Comedo Ergo Sum: Το δειπνείν εστί φιλοσοφείν

Με χιούμορ και φιλοσοφική διάθεση, ο κριτικός γεύσης Επίκουρος γράφει δέκα διαλόγους περί φιλοσοφίας, τέχνης και γαστρονομίας, που εκτυλίσσονται σε δέκα αθηναϊκά εστιατόρια.
Από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι πιο σημαντικοί διάλογοι και όλες οι αναλύσεις των φιλοσοφικών ζητημάτων, συνήθιζαν να λαμβάνουν χώρα πάνω από τραπέζια που φιλοξενούσαν λουκούλλεια γεύματα για τους συνδαιτυμόνες. Ο Επίκουρος στο βιβλίο του Comedo Ergo Sum που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νόβολι, μέσα από δέκα διαλόγους για το πνεύμα του φαγητού, μας αποκαλύπτει τη μαγειρική τέχνη.

Οι δέκα διάλογοι του βιβλίου, ανάμεσα στον Πλίνιο (λάτρης της καλής και υψηλής γαστρονομίας) και τον Πύρρων (λάτρης μεν του καλού φαγητού, όχι όμως και της εκλεπτυσμένης γαστρονομίας) γίνονται κάθε φορά σε διαφορετικό εστιατόριο και θίγουν θέματα φιλοσοφίας, τέχνης και γαστρονομίας. Ο Πλίνιος παίρνει το όνομά του από τον λόγιο Ρωμαίο Πλίνιο ενώ ο Πύρρων από τον αρχαίο φιλόσοφο Πύρρωνα. Έτσι, λοιπόν, οι δύο ήρωες μπορεί μεταξύ τους να διαφωνούν σχεδόν σε όλα τα ζητήματα αλλά δεν διαφέρουν και πάρα πολύ από τους χαρακτήρες των alter ego τους.

Με αυτό το τέχνασμα των διαλόγων που επινοεί ο Επίκουρος, ο αναγνώστης δεν απολαμβάνει μόνο ένα καλογραμμένο βιβλίο με χιουμοριστική και φιλοσοφική διάθεση αλλά ταυτόχρονα ανακαλύπτει και δέκα εστιατόρια, τα οποία του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που σίγουρα θα προσθέσει στη λίστα των “must go”, έστω και μόνο για να δει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τον Επίκουρο. Άλλωστε είναι πάντα ενδιαφέρον να μαθαίνουμε μερικά επιπλέον πράγματα για τους σεφ των εστιατορίων που τρώμε, την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του κάθε μαγαζιού και τους ιδιοκτήτες τους.

Στις 115 σελίδες του βιβλίου ρυζότα, ρεβυθάδες, άσπρες και μαύρες τρούφες, τροφαντές πάπιες αλλά και ακριβά κρασιά κρύβονται και παραφυλάνε για να σας ανοίξουν την όρεξη και να σας οξύνουν την περιέργεια. Όσο για το “background” των εστιατορίων στα οποία διαλέγετε να δειπνήσετε ή να γευματίσετε, θα αναρωτηθείτε για ζητήματα που σίγουρα σας έχουν ήδη απασχολήσει, όπως: ποια είναι η καταλληλότερη μουσική για ένα εστιατόριο; πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα στα εστιατόρια ή όχι; πόσο αρμόζουν οι εικαστικές εκθέσεις στο χώρο του εστιατορίου;

Οι δέκα διάλογοι δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά από το 2004 μέχρι το 2010 στο περιοδικό Cogito. Τώρα μπορείτε να τους έχετε συγκεντρωμένους στο χαριτωμένο βιβλίο Comedo ergo sum.

Καλή χώνεψη!

Λένα Βλασταρά

Comedo ergo sum (Δέκα διάλογοι για το πνεύμα του φαγητού)
Συγγραφέας: κριτικός γεύσης Επίκουρος
Εκδόσεις Νόβολι, Σελίδες: 120, Τιμή: 10 ευρώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v