Coti K: Μια έκθεση... για τα αυτιά μας μόνο στην Cheap Art

Ένας από τους πρωτεργάτες της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής ερευνά με μια ηχητική εγκατάσταση τους ήχους που παράγει ένα σώμα που ταλαντεύεται, σε μια πρωτοποριακή έκθεση που δίνει προτεραιότητα στην ακοή, αφήνοντας στην όραση το δεύτερο ρόλο.
του Γιάννη Ασδραχά

Suono. Εκ του λατινικού sonus. Eίναι ο ήχος που παράγει ο κραδασμός ενός σώματος που ταλαντεύεται. Οι τρόποι αναρίθμητοι. Ο Coti Κ. –το Κ. παραφθορά του Costantino, από το «Cotinos» που τον φώναζε στο Μιλάνο η μικρή του αδελφή–, από τους πρωτεργάτες της electro μουσικής στη χώρα μας, τους εξερευνά εξαντλητικά στην ομώνυμη ηχητική εγκατάσταση που θα στήσει στις 25 του μήνα στην Cheap Art στα Εξάρχεια.

Δεν είναι η πρώτη του φορά. Κι επιστρατεύει στην «εξερεύνηση της ακουστικής ανάδρασης (feedback)», μία σειρά απο πρόσφορα αλλά κι απρόσμενα υλικά, τα οποία ενεργοποιούνται και αυτο-ταλαντεύονται απο ένα σύστημα μικροφώνων και ηχείων επαφής.

Ο Coti K. ζητά από τον «θεατή» να «αναποδογυρίσει» τις αισθήσεις του. Απέναντι από το «σύστημα» που θα στηθεί στον χώρο τέχνης της πλατείας Εξαρχείων και θα ελέγχεται απο ένα λογισμικό που «δαμάζει την ανεξέλεκτη στάθμη ανάδρασης μέσω συνεχούς ενίσχυσης και ισοστάθμησης», θέλει να προπορεύεται η ακοή. Η όραση, συνήθως πρωταγωνίστρια στα εκθεσιακά γεγονότα, ακολουθεί.

Ο καλλιτέχνης, γνώστης των αρμονικών ιδιοσυχνοτήτων και της μεταβολής των ηχητικών τοπίων, μόλις 15 ετών έκανε το πρώτο ηχητικό του πείραμα. Διέλυσε την κιθάρα του, απ’την οποία ξερίζωσε τους μαγνήτες και τις χορδές για να κατασκευάσει το δικό του όργανο: ένα χορδόφωνο. Έκτοτε πέρασαν δεκαετίες –σήμερα είναι 44– αλλά συνεχίζει να πρεσβεύει ότι «η μουσική είναι κάτι που ρέει από μέσα σου, δεν είναι κάτι που σου ανήκει».

Το αποδεικνύει στις ηχητικές installations που στήνει από το 2000 στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Athens Biennale, National Museum of Contemporary Art, E:VENT gallery Λονδίνο , Kuenstlerhaus Βιέννη, State Museun of Contemporary Art κ.α.)

INFO:
Cheapart, Θεμιστοκλέους & Α.Μεταξά 25 Αθήνα, τηλ.: 210 3817517
Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 29 Μαρτίου 2010.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 15:00 - 21:00 Σάββατο 12:00 – 18:00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v