Adhocracy: Σύγχρονο design με άποψη στη Στέγη

Μετά το 3D Printing, τι; Η Στέγη παρουσιάζει μια έκθεση για την επανάσταση στο σύγχρονο design, από το «Φτιάξτο μόνος σου» στο «Φτιάξτο με άλλους».
Adhocracy: Σύγχρονο design με άποψη στη Στέγη
Μετά το 3D Printing, τι; Η Στέγη παρουσιάζει μια έκθεση για την επανάσταση στο σύγχρονο design, από το «Φτιάξτο μόνος σου» στο «Φτιάξτο με άλλους».

Προχωρώντας πέρα από την ιδέα του «Φτιάξτο μόνος σου» (Do-It-Yourself) και τη μόδα των αυτοσχέδιων πολεοδομικών πρακτικών (Tactical Urbanism), η έκθεση Adhocracy στη Στέγη αναδεικνύει τα επιτεύγματα δημιουργών που καθοδηγούνται από τη βούληση να αλλάξουν το σύστημα, αλλάζοντας τον τρόπο που οι ίδιοι φτιάχνουν πράγματα. Περιλαμβάνει παραδείγματα κατασκευαστών που το έργο τους υιοθετεί τον σχεδιασμό ανοικτού κώδικα και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιδέα των κοινών σε σχέση με την παραγωγή. Ο χώρος παραγωγής επεκτείνεται από το εργαστήριο στον δρόμο και στην ίδια την πόλη. Η διαδικασία του σχεδιασμού και ο τρόπος με τον οποίο ορίζουμε ένα προϊόν επηρεάζεται όχι μόνο από τις συνθήκες εργασίες, αλλά και από την ανάπτυξη νέων, εναλλακτικών παιδαγωγικών μεθόδων. Καθώς δίνεται έμφαση στη διαδικασία παρά στο τελικό αντικείμενο, γίνεται δυνατή η υπονόμευση του οικονομικού συστήματος που βασίζεται στον καταναλωτισμό.

Η έκθεση Adhocracy στην Αθήνα δεν θα αποκαλύψει μόνο τους σύγχρονους, εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής και τις κοινωνικοοικονομικές πραγματικότητες του σχεδιασμού, αλλά αποσκοπεί επίσης στην κοινοποίηση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και μεθοδολογιών, καθώς και στη γόνιμη ανταλλαγή κοσμοαντιλήψεων και κριτικής κατανόησης της εργασίας, των προϊόντων και της εκπαίδευσης.

Η έκθεση Adhocracy στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών αποτελεί εξέλιξη της έρευνας που ξεκίνησε για την 1η Biennale Design της Κωνσταντινούπολης, το 2012, με επιμελητή τον Joseph Grima και συνεργάτες επιμελητές την Ethel Baraona Pohl, τον Elian Stefa και την Pelin Tan. Η έκθεση έχει επίσης παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη (New Museum, 2013) και το Λονδίνο (LimeWharf, 2013). Στην ελληνική εκδοχή της υπάρχουν και νέα έργα μετά από ανοιχτό κάλεσμα της Στέγης για τη διαδικασία επιλογής έργων (με 173 υποβολές συμμετοχής από όλο τον κόσμο).

Η έκθεση και το συμπόσιο Adhocracy στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών θα εστιάσουν στη σχέση του σχεδιασμού με την κοινωνία, στο ευρύτερο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσέγγισης, ενώ συγχρόνως θα αναδείξουν τη δυναμική της εγχώριας σκηνής στους τομείς των εικαστικών, της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού αντικειμένων. Το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο προκειμένου να αποκαλυφθούν οι οικουμενικές και οι διατοπικές συνθήκες τόσο της σύγχρονης όσο και της μελλοντικής εποχής. Πρόκειται για μια ευκαιρία αντικειμενικής αξιολόγησης των πραγματικών κρίσιμων συνθηκών και της επίδρασής τους στην πόλη και την κοινωνία, που αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως γεωγραφικού στίγματος.

Φιλοσοφία ad-hoc
Η έκθεση Adhocracy παρουσιάζει μια σειρά έργων που ακολουθούν μια δυναμική προσέγγιση για την επίλυση ενός προβλήματος σχεδιασμού. H ad-hoc φιλοσοφία αλλάζει τον τρόπο που κατανοούμε και εργαζόμαστε στο πεδίο του design και έρχεται σε αντίθεση με την άκαμπτη, συστηματική διεργασία που επιβάλλει η γραφειοκρατία (bureaucracy).

Τι θα δει ο επισκέπτης
O επισκέπτης της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα να δει αντικείμενα, εγκαταστάσεις και δράσεις που αμφισβητούν τις έννοιες της εργασίας, του έργου και του ίδιου του design, καθώς και τη σχέση του με τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά πεδία σε έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο που δίνει την αίσθηση του εργαστηρίου

Παράλληλες εκδηλώσεις και εργαστήρια

- Εργαστήρια
Στον χώρο της έκθεσης θα φιλοξενηθούν εργαστήρια ανοικτά στο κοινό. Το πρώτο από αυτά είναι το εργαστήριο Pinhocchio από τη Laura Fiorio που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου και έχει ως θέμα την κατασκευή μιας αυτοσχέδιας φωτογραφικής κάμερας με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών.

- Urban Design Fiction Hackathon
Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την μελλοντική πόλη, τα δίκτυα συνεργασίας και παραγωγής; Το Urban Design Fiction Hackathon που θα πραγματοποιηθεί στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο της έκθεσης Adhocracy, είναι ένας 36ωρος μαραθώνιος σχεδιασμού και δημιουργίας αντικειμένων και εφαρμογών με σκοπό την προώθηση της δημιουργικότητας μέσα από την χρήση ανοικτού λογισμικού και hardware. Το πρώτο Urban Design Fiction Hackathon θα διεξαχθεί από το Σάββατο 16 Μαΐου στις 10:00 π.μ. ως την Κυριακή 17 Μαΐου στις 10:00 μ.μ. Tη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των αντικειμένων που παράχθηκαν κατά την διάρκεια του Hackathon και θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των μεντόρων. Το δεύτερο Urban Design Fiction Hackathon θα διεξαχθεί από το Σάββατο 13 Ιουνίου στις 10:00 π.μ. ως την Κυριακή 14 Μαΐου στις 10:00 μ.μ. Tη Δευτέρα 15 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των αντικειμένων που παράχθηκαν κατά την διάρκεια του Hackathon και θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των μεντόρων.
- Συμπόσιο στις 18 Ιουνίου. Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν σύντομα.
Info:
Adhocracy [Αθήνα]
Adhocracy: Από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών
Διάρκεια έκθεσης 29 Απριλίου – 5 Ιουλίου 2015
Εγκαίνια: 29 Απριλίου, 20:00
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107
Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά, 12:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v