"Οινοποιείο": Ένα διαμέρισμα για το κρασί και την τέχνη

Στο Lemos Center στο Κολωνάκι, μια πρωτότυπη έκθεση μας δίνει την ευκαιρία να συνδιαλλαγούμε, να γοητευτούμε από την τέχνη και να απολαύσουμε το κρασί.
Με αφορμή έναν φωτεινό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, σχεδιάστηκε η έκθεση «ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ»: πρόκειται για έναν ενεργό διάλογο ανάμεσα στο κρασί (που γίνεται αντιληπτό ως άρτιο αισθητικό αντικείμενο) και επιλεγμένα έργα τέχνης που ως αφετηρία τους έχουν τον αμπελώνα και το κρασί ως οργανικό περιεχόμενό του.

Ένα διαμέρισμα για το κρασί και την τέχνη

Στα δωμάτια του «ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ», 42 ζωγράφοι, γλύπτες, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες εκθέτουν επιτοίχια και τρισδιάστατα έργα τέχνης από διαφορετικά υλικά εμπνεόμενοι από το αμπέλι και το κρασί ως προϊόν διηνεκούς απόλαυσης.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Λουΐζα Καλλιγά, παραγωγό του «Λευκό Άτι louisa calliga» και κόρη του Γιάννη Καλλιγά, που συνέβαλε σημαντικά στην ιστορία του ελληνικού κρασιού και την οινοποιητική εταιρεία Κατώγι και Στροφιλιά. Η αμπελουργική και οινοποιητική εταιρεία Κατώγι και Στροφιλιά Α.Ε. επί σειρά ετών παράγει κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες στα οινοποιεία της στο Μέτσοβο στην Ανάβυσσο και στη Νεμέα. Φροντίζει για τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την παραγωγική της διαδικασία και για τη μη σπατάλη ανθρώπινων και φυσικών πόρων. Συμβάλλει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και επενδύει συστηματικά στον οινοτουρισμό διαθέτοντας την πρώτη πλήρως οργανωμένη οινοτουριστική μονάδα στην Ελλάδα. Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί ενεργά τον πολιτισμό. Είναι ο βασικός χορηγός των δραστηριοτήτων της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ και στηρίζει ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άλλων φορέων.

Και οι δύο διοργανωτές, με μακρόχρονο ενδιαφέρον για την τέχνη και τον πολιτισμό, επιθυμούν μέσω της συγκεκριμένης εικαστικής δράσης να συνδέσουν το κρασί ως μοναδικό διαχρονικό αισθητικό και οργανικό αντικείμενο με διαφορετικές εκφάνσεις της τέχνης και της έμπνευσης των καλλιτεχνών.

Tim Crane (Institute of Philosophy, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου),
«Wine as an Aesthetic Object» στον συλλογικό τόμο «Questions of Taste» εκδ. Barry C. Smith, Signal Books, Λονδίνο 2007. (απόσπασμα).

Η παραγωγή του κρασιού είναι το αποτέλεσμα αιώνων κληροδοτημένης σοφίας για τον αμπελώνα, τους τόπους και τις εποχές, το αποτέλεσμα ενδελεχούς επιστημονικής γνώσης, πειραμάτων, σφαλμάτων και δικαιώσεων σε ευρεία κλίμακα. Ο οινοπαραγωγός συμβάλλει στον χαρακτήρα του κρασιού σχεδόν σε κάθε στάδιο της παραγωγής του, δικαιώνοντας απόλυτα τον προκλητικό γαλλικό τίτλο «eleveur» (ανατροφέας). Το κρασί δεν ανακαλύπτεται αλλά γίνεται: αποτελεί κάτι αυθεντικά χειροποίητο, κάτι εφήμερο αλλά εξαίσια συναρπαστικό που -αφότου δοκιμαστεί και απομείνει η εναιώρηση της επίγευσής του όπως περίπου συμβαίνει σε μια μουσική ακρόαση που οι εκάστοτε συντελεστές της καθιστούν διαφορετική- κρίνεται ως «κομψό, φίνο, ισορροπημένο ή το απολύτως αντίθετο», αξιώνοντας έτσι το εγκώμιο και την προσοχή μας αν όχι ως αναλλοίωτο στους αιώνες ζωγραφικό έργο τέχνης, σίγουρα ωστόσο ως αυτοτελές αισθητικό αντικείμενο την εμπειρία του οποίου απολαμβάνει ενδελεχώς ο χρήστης του.

...Επιστρέφουμε λοιπόν στο καλό κρασί για αυτήν ακριβώς τη σύνθετη εμπειρία,για να συλλέξουμε στοιχεία συναρπαστικά, που συχνά είναι δύσκολο να κατατάξουμε, παρόλο που επιδιώκουμε να τα προσδιορίσουμε: η όψη του κρασιού, η γεύση και η οσμή του, η υφή του στο στόμα συντελούν στην εμπειρία του σύνθετου χαρακτήρα του. Αν και εφήμερη, η αίσθησή της εμπειρίας αυτής απομένει και η μνήμη της αρκεί για να μας κάνει να επιστρέφουμε σε αυτό. Το να επιστρέφεις σε ένα κρασί με τον τρόπο αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την επιθυμία της επανάληψης του φυσικού ερεθίσματος, αλλά κυρίως, με την επιδίωξη της κατανόησης: της κατανόησης των ιδιοτήτων ενός κρασιού που το κάνουν να παράγει αντίστοιχες εμπειρίες.Και ίσως αυτό να εξηγεί τον τεράστιο όγκο εκείνων που έχουν κατά καιρούς γραφτεί για το κρασί, ίσως να είναι αυτό που διαφοροποιεί το κρασί από ο,τιδήποτε σχεδόν άλλο τρώμε και πίνουμε. Ενδεχομένως, η αφετηρία για την κατανόηση του κρασιού ως αυτούσιου αισθητικού αντικειμένου να είναι η αναγνώριση αυτής της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ της εσωστρεφούς αξίας του, της εσωστρεφούς αξίας της εμπειρίας του και της ανάγκης κατανόησης εκείνου που προκύπτει από την εμπειρία αυτή.

...Μέσω της αισθητικής εκτίμησης προκύπτει η εφαρμογή των δεδομένων και των κριτηρίων της ποιότητας, στοιχεία που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο κρασί όπως και στη μουσική. Και ίσως το κρασί να αποτελεί πράγματι περισσότερο αισθητικό αντικείμενο παρά αντικείμενο τέχνης. Αλλά ζητούμενο αυτού του δοκιμίου ήταν και το γεγονός ότι πολλά από αυτά που προσδίδουν αξία σε ένα αντικείμενο τέχνης, ισχύουν και για τα αισθητικά αντικείμενα. Και εάν τα αντικείμενα τέχνης αποκτούν για εμάς σημασία εν μέρει για τις αισθητικές τους ιδιότητες, το ίδιο ισχύει και για τα αισθητικά αντικείμενα, το ίδιο ισχύει και για το κρασί. Υπό την έννοια αυτή, ίσως η αισθητική ως εμπειρία να αποτελεί κατηγορία περισσότερο θεμελιώδη από την κατηγορία της τέχνης.

Συμμετέχουν οι: Ελένη Αγγέλου, Στέλιος Αλεξάκης, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Χρήστος Γαρουφαλής, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Ειρήνη Γκόνου, Άκης Γκούμας, Γεωργία Γκρεμούτη, Στέφανος Δασκαλάκης, Γιάννης Δέδες, Σταμάτης Ζέρβας, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μάρκος Καμπάνης, Αντώνης Καστρινάκης, Μαρίνα Κροντηρά, Αλίνα Μάτσα, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Ντόλυ Μπουκογιάννη, Δημήτρης Μπραζάς, Μίλτος Παντελιάς, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Ρόρρης, Παύλος Σάμιος, Δημήτρης Σαρασίτης, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Αμαλία Σταυρουλάκη, Νίκος Στεφάνου, Τάκης Στεφάνου, Μαγδαληνή Τουλιάτου, Βάσω Τρίγκα, Μαρία Φιλοπούλου, Μαρία Φραγκουδάκη, Πάβλος Χαμπίδης, Μανώλης Χάρος.

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Η έκθεση «Οινοποιείο» στηρίζει το έργο της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.).

Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2012

Διεύθυνση: «Lemos Center», Καρνεάδου 25-29 (3ος όροφος), Κολωνάκι.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 13:00 – 21:00,
Σάββατο 11:00 – 17:00, Κυριακή κλειστά
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 6778 244, 6944 430513
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v