Οικονομικά, παρεΐστικα και –κυρίως– πεντανόστιμα. Αυτά είναι τα επτά αγαπημένα μας ταβερνάκια στους Αμπελόκηπους.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Τρισχαριτωμένες μονοκατοικίες με αυλίτσες που μας δελεάζουν να πιάσουμε τραπεζάκι έξω τα μεσημέρια στη λιακάδα. Κρητική κουζίνα, νόστιμα μεζεδάκια, παραδοσιακά μαγειρευτά και θρυλικά οινομαγειρεία που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές Αθηναίων. Φάγαμε μια από τις νοστιμότερες γειτονιές της Αθήνας με τα κουτάλια, και καταλήξαμε σε ένα –εντελώς υποκειμενικό– top-7.
Μια κουκλίστικη μονοκατοικία στην ήσυχη πλευρά της Πανόρμου, σερβίρει τις νοστιμιές της στη ζεστή πετρόχτιστη σάλα της, αλλά και στην καταπράσινη αυλίτσα τα ηλιόλουστα μεσημέρια και στην (πλέον σκεπαστή) ταράτσα της. Στο μενού δεν θα βρείτε κυρίως πιάτα, αλλά μια πολύ καλή ποικιλία από μεζέδες, από τους οποίους ξεχωρίζουμε το κοτόπουλο ρολό με σπανάκι, το φοβερό ρουμελιώτικο χοιρινό με πιτούλες στη σέσουλα και το χορταστικό κριθαρότο με γαρίδες. Το γλυκάκι έρχεται κερασμένο στο τέλος – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. Συχνά-πυκνά, διοργανώνονται και βραδιές με live μουσική.
Ξακουστή και κοσμαγάπητη κρητική ταβέρνα, που μετρά δεκαπέντε-και-κάτι χρόνια ζωής. Ο χώρος είναι μεγάλος, ψηλοτάβανος και συνήθως γεμάτος, ενώ στις νοστιμιές του περιλαμβάνονται… τα καλύτερα της Κρήτης. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε το εξαιρετικό ζυγούρι με γαμοπίλαφο, τους χοχλιούς, που γίνονται και μπουμπουριστοί και στιφάδο, το ρεθυμνιώτικο απάκι και τους ντολμάδες με κρητικό αμπελόφυλλο. Πέρα από την γεύση από Κρήτη, θα πετύχετε και κλασικά μαγειρευτά –μοσχαράκι και κόκορα κοκκινιστό, όσπρια, μουσακά και πάει λέγοντας. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο, με χύμα κρασί ή μπύρες, και σιμιγδαλένιο χαλβά κερασμένο.
Είναι ξακουστό ανά την Αθήνα για τα μπιφτέκια του, και όχι άδικα –είναι σίγουρα από τα καλύτερα της πόλης. Σερβίρει τις νοστιμιές του σε ένα περιβάλλον παλιού, σπιτικού ταβερνείου με άνετα τραπέζια στις εσωτερικές σάλες (ή στην όμορφη αυλίτσα με τα πολλά επίπεδα και μπαλκονάκια, όταν το επιτρέπει ο καιρός). Εκτός από μπιφτέκια, αξίζει να δοκιμάσετε τα παϊδάκια κοτόπουλου, τις μερακλίδικες μπριζόλες, και τα μαγειρευτά ημέρας που εναλλάσσονται στον κατάλογο – ωραιότατο το μοσχαράκι γιουβέτσι. Συνοδεύστε με βαρβάτη χωριάτικη και ωραίο χύμα κρασάκι και υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έρχεται κερασμένος στο τέλος.
Ένας ακόμα άξιος εκπρόσωπος της κρητικής κουζίνας στη γωνία Πανόρμου και Δουκίσσης Πλακεντίας, μας μυεί στα γαστρονομικά μυστικά και τα μυρωδάτα υλικά της λεβεντογέννας. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση το εξαιρετικό γαμοπίλαφο, τους μπουμπουριστούς χοχλιούς, τα κρητικά ζυμαρικά με κατσικάκι και μυζήθρα, τη σφακιανή πίτα και τον τραγανό ντάκο. Συνοδεύστε με ωραιότατη κρητική ρακή, ή γλυκόπιοτο μαρουβά, και υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο. Κάποιες μέρες της εβδομάδας ενδέχεται να πετύχετε και ζωντανή κρητική μουσική.
Έρως-Ήρως Τσόχα 41 και Παναγή Κυριακού, (πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟ), τηλ.: 210 6463820
Κρητικής κουζίνας… συνέχεια, στην απέναντι όχθη της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το Έρως Ήρως, ηρωικός έρωτας δηλαδή, είναι ένα ζεστό, όμορφο ταβερνάκι, με τραπεζάκια έξω τις ηλιόλουστες μέρες και πολύ χρώμα στο γλυκύτατο εσωτερικό του. Μας σερβίρει λιχουδιές όπως το καταπληκτικό κριθαρώτο με απάκι, οι κολοκυθανθοί, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, το απάκι με στάκα, και τα κάστανα στιφάδο. Τα συνοδεύουμε όλα αυτά με αυθεντική κρητική ρακή, και πληρώνουμε περί τα 20€ το άτομο.
Αυτόφωρο Λ. Αλεξάνδρας 152, τηλ: 210 6461377
Αθηναϊκός θρύλος από τους λίγους, το 24ωρο μαγειρείο της Αλεξάνδρας δεν ποντάρει στο περιβάλλον – εδώ, ακριβώς απέναντι από τον Άρειο Πάγο, θα βρείτε ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα για ξενύχτηδες– αλλά στο πραγματικά δυνατό του στοιχείο: Τον θρυλικό του πατσά, που γιατρεύει το hangover, τις ωραιότατες σούπες και τα μαγειρευτά όπως το λεμονάτο μοσχαράκι και οι σπιτικοί κεφτέδες. Ο λογαριασμός κυμαίνεται σταθερά στα 10€ κατ’ άτομο.
Αθηναϊκών θρύλων συνέχεια, με αυτό το μαγερειό που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές φιλάθλων και όχι μόνο. Κρυμμένο πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο κενό ενός πετάλου, έχει για σήμα του – προφανώς – το τριφύλλι. Ελάχιστα τραπεζάκια στην ασβεστωμένη αυλίτσα και ακόμα μερικά μέσα, στον χώρο με τα βαρέλια, τους πράσινους τοίχους, τις ποδοσφαιρικές φωτογραφίες και την πινακίδα «νευρικοί και βιαστικοί σερβίρονται αύριο». Λίγα και καλά, διαλεχτά φαγητά ξεφουρνίζονται καθημερινά μετά τις 20.30. Ονομαστά κεφτεδάκια, μπακαλιάρος σκορδαλιά, σπιτικά ντολμαδάκια, χωριάτικη και εκπληκτικές τηγανητές πατάτες, συνοδεία πάντα βαρελίσιου κρασιού περιλαμβάνονται στο ημερήσιο «μενού» του Τριφυλλιού – ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10€ κατ’ άτομο, με μπύρες ή χύμα κρασί.