Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης: Από τη Μαγική Γραφή στις 1001 Νύχτες

Δύο εξαιρετικούς λόγους έχουμε αυτήν την περίοδο για να επισκεφθούμε το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης: την έκθεση αλ-χαττ, η Μαγική Γραφή, της Ειρήνης Γκόνου και τις αφηγήσεις των Χιλίων και Μία Νυχτών από την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη.
της Ίριδας Κρητικού

Εάν δεν έχετε ακόμη ανακαλύψει το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, μια από τις σημαντικότερες προσθήκες νέων Μουσείων στην πόλη, χάρη στη συνεχή προσφορά του μουσειακού δικτύου του Μουσείου Μπενάκη, υπάρχουν τις ημέρες αυτές δύο πολύ καλοί λόγοι για να το πράξετε: η πολύ ιδιαίτερη έκθεση «αλ-χαττ, η μαγική γραφή» της Ειρήνης Γκόνου, και οι απολαυστικές αφηγήσεις της παραμυθούς Σάσας Βούλγαρη, με επιλογή ιστοριών από τις Χίλιες και Μία Νύχτες, που το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί για δεύτερη φορά στο χώρο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. Μην παραλείψετε, βεβαίως, να επισκεφθείτε και τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, όπου θα θαυμάσετε κεραμικά, κοσμήματα, όπλα και άλλα πολλά, αλλά ακόμη και ένα ολόκληρο, υπέροχο δωμάτιο, διακοσμημένο με αριχτεκτονικά μέλη και άλλα εκλεπτυσμένα στοιχεία ισλαμικής

αλ-χαττ, η μαγική γραφή της Ειρήνης Γκόνου

Από τις 22 Ιανουαρίου ως τις 9 Μαρτίου το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα φιλοξενεί στις αίθουσές του την έκθεση της Ειρήνης Γκόνου «αλ-χαττ, η μαγική γραφή». Μέσα από 17 εικαστικές κατασκευές, η Ειρήνη Γκόνου που εδώ και πολλά χρόνια εμμένει με απόλυτη συνέπεια στο ζήτημα της γραφής, μέσα από ένα σύνθετο και ταυτόχρονα ευαίσθητο έργο, συνδιαλέγεται εικαστικά με τον χώρο-τόσο τον φυσικό όσο και τον πολιτισμικό-αλλά συγχρόνως και με τα ίδια τα εκθέματα του Μουσείου.

Τι ακριβώς σημαίνει «αλ-χαττ»; Πρόκειται για την ίδια την έννοια της γραφή ως πορείας και διαδρομής, που στη συνέχεια μετατρέπεται σε εικόνα, σύμβολο και φυλαχτό, καθορίζοντας το νέο τόπο αναφοράς των εικαστικών της αναζητήσεων. Οι συνταγές της Ανατολής εισχωρούν στο μελάνι της από τα μυστικά συρτάρια των Αράβων καλλιγράφων και των μαραμπού δασκάλων-θεραπευτών της Αφρικής για να εγγράψουν τις επιθυμίες και να ξορκίσουν τους φόβους μας. Η καλλιτέχνις συνδιαλέγεται με την εθνολογία ενώ στο έργο της αναγνωρίζει κανείς τα ίχνη των πολιτισμικών της περιπλανήσεων.

Η Ειρήνη Γκόνου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Ecole des Beaux-Arts και στην Ecole des Arts Décoratifs στο Παρίσι, όπου έμεινε για έντεκα συνεχή χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει είκοσι πέντε ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθιστά την έκθεση το γεγονός ότι ο διάλογος επεκτείνεται και στον χώρο της μουσικής: Ο Μιχάλης Ανδρονίκου, γνώστης του έργου της Ειρήνης Γκόνου, προτείνει 12 «χειροποίητες» αυτοσχεδιαστικές μουσικές συνθέσεις, μέσα από τις οποίες αναζητά το νόημα και το μυστήριο της γραφής μέσα απ' τους ήχους.

Η έκθεση συνοδεύεται από κομψή έκδοση με φωτογραφίες και σχόλια των έργων της Ειρήνης Γκόνου, σε κείμενα των Ροζάννας Μπαλλιάν και Μίνας Μωραίτου του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, της αραβολόγου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένης Κονδύλη-Μπασούκου καθώς και CD με την ομώνυμη μουσική σύνθεση του Μιχάλη Ανδρονίκου.

Εγκαίνια : 22 Ιανουαρίου 2008, ώρα 19.00
Διάρκεια έκθεσης : 22 Ιανουαρίου - 9 Μαρτίου 2008
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης: Αγίων Ασωμάτων 22, Κεραμεικός, Τηλ: 210 3251 311-13 www.benaki.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 9.00-15.00, Τετάρτη: 9.00-21.00


Βραδιές Αφήγησης στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη
Χίλιες και Μία Νύχτες: Το Εβένινο Άλογο και άλλες ιστορίες γεμάτες περιπέτειες και έρωτα αβάσταχτο!


Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί για δεύτερη φορά στο χώρο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη με μια νέα επιλογή ιστοριών από τις Χίλιες και Μία
Νύχτες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και περιλαμβάνει τις ιστορίες «Το Εβένινο Άλογο», «Η ιστορία της πανούργας Δαλιδάς και της κόρης της Ζενάμπ της Κουνελοπιάστρας», «Η ιστορία του Ψαρά και του Τελώνιου», «Ιστορίες του χαλίφη Χαρούν αλ Ρασίντ», καθώς και άλλες ερωτικές ιστορίες ανθολογημένες από το σύνολο του έργου.

Ιστορίες μαγευτικές που ταξιδεύουν στα μονοπάτια της ζωής, μπλεγμένες σε ένα γοητευτικό κουβάρι. «Καθώς η Σαχραζάτ αφηγείται για να μαλακώσει την πονεμένη καρδιά του βασιλιά, η ίδια η ζωή απλώνεται μπροστά στα μάτια μας, με όλα τα βάσανα, τις λύπες και τις αγωνίες, αλλά και τα απρόοπτα, τις απλές χαρές και τα ευτράπελα που τυχαίνουν στο πέρασμά της: Ένα μαγικό άλογο σμίγει τον πρίγκιπα με την αγαπημένη του και μια μάγισσα σκορπάει τη συμφορά για το χατίρι ενός άνομου έρωτα. Τα τσαλίμια μιας πανούργας γριάς και της κόρης της, της Κουνελοπιάστρας και πως, ένας καθαριστής σφαγείων γνωρίζει τις χαρές του κορμιού στην αγκαλιά μιας δροσερής αρχόντισσας». Και το νήμα της αφήγησης γλιστρά και εναλλάσσεται από την περιπέτεια στη μαγεία και στην πιο τολμηρή ερωτική διάθεση...

Η Σάσα Βούλγαρη είναι ψυχοπαιδαγωγός και από τους πρωτεργάτες της τέχνης της νέο-αφήγησης στην Ελλάδα. Αφηγείται για ενήλικες και παιδιά από το 1993, έχοντας συνεργαστεί με τα Μουσεία Κυκλαδικής Τέχνης, Ισλαμικής Τέχνης, Λαϊκής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης, Λουτρού των Αέρηδων, καθώς και με το ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Θέατρο Φούρνος κ.ά. Το 2000 αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην ελληνική τηλεόραση (ΕΤ1) με τίτλο «Ψέματα κι αλήθεια έτσι λεν τα παραμύθια», σειρά που επαναλαμβάνεται ακόμα. Το Νοέμβριο του 2003 αντιπροσώπευε την Ελλάδα στο ετήσιο φεστιβάλ παραμυθιών “Borliner Marchentuge”, στο Βερολίνο. Από το 1993 διδάσκει για το λαϊκό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησης, αρθογραφεί, γράφει παραμύθια και συνεργάζεται για την εκπόνηση πρωτοπόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε βιβλιοθήκες και μουσειακούς χώρους, με αντικείμενο την έρευνα και μετάδοση του προφορικού λόγου, αλλά κυρίως τη ζωντανή σχέση του με τη σύγχρονη εποχή, μέσα από τους όποιους δημιουργικούς μετασχηματισμούς συνεπάγονται.

Το πρόγραμμα «Χίλιες και Μία Νύχτες – Το Εβένινο Άλογο και άλλες ιστορίες» σχεδιάστηκε από τη Σάσα Βούλγαρη για το Μουσείο Μπενάκη. Οι αφηγήσεις θα πραγματοποιούνται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, κάθε Παρασκευή από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου 2007, στις 21.00, με διάρκεια 80 περίπου λεπτών, χωρίς διάλειμμα.

Η τιμή εισιτηρίου είναι 17 ευρώ και η κράτηση θέσεων απαραίτητη.
 
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3251311. Τρίτη έως Κυριακή 9:00–15:00 και Τετάρτη 9:00-21:00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v