Με τον όρο Nikkei αναφερόμαστε γαστρονομικά στο «πάντρεμα» της περουβιανής με τη γιαπωνέζικη κουζίνα, το οποίο ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από τους Ιάπωνες μετανάστες στο Περού και σιγά σιγά κατέκτησε όλον τον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη γαστριμαργική προσέγγιση έχει χτίσει γερά θεμέλια στην Αθήνα, μέσα από προσεγμένα εστιατόρια που στέκονται αντάξια στο ύψος αυτής της ιδιαίτερης και ελκυστικής γευστικής προσέγγισης των δύο χωρών.
Αν σας ιντριγκάρουν οι γευστικοί πειραματισμοί λοιπόν, και θέλετε να δοκιμάσετε πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς, τότε δεν έχετε παρά να κάνετε κράτηση στα παρακάτω εστιατόρια. Κοστίζουν, αλλά πιστέψτε μας, δεν θα το μετανιώσετε.
Huaca
Τιμολέοντος 1, Μετς, Tηλ: 2114138347
View this post on Instagram
Σε αυτό το ατμοσφαιρικό και λιλιπούτειο resto bar στην όμορφη γειτονιά του Μετς, μπλέκουν την ιαπωνική με την περουβιανή κουζίνα, με υπέροχα αποτελέσματα για τον ουρανίσκο. Τα πιάτα είναι εντυπωσιακά σε παρουσίαση και πληθωρικά σε γεύση και αρώματα και περιλαμβάνουν σπέσιαλ rolls, nigiri με διάφορα ψαράκια, αλλά και wagyu beef, tiradito με τραγανή κινόα, αβοκάντο, jalapeno και juzu, σεβίτσε λαυράκι με ντοματίνια, κρεμμυδάκι, λάιμ, αγκούρι και αβοκάντο, ταρτάρ σολομού με μάνγκο, αβοκάντο, τσίλι και tobico yuzu και κάποια fusion πιάτα όπως το ψητό χταπόδι με πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα jalapeno. Εξαιρετικά και τα signature cocktails (από 10€) που υπογράφει ο Άρης Χατζηαντωνίου του θρυλικού Momix. Για ένα πληθωρικό γεύμα με κοκτέιλ, υπολογίστε περί τα 40-50€/ άτομο.
Huracán
Λεωφ. Ποσειδώνος 81, Γλυφάδα, τηλ: 2108940080
View this post on Instagram
Σε έναν πανέμορφο και ατμοσφαιρικό χώρο που παλαιότερα βρίσκαμε το γλυφαδιώτικο Momix, ο σεφ Θάνος Στασινός αγαπά την Nikkei κουζίνα και δημιουργεί πρωτότυπες ιαπωνοπερουβιανές γεύσεις εμπνευσμένες από τον Αμαζόνιο. Σεβίτσε, tiradito, gyozas και causas παίζουν δυνατά, ενώ συνδυάζονται με ιδιαίτερες επιλογές σε nigiri, sushi rolls και πληθωρικά κυρίως πιάτα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα tiradito με παστράμι, τόνο, wasabi και σάλτσα Ponzu με σουσάμι, το ταρτάρ μοσχαριού σε στιλ nigiri, τα nigiri σαρδέλας, το Ιμπέρικο Πρέσα με πουρέ από οξαλίδα και σάλτσα τεριγιάκι, το Tataki τόνου με μύδια ταμπούρα και ντρέσινγκ Wafu, και το λαβράκι Χιλής με χειροποίητη κρέμα Tofu και κόκκινο κάρι. Στο μπαρ, η Πένη Αγριμανάκη προτείνει μια σειρά από κοκτέιλ εμπνευσμένα και αυτά από την κουζίνα του Περού. Ο λογαριασμός στα 40-50€/ άτομο για ένα γεύμα με κοκτέιλ.
Nikkei
Ξανθίππου 10, Κολωνάκι, τηλ: 21 0723 9366
View this post on Instagram
Το πρώτο περουβιανό μαγαζί που άνοιξε στην Ελλάδα, πριν τρία χρόνια, συνεχίζει ακάθεκτο να σερβίρει εκλεπτυσμένη Nikkei κουζίνα σε φολκλόρ σκηνικό κοντά στην πλατεία Δεξαμενής. Η έθνικ αυλή του είναι χάρμα οφθαλμών, ενώ το μενού περιλαμβάνει νόστιμα και ευφάνταστα πιάτα όπως σεβίτσε µυλοκόπι µε γλυκοπατάτα, περουβιανό καλαµπόκι και leche de Tigre, σαλάτα mesclun με πάπια, hoisin, φρούτα του πάθους και chips yucca, ρολάκι τόνου µε kizame wasabi και chili bean sauce, Nigiri σολοµού µε aji chipotle, kizame wasabi και shisho leaves, αλλά και πρωτότυπα τάκος µε χταπόδι, λουκάνικο chorizo και daikon, Baozin µε χοιρινό iberiko kimchi και hoisin sauce, Flap steak µε µάνγκο, κόλιανδρο και aji amarillo και Μαύρο µπακαλιάρο µε kimchi και chili threads. Τις νοστιμιές του μενού συνοδεύουν εμπνευσμένα ταιριαστά κοκτέιλ από τη μπάρα, ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 60-70€/ άτομο, με κοκτέιλ.
Matsuhisa
Aπόλλωνος 40, Βουλιαγµένη, τηλ: 2108960510
View this post on Instagram
Πάνω στον βράχο του Astir Palace, με τη μαγευτική θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης, ο κορυφαίος σεφ Nobu Matsuhisa (ένας εκ των πρώτων εμπνευστών της Nikkei κουζίνας) ετοιμάζει γευστικά αριστουργήματα σε έναν πανέμορφο χώρο που μπλέκει το classy με το μίνιμαλ. Η κουζίνα εδώ αποτελεί σπάνια εμπειρία για τις αισθήσεις, με αποκορύφωμα το πιάτο – σήμα κατατεθέν black cod miso με φιλέτο βακαλάου μαριναρισμένο για τρεις ημέρες σε σάλτσα yuzu miso, ο οποίος σερβίρεται με daikon, hajikami ginger και φύλλο κανταϊφι. Εξαιρετικές επιλογές από το υπόλοιπο μενού και τα «κλασσικά» αλλά εξαιρετικά φτιαγμένα sushi/nigiri με σολομό, σκουμπρί και τόνο, το καρπάτσιο χταποδιού με σάλτσα miso, το tataki μοσχαριού με Ponzu από κρεμμύδι, όπως επίσης και το μοσχαρίσιο φιλέτο chimichurri, με μια ιδιαίτερη γλυκόξινη σάλτσα. Signature cocktails συμπληρώνουν την όλη εμπειρία (στα 20€), ενώ ο λογαριασμός θα έρθει στα 80-100€ ανά άτομο με κοκτέιλ.
Νικόλας Γεωργιακώδης