Φορτώσαμε τραπεζάκια με γαύρους, αθερίνες, μπακαλιάρους, γαρίδες και καλαμαράκια, και πληρώσαμε λιγότερα από 20€ το άτομο σε εννιά τίμιες ψαροταβέρνες.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Ποιος είπε ότι η γεύση από θάλασσα πρέπει να είναι «αλμυρή» με την μεταφορική έννοια του όρου; Πιάσαμε τραπεζάκι στις πιο τίμιες ψαροταβέρνες και τα πιο νόστιμα ουζερί της Αθήνας και των περιχώρων, απολαύσαμε θαλασσινούς μεζέδες, μελωμένο χταποδάκι, σούπερ γαύρο μαρινάτο, ωραία μπαρμπουνάκια και άλλα ψάρια αυτής της συνομοταξίας, και πληρώσαμε 20€ ή και λιγότερα το άτομο. Κρατήσαμε και τις δέουσες σημειώσεις για να τα μοιραστούμε μαζί σας.
Διατηρεί εδώ και χρόνια την φήμη μιας από τις πιο τίμιες ψαροταβέρνες της Αθήνας. Ατμόσφαιρα και περιβάλλον βγαλμένα από την παλιά Αθήνα, δροσερή βεραντούλα για τα καλοκαίρια και ολόφρεσκο ψάρι ανάλογα με την ημέρα και την ψαριά. Σταθερές αξίες είναι η καραβιδόψιχα, οι ψητές γαρίδες, το χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια και τα τηγανιτά καλαμαράκια –το τηγάνι γενικά είναι το «φόρτε» του. Το γλυκό στο τέλος είναι κερασμένο. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με ουζάκι, αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά.
Το Υπερωκεάνειον Μ. Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, τηλ: 210 4180030
Μικρό (παρά το όνομά του) αλλά θαυματουργό, το Υπερωκεάνειο απλώνει λίγα τραπεζάκια πλάι στον δρόμο που οδηγεί στην Πειραϊκή, και σερβίρει εξαιρετικό κριθαρότο θαλασσινών, ψιλό ψαράκι, σαρδέλλες φούρνου, λαβράκι μαρινάτο, μελωμένο χταποδάκι με κάππαρη, σουπιές με ταχίνι και άλλα πεντανόστιμα πιάτα… από τη θάλασσα, σε αρκετά λογικές τιμές. Στο εσωτερικό του, η διακόσμηση κινείται σε νοσταλγικά ρετρό μονοπάτια, ενώ η… έλλειψη χώρου κάνει την ατμόσφαιρα πιο παρεΐστικη. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.
Το… έτερον ήμισυ του Κυρ-Αρίστου, του δημοφιλούς κρεατοφαγικού στεκιού ακριβώς δίπλα της, η Ψιψίνα απλώνει χάρτινα τραπεζομάντιλα στην σκεπασμένη της αυλή, μας καλωσορίζει με κερασμένη ψαρόσουπα και σερβίρει ολόφρεσκο ψαράκι, αλλά και κριθαρότο με γαρίδες, μυδοπίλαφο, ταραμοσαλάτα και ωραιότατο γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι της. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20€ κατ' άτομο.
Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα (και πιο τίμια) ψαροταβερνάκια/ουζερί της Πειραϊκής, κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή τις ώρες αιχμής μέχρι να αδειάσει τραπέζι, καθότι δεν πραγματοποιούνται κρατήσεις. Θα ανταμειφθείτε, με ωραιότατο χταποδάκι στα κάρβουνα, μύδια σαγανάκι και όλα τα ψαράκια της κατηγορίας γαύρου/ αθερίνας. Από τα ορεκτικά, μην χάσετε τα τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια. Συνοδεύετε με σχετικά δυσεύρετες ετικέτες ούζου (όπως το δικό μας αγαπημένο Πιτσιλαδή) και πληρώνετε περί τα 15-17€ το άτομο.
Το Ακρί Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4180110
Άλλο ένα αγαπημένο (και οικονομικό) στέκι στην Πειραϊκή, στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας από την οποία πήρε και το όνομά του. Απλώνει τραπεζάκια έξω με θέα στα βράχια της Πειραϊκής και τον ήλιο που καθρεφτίζεται στη θάλασσα, και σερβίρει νοστιμότατα θαλασσινά και λαχταριστούς ουζο-μεζέδες σε γενναίες μερίδες. Ξεχωρίζουν το χταποδάκι στα κάρβουνα, ο μαρινάτος γαύρος, οι γαρίδες, τα τηγανιτά καλαμαράκια, και το συμιακό γαριδάκι. Στα hit του καταλόγου, μια εξαιρετική γαριδομακαρονάδα για δύο άτομα. Οι τιμές είναι καλές, στα 15-20€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.
Απολύτως cult στέκι στον πεζόδρομο της πλατείας Βικτωρίας, ο Λάκης σερβίρει τίμιους και ολόφρεσκους ψαρομεζέδες σε μια μάλλον υποτιμημένη περιοχή. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση το γεμιστό καλαμάρι με ντομάτα και φέτα, το αχνιστό σαλάχι, τα μακαρόνια με σουπιές στο μελάνι τους, το συμιακό γαριδάκι και τον εξαίσιο ξυδάτο γαύρο. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 20€ το άτομο, μαζί με ουζάκι ή ωραίο δικό τους Ροδίτη.
Ένα ακόμα θρυλικό ψαρο-φαγο-ποτείο, το Αθηναϊκόν διατηρεί ολοζώντανη την ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας και την νοστιμιά της κουζίνας του, σε μια από τις «δύσκολες» γειτονιές του κέντρου. Σερβίρει υπέροχα μύδια σαγανάκι, ψητό καλαμάρι, νοστιμότατο γαριδάκι συμιακό, φρέσκο καραβιδάκι και καραβιδοκεφτέδες, τηγανιτό μπακαλιάρο και… ξιφία σουβλάκι, μεταξύ άλλων λαχταριστών ψαρο-εδεσμάτων. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς στο τέλος έρχεται κερασμένος, και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ το άτομο με ουζάκι.
Ήρθε πριν από λίγους μήνες να ταράξει τα νερά της εστιατορικής σκηνής της Αθήνας, εισάγοντας την (τόσο καλή που αναρωτιέσαι γιατί δεν την είχε κανείς μέχρι τώρα) ιδέα του ταχυψαροφαγείου. Στους ξύλινους πάγκους του που θυμίζουν βρετανική pub και με το βιομηχανικό design να κυριαρχεί στη διακόσμησή του, μας σερβίρει φρέσκο ψάρι (τσιπούρα, λαβράκι, γαύρο, μαρίδα, αθερίνα) στη σχάρα ή στο τηγάνι συνοδεία τηγανιτής πατάτας. Για τους βιαστικούς, υπάρχουν και λαχταριστά ψαρο-sandwich “to go” με ψητό, τηγανητό ή μαριναρισμένο ψάρι και μπόλικα «καλούδια» όπως σως ταρτάρ και μπούκοβο. Ο λογαριασμός στο τέλος (για το κανονικό γεύμα) θα κυμανθεί στα 10-12€, με μπυρίτσα ή ούζο.
Τον αφήσαμε τελευταίο, όχι γιατί μας αρέσει λιγότερο, αλλά γιατί εμπίπτει περισσότερο στην κατηγορία της… μονοήμερης εκδρομής, για τους κατοίκους του κέντρου και των περιχώρων του. Αξίζει, όμως, κάθε χιλιόμετρο που θα διανύσετε ως εδώ. Στις νοστιμιές του περιλαμβάνονται ολόφρεσκα ψαράκια –μικρά και μεγαλύτερα– και όλα τα μεζεδάκια των ψαροταβερνών άψογα εκτελεσμένα, συν κάποιες πρωτότυπες επιλογές όπως η πατατοσαλάτα με καπνιστό ψάρι και οι σουπιές με κρεμμύδι. Τα συνοδεύετε όλα με το δικό τους ροζέ κρασί, που είναι δροσερό και φρουτένιο, και την υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου –ναι, το Αιγαίο είναι αυτό που αντικρίζετε από εδώ, όχι ο Σαρωνικός. Στο τέλος έρχεται κερασμένο λαχταριστό γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, μαζί με τον λογαριασμό που κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο.