Απολαμβάνουμε φρέσκο ψάρι, γαρίδες σαγανάκι, μεσογειακή κουζίνα και εκλεκτούς μεζέδες σε επτά εστιατόρια και ταβέρνες που «βλέπουν» και μυρίζουν θάλασσα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Μπορεί η Αθήνα να είναι κατά κύριο λόγο μια γκρίζα τσιμεντούπολη, όμως έχει ένα αδιαμφισβήτητο προσόν: σε λιγότερο από μισή ώρα βρίσκεσαι στη θάλασσα ή σε μέρη που έχουν θέα τη θάλασσα. Και αυτό μας αρκεί για να ξεχυθούμε αφ’ ενός στις Αττικές παραλίες αφ’ ετέρου σε ταβερνάκια και εστιατόρια που βγάζουν τραπέζια πλάι στο κύμα και σερβίρουν λαχταριστά πιάτα (και) με γεύση θάλασσας.
Δελφίνια Διαδόχου Παύλου 5, Παραλία Γλυφάδας
Από τα πιο παλιά μαγαζιά των Νοτίων Προαστίων, τα Δελφίνια προσφέρουν απλόχερα θέα θάλασσα και παράλληλα την καλύτερη αστακομακαρονάδα στην Αθήνα. Οι τιμές τους ολίγον τι τσιμπημένες, αλλά η σχέση ποιότητας τιμής και θέας τις δικαιολογεί. Εδώ θα δοκιμάσετε πέρα από την εκπληκτική αστακομακαρονάδα, και σούπερ αχινοσαλάτα, φρέσκο ψάρι ημέρας, χταπόδι στη σχάρα, γαύρο μαρινάτο και νοστιμότατα μύδια αχνιστά. Προτιμήστε να το επισκεφτείτε βράδυ για να απολαύσετε όπως πρέπει την υπέροχη θέα του ανοικτού ουρανού. Για ένα πλήρες γεύμα με φρέσκο ψάρι, υπολογίστε περί τα 40€ ανά άτομο, με κρασί.
Λατίνι Λ. Ποσειδώνος 3, Βάρκιζα
Πάνω από το λιμανάκι όπου αράζουν οι ψαρόβαρκες της Βάρκιζας, το Λατίνι σερβίρει σε έναν πανέμορφο και στιλάτο χώρο δίπλα σε φοίνικες και σκάφη, μεσογειακή κουζίνα, με κάποιες ιταλικές επιρροές, και φρέσκο ψάρι σε λογικές τιμές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ταλιατέλες με σολομό, ριζότο με μάνγκο γαρίδες και κάρι, γευστικότατη σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα στην οποία προσθέτουν και αβοκάντο, το οποίο της ταιριάζει άψογα και πολύ καλό τηγανιτό μπακαλιάρο ο οποίος συνοδεύεται με πειραγμένη σκορδαλιά με ταχίνι και φιστίκι. Το εστιατόριο διαθέτει και δύο σετ μενού, τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Ο λογαριασμός - αν δεν ξεφύγετε με φρέσκο ψάρι- κυμαίνεται στα 20-25€.
Γεια μας Ακτή Θεμιστοκλέους 66, Πειραιάς
Ανοιχτό από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, το Γεια Μας βγάζει στην μεγάλη εξωτερική υπερυψωμένη του βεράντα και σερβίρει απλούς, ωραίους μεζέδες, όπως ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, σαγανάκι αραβική πίτα με χαλούμι, μπεκρή μεζέ και εκτενή ποικιλία θαλασσινών για τσιμπολόγημα (πολύ καλά τα καλαμαράκια και οι ψητές του γαρίδες). Η αίσθηση που αφήνει το Γεια Μας είναι αυτή ενός «τίμιου» αλλά μοντέρνου ουζερί, ενώ η θέα πιάνει από… Γλυφάδα μέχρι Ακρόπολη. Συνοδεύστε τους μεζέδες με ουζάκι και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.
Λάμπρος Λ. Ποσειδώνος 20, Βουλιαγμένη
Ό,τι είναι η αστακομακαρονάδα στα Δελφίνια είναι και το μυδοπίλαφο του Λάμπρου: θρύλος. Στα της θέας το αγνάντι περιλαμβάνει τον Λαιμό της Βουλιαγμένης και κατ’ επέκταση τον Σαρωνικό, το τοπίο είναι υπέροχο και η όρεξη ανοίγει άμεσα. Πέρα από το φοβερό μυδοπίλαφο λοιπόν, ο Λάμπρος μας φιλεύει μαριναρισμένο γαύρο, καραβιδόψυχα, ευωδιαστή αχινοσαλάτα και ωραίο σαγανάκι με γαρίδες. Αν το σηκώνει το πορτοφόλι σας, ζητάτε και φρέσκο ψάρι. Για ένα γεύμα με ψαρομεζέδες στον Λάμπρο με ουζάκι θα πληρώσετε περί τα 30€ ανά άτομο. Αν πάρετε φρέσκο ψάρι, ο λογαριασμός ανεβαίνει.
Τα καλάμια του Μπαρμπά – Μιλτιάδη 39ο χλμ. Σουνίου, Λαγονήσι Μπαλκόνι στη θάλασσα που σε κάνει να νομίζεις πως είσαι σε παραθαλάσσιο χωριό, σούπερ θέα, φρέσκο ψάρι και εκλεκτοί ψαρομεζέδες. Έτσι έχουν τα πράγματα στα «Καλάμια», ψαροταβέρνα ιδανική για φαγοπότι μετά από μπανάκι στις κοντινές παραλίες (Σούνιο/Λαγονήσι). Εξαιρετική η ψητή σαρδέλα, ικανοποιητικές οι σαλάτες, ωραίο μαριδάκι, φρέσκες πατάτες σε ροδέλες, ωραίο σαγανάκι και καλοτηγανισμένο και – για τους μη ψαροφάγους – καλό μπιφτέκι στη σχάρα. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, χωρίς φρέσκο ψάρι, υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο.
Κρεατοπωλείο Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Φρεαττύδα
Πώς είπατε; Αμέ, κρεατοφαγία με θέα θάλασσα – γιατί όχι; Το μοντέρνο αυτό «κρεατο-ταβερνάκι» στον Πειραιά διαθέτει μικρό αλλά «δυνατό» μενού, οικονομικές τιμές δεδομένης της θέσης του και άνετη διαρρύθμιση. Οι γενναιόδωρες μερίδες των burgers, του κοτόπουλου, του μπιφτεκιού και της «κλασικής σχάρας» κυμαίνονται στα 8€, ενώ διαθέτει και ελαφρώς πιο τσιμπημένες επιλογές, όπως το rib eye και τα φιλέτα του. Εξαιρετικό το σουβλάκι κοτόπουλο, όπως επίσης και το γιαουρτλού. Το γλυκό έρχεται κερασμένο στο τέλος – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.
Το εμβληματικό εστιατόριο μετακόμισε πέρυσι από την Πειραιώς στο Μικρολίμανο, θέση που αν θέλετε τη γνώμη μας μάλλον του… ταιριάζει καλύτερα. Με μότο «Απλά το Μεσημέρι, Κλασσικά το Βράδυ» το βραβευμένο από το 2002 με αστέρι Michelin εστιατόριο, σερβίρει το μεσημέρι πιο "απλά" πιάτα σε προσιτές τιμές και το βράδυ τις δημιουργίες που το καθιέρωσαν ως κορυφαίο πανελλαδικώς: Καρπάτσιο λαβρακιού, καλαμαράκι με πέστο, κριθαράκι με καραβίδα και λημνιό κρασί, πεσκανδρίτσα αχνιστή με κρεμμύδια και κακαβιά με κυδώνια, γαρίδες και ροφό είναι μερικά από αυτά. Το μεσημέρι, το μενού όπως αναφέραμε κινείται σε πιο… χαλαρό επίπεδο ψαροταβέρνας, πάντα με την υπογραφή Λαζάρου: ψαρόσουπα με φρέσκια ντομάτα, λακέρδα με γλυκό κρεμμυδάκι, μαριναρισμένο λαυράκι με σταμναγκάθι, μύδια αχνιστά, ταραμοσαλάτα κ.α. Το μεσημέρι οι τιμές κυμαίνονται στα 20-30€ ανά άτομο, ενώ το βράδυ υπολογίστε περί τα 60€ ανά άτομο.