Ελλάδα, δεκαετία του 1950. Εν μέσω εθνικής, οικονομικής και κοινωνικής ανορθώσεως, μια ευυπόληπτη αστική οικογένεια βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου. Ο καθηγητής πατέρας κατηγορείται για παιδεραστία.
Η κατάκοιτη μητέρα, τα αποστασιοποιημένα γενικώς (έκαστος με τον τρόπο του) παιδιά (δύο αδελφές και ο –μετέπειτα θείος- Τάκης) και κάποια συγγενικά μέλη (γαμπροί κ.λπ.) βρίσκουν τη λύση να σερβίρεται από τη θεία –”της Κολάσεως”- Κατίγκω, με τη μορφή μακαρονάδας με ποντικοφάρμακο.
Η λύση, όμως, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Θαμμένα μυστικά, ανομολόγητα πάθη και συναισθηματικά κενά ροκανίζουν τη ζωή των πρωταγωνιστών, ο καθένας απ’ τους οποίους ψάχνει κάτι για να κρατηθεί σ’ ό,τι μέχρι τώρα φάνταζε στέρεο.
Η (εθελουσία) φυγή του Τάκη για τον πόλεμο της Κορέας (με αιτία έναν ”καταραμένο” έρωτα για μια ηθοποιό, μνηστή ενός θείου) γίνεται συνδετικός κρίκος όλων, πολύ περισσότερο που ο ”θείος Τάκης” έμαθε να αντιμετωπίζει ό,τι φοβάται και να μιλά γι’ αυτά που σκέφτεται. Ακόμα και μετά τον θάνατό του θα τους προστατεύει...
”Ο θείος Τάκης” (ήδη best seller στην ελληνική αγορά) του Γιάννη Ξανθούλη είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο: οι παράλληλες ιστορίες ρέουν αρμονικά, οι χαρακτήρες είναι ολοζώντανοι, το (διάχυτο) μαύρο χιούμορ τονίζει και δεν διαλύει καταστάσεις, ακόμα και η έντονη παρουσία του υπερφυσικού (υπάρχουν πολλά φαντάσματα στο βιβλίο) δεν φαίνεται αφύσικη και υπερβολική.
Ο αναγνώστης θα νιώσει πολλά ξαφνιάσματα μ’ αυτό το βιβλίο: πέραν της ενίοτε ελευθεριάζουσας γλώσσας (ίσως σοκάρει κάποιους), η απόδοση συγκεκριμένων σκηνών και συναισθημάτων αποδεικνύει πόσο καλός (ίσως επιεικής χαρακτηρισμός) παρατηρητής της ζωής είναι ο συγγραφέας, και μάλιστα σε πράγματα καθημερινά, οικεία σε όλους.
Χ.Ζ.
(Γιάννης Ξανθούλης, ”Ο θείος Τάκης”, Εκδόσεις ”Ελληνικά Γράμματα”, σελ. 420, τιμή: 18,90 ευρώ)