Τι είναι τα audio books για τα οποία μιλά τελευταία όλος ο κόσμος, και πού μπορείς να ακούσεις (πολλές φορές δωρεάν) λογοτεχνία στα ελληνικά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Γιατί να θέλω να ακούσω ένα βιβλίο, αντί να το διαβάσω; Για πολλούς λόγους: Επειδή, ας πούμε, κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι με τραίνο/ πλοίο/ αεροπλάνο, και θέλεις να χαζεύεις έξω από το παράθυρο ακούγοντας την ιστορία, αντί να έχεις το βλέμμα σου εστιασμένο στις σελίδες του βιβλίου σου. Επειδή είσαι μιας κάποιας ηλικίας, και τα μάτια κουράζονται να διαβάζουν από ένα σημείο και μετά. Επειδή είσαι γενικά ακουστικός τύπος. Επειδή είναι ένας νέος, ενδιαφέρων αν μη τι άλλο τρόπος προσέγγισης της λογοτεχνίας, και θέλεις να δεις αν σου ταιριάζει πριν τον απορρίψεις.
«Νέος» είπαμε, κι αυτό δεν είναι εντελώς ακριβές: Audiobooks –κυρίως ποίησης και θεατρικών έργων– κυκλοφορούν από το 1930. Δημοφιλή έγιναν πρώτα στις ΗΠΑ και εν συνεχεία σε άλλα μέρη του πλανήτη την δεκαετία του ’80, οπότε και οι εκδοτικοί οίκοι άρχισαν να βγάζουν την ηχητική έκδοση των βιβλίων που εξέδιδαν παράλληλα ή λίγο μετά από την φυσική. Πλέον, τα audiobooks πουλάνε τόσο πολύ, που διάσημοι ηθοποιοί προσλαμβάνονται για να ηχογραφήσουν τα audiobooks νέων και κλασικών βιβλίων: Μεταξύ άλλων, μπορείτε να ακούσετε τον Johnny Depp να διαβάζει το Life του Keith Richards, την Anne Hathaway να αφηγείται τον Μάγο του Οζ, την Claire Danes να διαβάζει την Ιστορία της Πορφυρής Δούλης της Margaret Atwood και τη Nicole Kidman να αφηγείται τον Φάρο της Βιρτζίνια Γουλφ.
Όλα αυτά, βέβαια, στα αγγλικά. Υπάρχουν, ωστόσο, και audiobooks στα ελληνικά: Στο Άκουσε ένα Βιβλίογια παράδειγμα θα βρείτε δωρεάν κλασική λογοτεχνία (Ντοστογιέφσκι, Τζέιν Ώστιν, Τσαρλς Ντίκενς, αλλά και Παπαδιαμάντη, Καρκαβίτσα, Βιζυηνό και πάει λέγοντας) σε αρχεία που μπορείτε να κατεβάσετε για να πάρετε μαζί σας, ή και απευθείας από τη σελίδα, με ένα σκέτο κλικ (ούτε εγγραφές ούτε τίποτα) στον υπολογιστή ή σε κινητό με πρόσβαση στο internet.
Άλλη καλή επιλογή είναι το Auditale, εφαρμογή διαθέσιμη στο Appstore, που έχει προς ώρας λίγα και καλά «ηχητικά βιβλία» στα ελληνικά, μεταξύ των οποίων η Μεταμόρφωση του Κάφκα όπως την αφηγείται ο Γιάννης Νταλιάνης και η Καλοσύνη των Ξένων του Πέτρου Τατσόπουλου, διαβασμένη από τον ίδιο.
Τέλος, πολλά παλαιότερα audiobooks θα βρείτε επίσης δωρεάν στο (ποιος θα το περίμενε) YouTube. Εδώ, ας πούμε, ο Δημήτρης Χορν διαβάζει τον Ευτυχισμένο Πρίγκιπα του Όσκαρ Ουάιλντ, εδώ ο Τζίμης Πανούσης διαβάζει τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και εδώ θα ακούσετε ολόκληρο τον Μικρό Πρίγκιπα σε μιάμιση ώρα.
Πολλά από τα βιβλία της έχει επίσης ανεβάσει εντελώς δωρεάν για όλους στο YouTube η δανειστική βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας –εδώ εντοπίσαμε, μεταξύ άλλων, στις ελληνικές τους μεταφράσεις τον Χάρι Πότερ και τη Φιλοσοφική Λίθο, τους Δουβλινέζους του Τζέιμς Τζόυς και τον Αποχαιρετισμό στα Όπλα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Δείτε αναλυτικά τη λίστα και πατήστε play εδώ.