Καταπληκτικά μεζεδοπωλεία, burgers που δεν έχουν ταίρι, και το καλύτερο ινδικό φαγητό του λεκανοπεδίου, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15€ το άτομο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Δεν είναι εύκολη περίπτωση οικονομικού φαγητού ο Πειραιάς. Μπορεί οι εποχές που τα ψαροταβερνάκια της Πειραϊκής χρέωναν 40€ το κεφάλι για κατεψυγμένες γαρίδες σαγανάκι να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, και ευτυχώς για όλους μας, όμως το πραγματικά καλό φαγητό στην κλίμακα κάτω των 15€ το άτομο εξακολουθεί να σπανίζει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τους αξιότερους εκπροσώπους της κατηγορίας, που κρατούν την ποιότητα ψηλά (ενίοτε πολύ ψηλά) και τις τιμές χαμηλά.
Τα πλήθη συρρέουν σε αυτό το μικρό αλλά γλυκύτατο ψητο-μεζεδοπωλείο, που απλώνει τραπεζάκια στον πεζόδρομο μπροστά του με την πρώτη υποψία ήλιου. Συμπαθέστατο είναι και το εσωτερικό του, με τις νοσταλγικές διαφημίσεις, τις παλιές φωτογραφίες του Πειραιά στους τοίχους, και τους ρετρό μουσαμάδες στα τραπέζια.
Εδώ θα παραγγείλετε καλοψημένα μπριζολάκια, ζουμερά μπιφτέκια, κεμπάπ και καλαμάκια με το κομμάτι φτιάχνοντας την δική σας ποικιλία, αλλά και νοστιμότατα συνοδευτικά όπως το θρυλικό «βρώμικο της πλατείας» (αυγά μάτια με ψιλοκομμένες τηγανιτές πατάτες και απάκι), τα καλαμάκια χαλούμι, τα λεπτοκομμένα τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια με γιαούρτι και τις φέτες γουρουνοπούλας με μυρωδικά και χοντρό αλάτι. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ το άτομο, με συμπαθητικό χύμα κρασί ή μπύρες –μας στεναχωρεί λιγάκι η απουσία ούζου, αλλά ας είναι.
Μια από τις πιο φρέσκες αφίξεις του Πειραιά, άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγους μήνες σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της πόλης. Στον πανέμορφο, ψηλοτάβανο χώρο του σερβίρει μεζεδάκια να γλείφεις τα δάχτυλά σου, όπως τα αυγά μάτια με το σαλάμι μέσα σε φωλιά πατάτας, η φάβα Σχοινούσας με το χοιρομέρι, και τα κεφτεδάκια από λουκάνικο με τη γλυκοκαυτερή σάλτσα. Εξαιρετική είναι και η σαλάτα Δυόσμος, με Μαστέλο Χίου, καραμελωμένα αμύγδαλα, σπανάκι βουτύρου, ντοματίνια και βινεγκρέτ από πορτοκάλι και δυόσμο. Για να κάνετε ακόμα περισσότερη όρεξη, ολόκληρο το μενού υπάρχει εδώ. Κρασιά, τσίπουρα και ουζάκια ρέουν άφθονα, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.
Θα ξεκινήσουμε από τα δυσάρεστα: Αν δεν έρθετε οπλισμένοι με (μεγάλη) υπομονή, μην έρθετε καθόλου. Από τότε που η φήμη του έφτασε στα πέρατα του κόσμου, πριν από δύο χρόνια, οι ουρές που σχηματίζονται έξω από την πόρτα του είναι τεράστιες, η αναμονή αγγίζει το δίωρο, και κρατήσεις δυστυχώς δεν γίνονται. Τα burger του, όμως, τον αξίζουν τον κόπο και με το παραπάνω.
Για του λόγου το αληθές, δοκιμάστε το Θερμινέιτορ, με μοσχαρίσιο μπιφτέκι Angus 200gr, γεμιστό με μπλε τυρί Δανίας και λιωμένο Προβολόνε, πικάντικη μαγιονέζα σκόρδου, καπνιστό μπέικον ψημένο στον φούρνο, σαλάμι μπύρας και μορταδέλλα Αλεξάνδρειας με πιπέρι και φυστίκι Αιγίνης. Κλασικό κι αγαπημένο είναι επίσης το Juicy Lucy, με μαρμελάδα ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα γιγαντιαία burger σερβίρονται με ένα μικρό βουναλάκι λαχταριστές τηγανιτές πατάτες, και οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8-10€.
Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, πίσω από την αποθαρρυντική είσοδό του (Τρούμπα είναι εδώ, τα έχει τα σκοτάδια της) κρύβεται πιθανότατα το καλύτερο και σίγουρα αυθεντικότερο ινδικό εστιατόριο Αθηνών, Πειραιώς και προαστίων.
Ο σεφ από το Νεπάλ φτιάχνει εδώ νοστιμιές όπως απίθανο κοτόπουλο tikka masala, αφράτες πιτούλες naan που σερβίρονται με διάφορες σως, κεμπάπ από αρνίσιο κιμά που έρχεται «τσιτσιριστό» στο μαντέμι, πιάτα με ρύζι μπασμάτι και γαρίδες και πάει λέγοντας. Όλα γίνονται όσο (μη) καυτερά θέλετε. Η μεγάλη τηλεόραση στον τοίχο παίζει Bollywood, η μουσική είναι αυστηρά και μόνο ινδική, και οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 12€ το άτομο για λουκούλειο γεύμα με (εμφιαλωμένο) κρασί και πακετάκι στο σπίτι. Σημειώστε ότι στον ίδιο δρόμο υπάρχει ένα ακόμα ινδικό, το Kebab and Curry, το οποίο είναι επίσης καλό.