7 τέλεια μυθιστορήματα για να μάθετε εύκολα Επιστήμη

Επτά βιβλία που παντρεύουν την λογοτεχνία με την επιστήμη και την φαντασία με τα μυστικά του κόσμου μας, και μας κάνουν να δούμε τις επιστήμες με άλλο μάτι.
7 τέλεια μυθιστορήματα για να μάθετε εύκολα Επιστήμη

Πώς σχετίζεται η βιολογία με τον έρωτα; Τι σχέση έχουν η Φυσική με την θρησκευτικότητα και την πολιτική σκέψη; Πώς θα ήταν αν οι μεγαλύτεροι επιστήμονες του 20ου αιώνα γινόταν ήρωες μυθιστορημάτων; Μπορούν οι μαθηματικές εξισώσεις να γίνουν πρώτη ύλη για βιβλία που διαβάζονται απνευστί; Τα παρακάτω μυθιστορήματα δίνουν τις δικές τους απαντήσεις και μας κάνουν μέσα από τις συναρπαστικές αφηγήσεις τους να γνωρίσουμε με εναλλακτικό τρόπο κάθε επιστήμη και να την δούμε με άλλο μάτι.

Υδράργυρος, του Νιλ Στίβενσον 
Ο μετρ του λογοτεχνικού παντρέματος Ιστορίας και Επιστήμης, μπλέκει στις περιπέτειές του τον Νεύτωνα, τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τον Λουδοβίκο τον ΙΔ’. Στην Ευρώπη του 17ου αιώνα, σ’ έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από θρησκευτικές και πολιτικές έριδες, κάποιοι μάχονται το χάος με τη λογική. Άλλοι πάλι, σε αυτό το μυθιστόρημα, υποκύπτουν την γοητεία του υδραργύρου, αυτής της «μυστηριώδους ουσίας που κρύβει το κλειδί της Δημιουργίας». Συγκεκριμένα, ο Ντάνιελ Γουοτερχάουζ, γόνος μιας οικογένειας περιφρονημένων Πουριτανών, θαρραλέος στοχαστής με κρυφό ενδιαφέρον για τη Φυσική Φιλοσοφία, «συνομιλεί» με τις διάνοιες της εποχής του, σε μια αφήγηση-ποταμό.

Επαφή, του Καρλ Σέιγκαν 
Ο γνωστός για τα υπέροχα ντοκιμαντέρ του για το σύμπαν, Καρλ Σέιγκαν, σε αυτό το βιβλίο ακολουθεί την Ellie Arroway, μια γυναίκα με πάθος για την επιστήμη, που την οδηγεί στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Και τα καταφέρνει, σε ένα βιβλίο όχι… «τρελής επιστημονικής φαντασίας», αλλά καθαρής, επιστημονικής αναζήτησης που θα σας κάνει να δείτε τον κόσμο μας με άλλο μάτι.

Ο αναρχικός των δύο κόσμων, της Ούρσουλα Λε Γκεν 
Η μελέτη της εξέλιξης της σκέψης ενός επιστήμονα γίνεται το όχημα για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, πλήρες πολιτικού προβληματισμού. Στο βιβλίο, ένας επιστήμονας ανακαλύπτει ένα εντελώς νέο είδος φυσικής επιστήμης με πρακτική εφαρμογή στην κόσμο, που όμως καταλήγει να χωρίζεται σε έναν αναρχικό και έναν καπιταλιστικό πλανήτη. Μπορεί ένας επιστήμονας να αλλάξει τον κόσμο ή ζει σε μια ουτοπία;

Ο Κόσμος της Σοφίας, του Γκάαρντερ Γιοστέιν
Δύο διαφορετικές κοπέλες και ένας ανώνυμος επιστολογράφος. Με αυτά τα συστατικά, ο καθηγητής Φιλοσοφίας, Γκάαρντερ Γιοστέιν, στήνει ένα απλό, αλλά με κινηματογραφική αφήγηση βιβλίο μυστηρίου, στο οποίο "στριμώχνεται" έξυπνα όλη η πορεία της Φιλοσοφίας από την γέννησή της ως σήμερα. 

Τα όνειρα του Αϊνστάιν, του Άλαν Λάιτμαν 
Ένας νεαρός επιστήμονας με το όνομα Άλμπερτ, ταλαιπωρείται από όνειρα, καθώς δουλεύει πάνω σε μία θεωρία. Σε καθένα από τα τριάντα κεφάλαια αυτού του βιβλίου, ο συγγραφέας εξερευνά και ένα όνειρο του νεαρού Αϊνστάιν σε σχέση με τον χρόνο. Μέσα από τα (όμορφα δοσμένα μέσα από την μυθοπλασία) σενάρια πραγματικών φυσικών φαινομένων, δίνεται η περίεργη σχέση του κάθε ανθρώπου με τον χρόνο και στην ουσία καταλαβαίνουμε την πνευματική βάση πίσω από την θεωρία της σχετικότητας του μεγάλου επιστήμονα.

Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή, του Γυόκο Ογκάουα 
Ένας εξηντάχρονος καθηγητής μαθηματικών, μετά από ένα ατύχημα, ζει με βραχεία μνήμη μόλις 80 λεπτών και έχει στο πλευρό του μια έξυπνη και αφοσιωμένη οικονόμο και τον δεκάχρονο γιο της. Μπορεί να μη θυμάται τι έφαγε για πρωινό, αλλά στο μυαλό του καθηγητή βρίσκονται ακόμα οι κομψές εξισώσεις από το παρελθόν. Και μπορεί να χρειάζεται να ξανασυστήνεται με όλους κάθε λίγο, αλλά δε σταματά να σκαρώνει έξυπνους μαθηματικούς γρίφους, βασισμένους άλλοτε στο νούμερο του παπουτσιού της οικονόμου κι άλλοτε στην ημερομηνία γέννησής της. Έτσι, αποκαλύπτει έναν κόσμο επιστημονικής ποίησης στην οικονόμο και τον γιο της, σε ένα βιβλίο που βραβεύτηκε και από την Εταιρία Μαθηματικών για την συνεισφορά του στο να καταδείξει την ομορφιά που κρύβεται πίσω από τα Μαθηματικά.

Το αίνιγμα, του Άντριου Χότζες 
Θα μπορούσε μια μηχανή να επικοινωνεί με τους ανθρώπους πάνω σε μια άπειρη σειρά θεμάτων, χειριζόμενη άπταιστα μια ανθρώπινη γλώσσα; Αυτό το ερώτημα ταλαιπωρούσε τον εγκέφαλο του Άλαν Τιούρινγκ, ενός βρετανού μαθηματικού που έμελλε όχι μόνο να αποκρυπτογραφήσει τα κωδικοποιημένα σήματα επικοινωνίας των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά να γίνει και ο «πατέρας» των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η σύνθετη προσωπικότητα του Τιούρινγκ και η αναγνώριση που άργησε να έρθει, γίνεται πρώτη ύλη για αυτό το βιβλίο, στο οποίο βασίστηκε η πρόσφατη ταινία «Το Παιχνίδι της Μίμησης» με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στον ρόλο του άθεου, ομοφυλόφιλου και εκκεντρικού επιστήμονα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v