Ψαγμένες πικάνιες και αρχοντικές σταβλίσιες μπριζόλες, σε πέντε εξαιρετικές διευθύνσεις στα αθηναϊκά προάστια που δεν θα κοστίσουν πανάκριβα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ωραία τα θαλασσινά, καλές κι οι γκουρμεδιές, είναι όμως μερικές φορές που η όρεξη τραβά αγνό, ατόφιο κρεατάκι: Είτε μια κλασική σταβλίσια μπριζόλα επειδή είσαι τύπος παραδοσιακός, είτε μια ψαγμένη πικάνια γιατί είμαστε και μερακλήδες και παρακολουθούμε τις τάσεις, πώς να το κάνουμε. Εμείς είμαστε εδώ για να καλύψουμε όλα τα γούστα, και να σου βρούμε τις καλύτερες διευθύνσεις για κρέας με λιγότερα από 30€ το άτομο σε όλη την Αττική.
Οι παλιοί Κηφισιώτες πίνουν νερό στο όνομά του, και όχι άδικα: Στην μεγάλη αυλή του Βάθη έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές ντόπιων και επισκεπτών, που πιάνουν τραπεζάκι για να απολαύσουν φοβερά και τρομερά κρέατα είτε σε μοντέρνες κοπές (rib eye απο black angus, ταλιάτα, πικάνια), και στην παραδοσιακή τους εκδοχή –μπριζόλα σταβλίσια, μοσχαρίσια γάλακτος, καπνιστή χοιρινή, μοσχαράκι στη λαδόκολλα, αρνί στη σούβλα, παϊδάκια και πάει λέγοντας. Συνοδεύουμε με ορεκτικά σαν το ψητό Μαστέλο Χίου, τους γίγαντες Φλωρίνης και τα τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια, και πληρώνουμε λιγότερα από 20€ το άτομο με ωραίο κρασάκι.
Και μια που ξεκινήσαμε ανορθόδοξα από τον βορρά, πάμε και λίγο πιο βόρεια, για να πιάσουμε θέση στην Αυλή που μας κακομαθαίνει με άριστης ποιότητας κοπές κρεάτων, αριστοτεχνικά ψημένες. Εδώ έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε flap steak, βοδινή σπαλομπριζόλα, και T-Bone steak αν δεν συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από το απόλυτο κρεατοπάρτι, ενώ το μενού συμπληρώνουν ζουμερά μπιφτέκια, ωραίο κοκορέτσι, κοντοσούβλι και παϊδάκια. Στις αγαπημένες μας λεπτομέρειες που κάνουν την δαφορά, τα τηγανιτά κολοκυθάκια που έρχονται τραγανά κομμένα σε στικς. Λογαριασμός, το πολύ στα 20€ το άτομο με κρασί.
Είτε είσαι από αυτούς που αγαπούν τα λογοπαίγνια είτε τα βλέπεις και στραβομουτσουνιάζεις, αυτό εδώ το κρεατοφαγικό στέκι του Κορυδαλλού δεν γίνεται να μην το λατρέψεις. Κατ’ αρχάς, έχει συγκλονιστικές κοπές που περιλαμβάνουν picanha, hanger steak από black angus, rib eye Ουρουγουάης, tomahawk γαλλικής κοπής, Cowboy rub steak (σπαλομπριζόλα είναι αυτή) αλλά και μοσχαρίσια μάγουλα, προβατίνα και φιλέ μινιόν με σάλτσα πιπεριών αν είσαι πιο γκουρμέ τύπος. Στα ορεκτικά ξεχωρίζουν οι ισπανικές patatas bravas με σάλτσα ντομάτας και aioli σκόρδου, και το μοσχαρίσιο ταρτάρ με λάδι τρούφας. Τιμές, στα 30€ περίπου το άτομο με ποτήρι κρασί. Αναλυτικό μενού εδώ.
Πιθανότατα το έχεις ακουστά (και) για τα burger του, εμείς όμως θα το πούμε: Μας κέρδισε πρώτα με τα κρεατικά του, και γι’ αυτά εξακολουθούμε πρωτίστως να το αγαπάμε. Στο Kozi’s θα δοκιμάσεις ίσως το καλύτερο T-Bone των βορείων προαστίων, μαριναρισμένο σε μπαχάρια της Νοτίου Αφρικής, αλλά και εξαιρετικό Rib Eye και έξτρα ζουμερή και άψογα ψημένη μπριζόλα Chacalaka – ένα sirloin με το κόκκαλό του πασπαλισμένο επίσης με εξωτικά μπαχαρικά από τη Νότια Αφρική. Τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα με τις φανταστικές πατάτες που συνοδεύουν το κρέας μας: ολόφρεσκες, στρογγυλές, τραγανές, κάνουν τέλειο ζευγάρι με το χοντρό αλάτι που βρίσκεται σε κάθε τραπέζι. Υπολογίστε περί τα 25€ για ένα πλήρες γεύμα με μπύρα.
Argentina Μπιτάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνα, τηλ.: 22940 66476
Για μια μίνι μονοήμερη για φαγητό ξεκινάς, στην Αργεντινή βρίσκεσαι. Η ξακουστή και κοσμαγάπητη Argentina στο Καλέντζι θέλει οπωσδήποτε κράτηση, όχι επειδή ο χώρος της είναι περιορισμένος (δεν είναι) αλλά γιατί τα θεϊκά της κρέατα χρειάζονται ώρα για να ετοιμαστούν, και δεν θέλεις να έρθεις πεινασμένος και να σε πάρουν οι μυρωδιές από τα διπλανά τραπέζια όσο περιμένεις, θα υποφέρεις. Οι πρωτάρηδες, θα ερωτηθείτε στο τηλέφωνο αν προτιμάτε κόκκαλο (rib-eye δηλαδή) ή ψαχνό (σπαλομπριζόλα σαν να λέμε). Για την πρώτη φορά, εμείς ψηφίζουμε ψαχνό, υπάρχουν όμως κι άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές, τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ. Η τιμή του κιλού, που είναι υπεραρκετό για τρία άτομα, είναι στα 38€. Με τα παρελκόμενα, πατάτες, κολοκυθάκια, σαλάτες, τζατζίκι και θεσπέσια αργεντίνικη σως Chimichurri ο λογαριασμός βγαίνει περί τα 25€-30€ το άτομο, μαζί με κρασί.