Ρομαντική έξοδος με θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη, ή παρεΐστικη βραδιά με ζωντανή μουσική; Πέντε εξαιρετικές προτάσεις που δεν θα σας κοστίσουν μια περιουσία.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Είτε σχεδιάζετε ρομαντικό ραντεβού για δύο, είτε θέλετε να βγείτε για φαγητό με την παρέα και να τσουγκρίζετε κρασιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, έχουμε πέντε απολαυστικές προτάσεις για έξοδο μετά φαγητού αυτό το Σάββατο. Ακολουθείτε;
Το εστιατόριο του Άρη Τσανακλίδη, που το BBC ψήφισε ως ένα από τα δέκα εστιατόρια με την καλύτερη θέα στον κόσμο, βρίσκεται στην οδό Αδριανού, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για ρομαντικές βόλτες με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη, πριν ή μετά το φαγητό. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό δυνατό χαρτί του: Η Kuzina είναι ένα από τα λίγα εστιατόρια της Αθήνας, που μας δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε την υψηλή κουζίνα τους πληρώνοντας πραγματικά λίγα: Τα δύο μενού του, που δεν ξεπερνούν τα 15€ και 19€ κατ’ άτομο, περιλαμβάνουν λαχταριστές επιλογές όπως λουκουμάδες με μους φέτας και σος ροδιού, σουτζουκάκια με σουμάκ, σαλάτα με σπανάκι, κάστανο και μπέικον, κολοκυθοκεφτέδες και χοιρινό σιγοψημένο με κρέμα μοσχολέμονο, συν ένα ποτήρι κρασί. Δείτε αναλυτικά τα μενού εδώ.
Θέας… συνέχεια, με ένα ακόμη εξαιρετικό εστιατόριο που φροντίζει να μας προτείνει οικονομικότατα μενού υψηλής γαστρονομίας, τα οποία απολαμβάνουμε με την Αθήνα στο πιάτο. Μεταξύ άλλων, η πρόταση του σεφ (την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ) περιλαμβάνει τραγανά φύλλα σαλάτας με εσπεριδοειδή, σουσάμι και κουκουνάρι σε βινεγκρέτ από πορτοκάλι & σόγια, μύδια αχνιστά με κρασί chardonnay, κριθαρότο με γαρίδες σβησμένο με κονιάκ Μεταξά, φιλετάκια τσιπούρας με μουσελίν φασολιών και λαχανικά με βινεγκρέτ δυόσμου ή φιλέτο κοτόπουλο με κους κους και αποξηραμένα βερίκοκα. Σύνολο, πέντε πιάτα και ένα ποτήρι κρασί, στα 23€ κατ’ άτομο. Καθόλου άσχημα, έτσι;
Ένα παλιό μηχανουργείο μετατράπηκε με πολύ φαντασία σε «χειροποίητο» νεοταβερνάκι, που σερβίρει «πειραγμένες» γεύσεις ελληνικής κουζίνας σε έναν χώρο διακοσμημένο με φαντασία –μια ματιά στον πολυέλαιο που φτιάχτηκε από τριακόσια άδεια μπουκάλια αρκεί για να το πιστοποιήσει. Σε αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε συγκαταλέγονται το γλυκοπικάντικο μοσχαράκι στην κατσαρόλα, με μέλι, μπούκοβο, πιπεριά φλωρίνης και κάπαρη, και οι τηγανιτές πατάτες με τη φλούδα τους, κομμένες σε κυβάκια, τραγανές εξωτερικά και σχεδόν σαν πουρές στο εσωτερικό τους –από τις καλύτερες στην Αθήνα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, μαζί με ωραίο χύμα κρασί.
Είναι το παλαιότερο, ίσως και το ομορφότερο από άποψη περιβάλλοντος, πολίτικο εστιατόριο της Αθήνας. Τον όμορφο κήπο του και τον ατμοσφαιρικό εσωτερικό του χώρο, συναγωνίζεται μόνο το μενού του: Εξαιρετική πίττα Καισαρείας, με τραγανό φύλλο και σωστή ισορροπία παστουρμά και τυριών, δροσερό χαϊδάρι, ήτοι πολίτικο τζατζίκι χωρίς σκόρδο, με καρότο και μυρωδικά. Η σαλάτα Τσοπάν, με ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι και μαϊντανό είναι πολύ καλή, ενώ το μενού βρίθει επιλογών σε ντιπ και σαλάτες τύπου μελιτζανοσαλάτας και τυροκαυτερής –πάντα με πολίτικη εσάνς. Στα κυρίως πιάτα πρωταγωνιστεί η ούρφα, κεμπάπ από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, η οποία σερβίρεται σε αμέτρητες διαφορετικές παραλλαγές, μεταξύ των οποίων και η σταθερή αξία του γιαουρτλού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο, μαζί με το δικό τους γλυκόπιοτο κρασί.
Greeks Λεωφόρος Ποσειδώνος 22 (στη συμβολή με τη λεωφ. Αμφιθέας), Άλιμος, τηλ.: 210 9810174
Για το Greeks, που έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγους μήνες στη συμβολή των οδών Ποσειδώνος και Αμφιθέας, σας τα έχουμε ξαναπεί: Μας αρέσει για τον ατμοσφαιρικό του χώρο, με τα ασπρόμαυρα πλακάκια, τις χαριτωμένες λεπτομέρειες όπως τα… σπασμένα πιάτα που ζουν τη δεύτερη ζωή τους καρφωμένα στον τοίχο και τους αναπαυτικούς καναπέδες που μας προϊδεάζουν για παρεΐστικες βραδιές με καλό φαγητό και ζωντανή μουσική. Αυτή η τελευταία τα βράδια του Σαββάτου είναι αφιερωμένη στα τραγούδια της παρέας, του χθες και του σήμερα, από τον ελληνικό κινηματογράφο και όχι μόνο, με ένα μπουζούκι, μία κιθάρα, πολύ κέφι και πολύ χορό. Στα του μενού, ξεχωρίζουμε τα καταϊφάκια φέτας με μέλι και ούζο, το κριθαρωτό θαλασσινών με γαρίδες, μύδια και σαφράν και τα λοξοκομμένα φιλετάκια του χασάπη, που συγκαταλέγονται σαφώς στα καλύτερα κρέατα που έχουμε δοκιμάσει. Οι πατάτες που τα συνοδεύουν όλα αυτά είναι κομμένες στο χέρι, τα κολοκυθάκια έρχονται σε τραγανά sticks και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€ το άτομο, μαζί με ωραίο γλυκόπιοτο κρασί.