H Ελλάδα μέσα από το φακό του Jacques Lacarrière

To μουσείο Μπενάκη εκθέτει από τις 4 Δεκεμβρίου μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2009, το φωτογραφικό υλικό ενός από τους πιο προσεκτικούς παρατηρητές της Ελλάδας, του Jacques Lacarrière. 100 φωτογραφίες του αείμνηστου φωτογράφου σας περιμένουν να τις θαυμάσετε.
Ο Jacques Lacarrière (1925-2005), συγγραφέας και ταξιδευτής, υπήρξε ένας από τους πιο προσεκτικούς παρατηρητές της Ελλάδας. Από το 1947 μέχρι το 1966 έμεινε στη χώρα μας πολλές φορές, αντλώντας έμπνευση για τη συγγραφή βιβλίων και ταξιδιωτικών αφηγήσεων. Έχοντας πάντα μαζί του τη Leica του, τη φωτογραφική του μηχανή, στις διάφορες περιπλανήσεις του, αποτύπωσε εικόνες σπάνιας ευαισθησίας.

Στην έκθεση του Jacques Lacarrière παρουσιάζονται 100 φωτογραφίες συγκεντρωμένες σε δύο ενότητες : « Δρόμοι του ελληνικού καλοκαιριού» και «...Μοναχοί και Ερημίτες του Άθω».

Ο Γάλλος συγγραφέας, ποιητής, μεταφραστής (από τα ελληνικά) και κυρίως μέγας ταξιδευτής Jacques Lacarrière (1925-2005), γεννήθηκε στην Limogne. Σπούδασε φιλολογία στη Σορβόννη και παρακολούθησε μαθήματα νέων ελληνικών και χίντι στη Σχολή Ανατολικών Γλωσσών.

Παθιασμένος ελληνιστής, διαμένει στην Ελλάδα από το 1952 έως το 1966 και ανακαλύπτει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Η δημοσίευση του βιβλίου "Το ελληνικό καλοκαίρι", συλλογή Terre humaine, το 1976, θα τον καταστήσει γνωστό ως συγγραφέα. Ήδη όμως από το 1973 είχε εκδοθεί το "Chemin faisant", έργο που αναφέρεται σ' ένα οδοιπορικό στη Γαλλία και έφτασε τις είκοσι περίπου εκδόσεις.

Έκανε πολλές μεταφράσεις από τα αρχαία ελληνικά. Συνέβαλε όμως εξίσου στο να καταστήσει γνωστούς στη Γαλλία, μεταφράζοντάς τους, έναν σημαντικό αριθμό σύγχρονων Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων μεταξύ των οποίων τους: Βασιλικό, Ταχτσή, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Φραγκιά, Πρεβελάκη... Δηλωμένος αγνωστικιστής, διέμεινε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο Άγιο Όρος και έγραψε πολλά βιβλία για την πνευματικότητα.

Ο Ζακ Λακαριέρ πέθανε τον Σεπτέμβρη του 2005. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Sylvia Lipa. Ανάμεσα στις τελευταίες επιθυμίες του συγγραφέα ήταν να καεί και η τέφρα του να σκορπιστεί στη θάλασσα, στ' ανοιχτά των Σπετσών.

4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008 –11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – Κτήριο Οδού Πειραιώς
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v