Θυμάσαι όταν ήσουν μικρός και γύρναγες με το αγαπημένο σου παιδικό περιοδικό (κατά βάση Μίκυ Μάους, ΚΟΜΙΞ, Ντόναλντ, Αλμανάκο) στην παραλία; Φυσικά και θυμάσαι γιατί ήταν μια από τις πλέον αγαπημένες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων. Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν και να μεγάλωσες κι εσύ κι εμείς που είχαμε αντίστοιχες αναμνήσεις. Ωστόσο δεν βαρυγκωμούμε καθώς υπάρχουν υπέροχα graphic novels να μας κρατάνε συντροφιά φέτος το καλοκαίρι και σου παρουσιάζουμε κάποια από αυτά.
1923 του Θανάση Πέτρου (εκδόσεις Ίκαρος)
Στη συνέχεια των βιβλίων του «Οι όμηροι του Γκαίρλιτς» (2019) και «1922: το τέλος ενός ονείρου» (2021), το νέο graphic novel σε κείμενο και σχέδιο του Θανάση Πέτρου ακολουθεί κάποιους από τους ήρωές του και συμπολεμιστές στη Μικρασιατική Εκστρατεία, καθώς φτάνουν στον Πειραιά μαζί με τις χιλιάδες των Μικρασιατών προσφύγων, τον Σεπτέμβριο του 1922.
Στο οπισθόφυλλο του 1923 διαβάζουμε: «Μετά την καταστροφή της Σμύρνης χιλιάδες πρόσφυγες κατακλύζουν το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το στρατιωτικό κίνημα που αναλαμβάνει επίσημα την άσκηση της εξουσίας απαιτεί την απομάκρυνση του βασιλιά. Η στρατοκρατούμενη διοίκηση πρέπει να φροντίσει για τη σίτιση και τη στέγαση των χαροκαμένων προσφύγων οι οποίοι, πέρα από τις ταλαιπωρίες τους, έχουν να υπομείνουν και τη σχεδόν εχθρική, σε πολλές περιπτώσεις, αντιμετώπιση από τους γηγενείς Έλληνες. Έχουν την ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική».
Ο Θανάσης Πέτρου καταφέρνει κάτι πολύ σπουδαίο. Πλάθει μια από τις πλέον σημαντικές ιστορικές περιόδους για τον ελληνισμό με σκίτσα και διαλόγους που συγκινούν καθώς αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές των χαμένων πατρίδων και του προσφυγικού. Με λόγο ειλικρινή και ντόμπρο ο Πέτρου σκάβει σε μια περίοδο που λίγοι ακουμπούν και χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που έχει συλλέξει από την έρευνα του, θαυματουργεί μέσα από το 1923. Χωρίς διδακτισμούς κι εύκολα αναθέματα παρουσιάζει ένα έργο που αξίζει να διαβάσουμε όλοι.
King Thor του Jason Aaron (εκδόσεις Οξύ)
Ο Jason Aaron ξανασμίγει με τον Esad Ribic ́ για να ολοκληρώσει την επική σάγκα που ξεκίνησε στο THOR: GOD OF THUNDER.
Επτά χρόνια πριν, ο Aaron και ο Ribic ́ σάς σύστησαν τον Θορ του μακρινού μέλλοντος: Τον Πατέρα των Πάντων ενός τσακισμένου βασιλείου και ενός ετοιμοθάνατου σύμπαντος, ενώ στεκόταν σε μια μάχη ενάντια στον Γκορ, τον Σφαγέα των Θεών, που κράδαινε το Παν-Μαύρο, το Νεκροξίφος. Αλλά τώρα αυτή η ανόσια λεπίδα επέστρεψε στα χέρια του μεγαλύτερου εχθρού όλων των εποχών του Θορ, του αδερφού του, του Λόκι. Είναι ώρα για μια τελική, κατακλυσμιαία αναμέτρηση. Όμως, έπονται ακόμα τα χειρότερα, καθώς το απόλυτο τέλος των πάντων πλησιάζει. Όλοι οι παλιοί συνεργάτες του Aaron στο TΗΟR, μαζί με μερικούς καλεσμένους έκπληξη, συμμαχούν για να ρίξουν την αυλαία σε μια ένδοξη εποχή με βροντερό στυλ.
Oι λάτρεις του Θορ το έχουν κατατάξει ήδη στις κυκλοφορίες της χρονιάς, γεμίζοντας τον θαυμαστό χώρο του ίντερνετ με αποθεωτικά reviews. Αν ανήκεις σε αυτούς ξέρεις και εμπιστεύεσαι τον Jason Aaron. Αν πάλι όχι, μια αναγνωστική δοκιμή θα σε πείσει και θα σε ενθουσιάσει χάρη στο εξαιρετικό σχέδιο, τη σκοτεινή ατμόσφαιρα και τις κινηματογραφικές ατάκες.
Umbrella Academy, Η σουίτα της Αποκάλυψης του Gerald Way (εκδόσεις Anubis)
Αν είσαι φαν της σειράς του Netflix τότε είναι βέβαιο ότι ξέρεις τα βασικά για το ιδιαίτερα εμπνευσμένο στόρι του Umbrella Academy. Αν όχι διάβασε τις επόμενες γραμμές.
Μια πολύ διαφορετική ομάδα υπερηρώων.
Ένα ανεξήγητο παγκόσμιο γεγονός, σαράντα τρία ασυνήθιστα παιδιά γεννήθηκαν ξαφνικά από γυναίκες που δεν είχαν δείξει προηγούμενα σημάδια εγκυμοσύνης.
Ο εκατομμυριούχος εφευρέτης Ρέτζιναλντ Χάργκριβς υιοθέτησε επτά από τα παιδιά· όταν ερωτήθηκε γιατί το έκανε αυτό, αποκρίθηκε μόνο: “Για να σώσουν τον κόσμο.” Αυτά τα επτά παιδιά αποτελούν την Ακαδημία της Ομπρέλας, μια προβληματική οικογένεια υπερηρώων με παράξενες δυνάμεις. Περίπου μία δεκαετία μετά την πρώτη τους αποστολή η ομάδα διαλύεται, όταν όμως ο Χάργκριβς πεθαίνει απροσδόκητα, τα αδέρφια ξανασμίγουν, πάνω στην ώρα για να σώσουν τον κόσμο ξανά.
Σε αυτή την έκδοση, μαζί με τις σύντομες ιστορίες Mon Dieu! και But the Past Ain’t Through with You θα βρείτε επίσης και ένα εκτενές αφιέρωμα με προσχέδια που παρουσιάζουν έργα των Way, Bá.
Ο δημιουργός και ιθύνων νους του Umbrella Academy είναι ο Gerald Way από τους My Chemical Romance που έκαναν την emo καρδούλα σου να χτυπά δυνατά. Διαβάζεται απνευστί και σε προετοιμάζει κατάλληλα για να εθιστείς έπειτα και στη σειρά του Netflix.
Fear Future του Πάνου Ζάχαρη (εκδόσεις Jemma Press)
Ένα καινούργιο, δυστοπικό αλλά ταυτοχρόνως χιουμοριστικό άλμπουμ με το μοναδικό ύφος του δημιουργού του «The Working Dead» και του «Scary Tales». Όσα χρειάζεται να ξέρεις για το Fear Future είναι τα παρακάτω: «Εμείς κι Αυτοί, οι Πολλοί και οι Λίγοι κι ένα ψηλό τοίχος που μας χωρίζει. Α, κι ένας θανατηφόρος ιός που καταφέρνει να μαυρίσει λίγο περισσότερο ένα απολύτως μαύρο κοντινό μέλλον».
Τα υπόλοιπα θα τα μάθεις διαβάζοντας το ούλτρα διασκεδαστικό και κάφρικα απολαυστικό κομιξάκι του Ζάχαρη που θα σου φτιάξει τη διάθεση αφού προηγουμένως εξευτελίσει –και πολύ καλά κάνει αν θες τη γνώμη μας –όλα τα πανδημικά κλισέ.