Περνάμε τις ώρες μας στο σπίτι και τελειώνουμε το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Επειδή το διάβασμα σώζει ζωές και μυαλά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ένας πάρα πολύ καλός τρόπος για να κάτσεις στο σπίτι και να μην θες να σηκωθείς είναι να σε απορροφήσει στην ιστορία του ένα καλό βιβλίο. Και ειδικά αν έχεις πολύ χρόνο να κάτσεις στο σπίτι στο προσεχές σου μέλλον, τότε ίσως να χρειαστείς μερικά βιβλία παραπάνω.
Ευτυχώς, είμαστε εμείς εδώ με μερικές προτάσεις που αξίζει να τσεκάρεις.
Η περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ, του Χ.Φ. Λάβκραφτ Το αριστούργημα του Λάβκραφτ είναι τέλειο σημείο εκκίνησης αν δεν έχεις ασχοληθεί με τον φανταστικό κόσμο του συγγραφέα. Επίσης, είναι ένα πολύ καλό πειστήριο γιατί ο περίεργος αυτός τύπος που κατέγραψε με τον πιο κατανοητό τρόπο την ανθρώπινη παράνοια – μέσα σε όλη την παραδοξότητά της – θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης λογοτεχνίας τρόμου.
Ο Φαραώ της άμμου, του Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι Ο λόγος που ο Μανφρέντι αποτελεί ιδανικό ανάγνωσμα για περιόδους σαν κι αυτή είναι επειδή τα συνδυάζει όλα: ιστορική γνώση και πολύ ωραίες πληροφορίες, σφιχτοδεμένη πλοκή που σε κάνει να γυρνάς τις σελίδες σαν τρελός και μια υπέροχη ποπ αισθητική που – αλήθεια – λείπει από πολλά ιστορικά μυθιστορήματα.
Ολομόναχοι μαζί, του Σταύρου Σταυρόπουλου Μια εκπληκτική συλλογή από... ποιήματα; Διηγήματα; Κάτι ενδιάμεσο, θα πούμε εμείς, με τίτλους μονολεκτικούς, στιβαρούς και νοήματα που θα σκαλώσουν στις πιο κρυφές γωνιές του εγκεφάλου σου, και θα σου απασχολούν την σκέψη για καιρό.
Περηφάνια και προκατάληψη και ζόμπι, του Σεθ Γκράχαμ-Σμιθ Το κλασικό αριστούργημα της Τζέιν Όστεν... με ζόμπι. Είναι μια ιδέα τόσο παρανοϊκή, που καταλήγει να δουλεύει τέλεια. Οι φαν του αρχικού θα σοκαριστούν με το τι ακριβώς συμβαίνει στο αγαπημένο τους βιβλίο (και γιατί δεν μπορούν να σταματήσουν να γελάνε), ενώ οι φαν των ζόμπι θα λατρέψουν μια καλοφτιαγμένη ιστορία... στην Μεγάλη Βρετανία του 19ου αιώνα.
Τύποι σχεδόν εντάξει, του Μπόγκνταν Τεοντορέσκου Αστυνομικό και πολιτικό θρίλερ με μαφιόζους στην Ρουμανία θέλουμε; Επειδή – αν το κόνσεπτ από μόνο του δεν είναι αρκετό για να σου κεντρίσει την προσοχή – θα σου πούμε ότι είναι και από εκείνα τα βιβλία που τα θυμάσαι σε τυχαίες στιγμές μέσα στην μέρα σου και ρίχνεις κλεφτές ματιές πίσω απ’ τον ώμο σου.
Ο Κύριος Μερσέντες, του Στίβεν Κινγκ Επειδή ποτέ δεν μπορείς να έχεις αρκετό Στίβεν Κινγκ στην ζωή σου, και επειδή όταν ο Στίβεν Κινγκ έχει κέφια, γράφει διαμάντια σαν αυτό. Χωρίς μεταφυσικές απειλές, αλλά μόνο με το κακό που υπάρχει στην ανθρώπινη ψυχή, ο Κινγκ χτίζει μια απίστευτη μάχη με τον χρόνο σε αυτό το καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ.
Παγανιστικές δοξασίες της Θεσσαλικής επαρχίας, του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη Ένα βιβλίο λαογραφίας, ή έστω εναλλακτικής λαογραφίας. Μέσα από σαράντα ανατριχιαστικές ιστορίες, ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης συνδυάζει την θεσσαλική παράδοση με την λογοτεχνία τρόμου, για να γεμίσει την λαϊκή μας ιστορία με λίγη ακόμα σκοτεινιά. Ένα εκπληκτικό έργο.
Οι απείθαρχοι, της Σεμίνας Διγενή Μια πόλη που ζουν όσοι δεν χωρούν πουθενά, και μια γυναίκα που τους φροντίζει. Μια γυναίκα που συνομιλεί με τον Κερτ Κομπέιν και την Σάρα Κέιν, με τον Λένιν και τον Πικάσο. Και η Σεμίνα Διγενή χαρίζει απλόχερα σκέψεις που είναι τροφή για περισσότερες σκέψεις, σε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.
Κίτρινο κεχριμπάρι, του Γιασίν Μεχμέτ Ιστορίες με πρωταγωνιστή την Λευκωσία, μια πόλη που «μιλά δυο γλώσσες, αλλά πάντα με την ίδια προφορά». Η καθημερινότητα δοσμένη με χιούμορ, αλλά εκείνου του είδους το χιούμορ που κρύβει μέσα του τις μεγαλύτερες, τις πιο βάναυσες αλήθειες.