Ντίκος Βυζάντιος: Αναδρομική έκθεση στο Μπενάκη

Με τον τίτλο «Ντίκος Βυζάντιος, στα ίχνη του χαμένου βλέμματος» ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη, έκθεση του σπουδαίου εικαστικού που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. 
Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) η έκθεση του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Ντίκου Βυζάντιου, με τίτλο «Ντίκος Βυζάντιος, στα ίχνη του χαμένου βλέμματος», η οποία και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας ανέλαβαν η Φανή Μαρία Τσιγκάκου και ο Αλέξης Βερούκας, περιλαμβάνει 36 έργα (21 λάδια και 15 σχέδια) αντιπροσωπευτικά της παραστατικής περιόδου του καλλιτέχνη.

Σχετικά με τον καλλιτέχνη, ο Nτίκος Βυζάντιος γιος του ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Σε ηλικία 16 ετών έγινε δεκτός στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ το 1945 θα είναι από τους νεότερους -ανάμεσα στους 200 Έλληνες επιβάτες της κορβέτας Ματαρόα- που ο Octave Merlier και ο Roger Milliex επέλεξαν να διασώσουν στο ελεύθερο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Στο Παρίσι μυείται στην τέχνη της χαλκογραφίας από τον Δημήτρη Γαλάνη και συνδέεται με βαθειά φιλία με τον Alberto Giacometti. Από το 1946 έζησε και εργάσθηκε στο Παρίσι μαζί με την σύντροφό του ποιήτρια Marie-Laure David.

Σημαντικός εκπρόσωπος της École de Paris παρουσίασε έργα του από πολύ νωρίς σε ατομικές εκθέσεις. Τρεις υπήρξαν οι σημαντικοί καλλιτεχνικοί κύκλοι του: Η Αφαίρεση: Σχετικά έργα παρουσιάστηκαν σε ατομικές εκθέσεις στις πιο σημαντικές γκαλερί του Παρισιού, ενώ η περίοδος αυτή ολοκληρώθηκε το 1972 με μια αναδρομική έκθεση στο μουσείο Galliera. Τα Σχέδια (μαυρόασπρα έργα σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων με την τεχνική Pierre noire) τα οποία εγκωμίασε ο Michel Foucault. Οι Μορφές (μετά το 1981): ανθρωποκεντρικές συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων που παρουσιάστηκαν σε μία πλειάδα εκθέσεων διεθνώς.

Το 1990 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier και αργότερα του Officier des Arts et des Lettres, ενώ το 1997 διοργανώθηκε μεγάλη αναδρομική έκθεση και των τριών κύκλων του στο Espace des Arts, Chalon sur Saône. Έργα του εκτίθενται σε γαλλικά μουσεία, στο μουσείο σύγχρονης τέχνης του Ντάλας και του Σαράγεβο, στην Εθνική Πινακοθήκη, στα μουσεία Μπενάκη και Σύγχρονης Τέχνης, στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο κ.ά. Την Παρασκευή στις 10 Αυγούστου, σε ηλικία 83 ετών, ο σημαντικός έλληνας ζωγράφος άφησε την τελευταία του πνοή στη Μαγιόρκα.

Με αφορμή την έκθεση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αδάμ στη σειρά Σύγχρονη Εικαστική Βιβλιοθήκη το λεύκωμα "Gérald Gassiot-Talabot Κωνσταντίνος Βυζάντιος". Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ «Ντίκος Βυζάντιος – στα ίχνη της χαμένης ματιάς», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Πανδώρας Μουρίκη (παραγωγή ΕΤ 1 / ΕΡΤ), γυρισμένο στο Παρίσι, στην Αθήνα και στην Ύδρα.

Μουσείο Μπενάκη: Κούμπαρη 1, Αθήνα. τηλ. 210 35 71 000
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00, Πέμπτη: 9.00-24.00, Κυριακή: 9.00-15.00, Τρίτη: κλειστά. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v