σωστά κομμένο και αυτό το κάτι που κάνει τη διαφορά. Τυλιχτά από 2,60€.

Χοχλιδάκι

Αδριανείου 31, τηλ: 2106746661

https://www.instagram.com/p/DAQK_KYtxha/?utm_source=ig_embed

Σε έναν ζεστό και περιποιημένο χώρο, με αέρα παλιάς ταβέρνας και μυρωδιές που σε προϊδεάζουν από την πρώτη ανάσα για όσα θα ακολουθήσουν, στο Χοχλιδάκι σε περιμένει μια μερακλίδικη εμπειρία που ξεκινά με την πρώτη μπουκιά και δεν σταματά παρά μόνο όταν αδειάσει και το τελευταίο πιατάκι.

Στο τραπέζι καταφθάνουν ένας-ένας οι ήρωες της βραδιάς: φάβα βελούδινη, με καραμελωμένο κρεμμύδι από πάνω, sticks κολοκυθιού τηγανισμένα στην εντέλεια, με εξωτερικό τραγανό και εσωτερικό φίνο, γαύρος ξιδάτος για να κόβει τη λιγούρα και καπνιστά μύδια με λάδι και ξύδι που ξυπνούν μνήμες από θαλασσινά καλοκαίρια. Ο αρμένικος παστουρμάς έρχεται δυνατός και πικάντικος, όπως πρέπει, ενώ τα χοιρινά μπριζολάκια σερβίρονται σε απλόχερη μερίδα, ψημένα όπως τα κάνει ο μερακλής στο χωριό – με το λίπος να λιώνει και να ποτίζει.

Η απόλυτη αποκάλυψη, όμως, είναι τα μοσχαρίσια συκωτάκια στο τηγάνι – το θρυλικό αρναούτ τζιέρι. Ζουμερά, μαλακά και σωστά πικάντικα, πασπαλισμένα με κύμινο, θα σε κάνουν να παραγγείλεις δεύτερη μερίδα πριν τελειώσεις την πρώτη. Ο λογαριασμός στα 20€ το άτομο με ουζάκι.

Scorpina

Γρ. Ξενόπουλου 2, τηλ: 21 0672 2223

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Scorpina Real SeaFood (@scorpina.seafood)


Η Scorpina στο Ψυχικό είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό θαλασσινό μπιστρό – είναι ένας προορισμός για όσους αγαπούν τη μοντέρνα ψαροφαγία με γκουρμέ πινελιές και αίσθηση κομψότητας. Ο χώρος της, φινετσάτος και καλοφτιαγμένος, προσθέτει έναν αέρα πολυτέλειας και ανεπιτήδευτης αισθητικής στην έξοδό σου, δημιουργώντας το ιδανικό σκηνικό για ένα εκλεπτυσμένο δείπνο με άρωμα θάλασσας.

Από το μενού αξίζει να δοκιμάσεις καρπάτσιο βασιλικού καβουριού, ταρτάρ τόνου, γαρίδες τεμπούρα, λαβράκι σεβίτσε, καπνιστό χέλι, γιουβέτσι με ψάρι ημέρας, αλλά και παπαρδέλες με γαρίδες και ψημένο σκόρδο και σπανακόρυζο πεσκανδρίτσας σωτέ. Για τους ορκισμένους ψαροφάγους, η κουζίνα προσφέρει επιλογές ημέρας σε φρέσκα ψάρια (στα 60€ το κιλό), ψημένες εξαιρετικά. Για ένα γεύμα, με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός ξεκινά από 35€ το άτομο.

Albion

Ομήρου 6, τηλ: 210 6740710

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Albion (@thealbiongr)


Το Albion είναι ένα all-day bar-restaurant με αέρα ευρωπαϊκής φινέτσας που σε κερδίζει από την πρώτη ματιά – και γουλιά. Εκλεπτυσμένο αλλά καθόλου στημένο, λειτουργεί και ως café, προσφέροντας το ιδανικό σκηνικό είτε για χαλαρό καφέ, είτε για δείπνο με στιλ, είτε για ποτό που τραβάει μέχρι αργά.

Το στολίδι του είναι ο στεγασμένος του κήπος: ένας καταπράσινος μικρόκοσμος με δέντρα, ξύλινο deck, λευκά τραπέζια όμορφα τακτοποιημένα, vintage λεπτομέρειες και άνετους καναπέδες που σε κάνουν να μη θες να σηκωθείς.  Στο εσωτερικό, το Albion αλλάζει διάθεση αλλά κρατάει το ίδιο υψηλό επίπεδο αισθητικής: σκούρο ξύλο, ζεστός φωτισμός και ένας επιβλητικός πάγκος μπαρ που σε ταξιδεύει σε ένα αυστριακό σαλέ. Αξίζει να δοκιμάσεις άγρια μανιτάρια σωτέ, χτένια (με κολοκύθα, σπανάκι, κουνουπίδι, αφρό μαύρου σκόρδου και λάδι ginger), rigatoni pomodoro με ξινοτύρι Νάξου και βασιλικό, λαυράκι ψημένο σε φύλλα μπανάνας (με χόρτα εποχής, yuzu και ψητό μοσχολέμονο) και μάγουλα μαύρου χοίρου (με πουρέ καρότου, tandoori, κυδωνόπαστο, και jus από το ψήσιμό του). Λογαριασμός στα 40-45€ το άτομο με ποτήρι κρασί.

Κρίθαμος

Μπουμπουλίνας και Ν. Παρίτση, τηλ.: 210 6728790-1


Αν η κουζίνα της Καρπάθου δεν σου λέει κάτι, μια επίσκεψη σε αυτό το εστιατόριο των Βορείων Προαστίων θα σε βάλει στο κλίμα όπως πρέπει. Εδώ, οι καρπαθιώτικες συνταγές συναντούν μεσογειακές και ελληνικές γεύσεις, σε έναν όμορφο χώρο με κήπο για τις ανοιξιάτικες σου εξόδους τώρα που ανοίγει ο καιρός. Από τα πλέον αγαπητά νεό-ταβερνάκια του Ψυχικού, με φανατικούς θαμώνες που τιμούν το καλομαγειρεμένο φαγητό του.

Εδώ επιβάλλεται να δοκιμάσεις τις κοπέλες Καρπάθου (χορτοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο και χόρτα εποχής) τους αιγαιοπελαγίτικους ντοματοκεφτέδες, το κριθαρότο με μοσχαρίσια μάγουλα, το λαχταριστό κότσι, το συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος και την καρμπονάρα Κάτω Ιταλίας. Λογαριασμός μαζί με κρασάκι περί τα 25-30€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v