Στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων Ελλήνων αρχιτεκτόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, η ομάδα decaARCHITECTURE θα πραγματοποιήσει, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στις 15 Μαρτίου και ώρα 19.00, την ομιλία με τίτλο ”Έτσι δουλεύουμε... οι περιπέτειες ενός διαστημικού αστακού”.
Η ομιλία των decaARCHITECTURE θα χωριστεί σε δύο σκέλη εξετάζοντας αρχικά μυωπικά και ύστερα πρεσβυωπικά τα ίδια ζητήματα: Στο πρώτο σκέλος της ομιλίας θα παρουσιαστεί το έργο της ομάδας στα πρώτα πέντε χρόνια της λειτουργίας της, έχοντας ως κεντρικό άξονα της αφήγησης την δημιουργική διαδικασία.
Θα παρουσιαστούν τα ερεθίσματα που επηρεάζουν την κεντρική σύλληψη των προτάσεών της ομάδας. Θα δοθεί έμφαση στην αισθητηριακή προσέγγιση και ανάλυση των τόπων όπου δουλεύουν και στην χαρά που αντλούν μέσα από την παραμόρφωση τυπολογιών, διαδικασιών και συμβάσεων. Θα γίνει αναφορά στην έμπνευση που αναζητούν μέσα σε άλλες τέχνες και επιστήμες και θα συζητηθούν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις ιδέες τους.
Στο δεύτερο σκέλος της παρουσίασης θα γίνουν αναφορές στο έργο της ομάδας με σκοπό να εκφραστούν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες της για το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο δουλεύουν και εκφράζονται.
Σκοπός είναι να ανοίξει μία συζήτηση με το ακροατήριο μέσα από ερώτηματα όπως:
1. Ποιες συνθήκες αντιμετωπίζουν οι νέοι αρχιτέκτονες σήμερα στην Ελλάδα; Ποιές δυνατότητες τους δίνονται για να εκφράσουν τις δημιουργικές τους ανησυχίες;
2. Πώς θα συνεχιστεί το φαινόμενο της ανάπτυξης των παραθαλλάσιων περιοχών της Ελλάδας; Θα γίνουν οι τόποι μαζικού τουρισμού και συνταξιοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Floridification);
3. Πώς μπορούν να δημιουργηθούν μηχανισμοί προβληματισμού για να μεταδίδονται σκέψεις για την Αθήνα και το αστικό περιβάλλον μέσα από την αρχιτεκτονική κοινότητα; Πού μπορεί να φτάσει η δυναμική προσπαθειών σαν το Update Athens;
H ομάδα decaARCHITECTURE είναι ένα δημιουργικό σχήμα που έχει τη βάση της στην Αθήνα και αποτελείται από μία διεθνή ομάδα νέων αρχιτεκτόνων. Τα ενδιαφέροντα της ομάδας κινούνται γύρω από την αναζήτηση αισθησιακών εμπειριών στα μέρη, στους χώρους και τα τοπία που ανακαλύπτει και σχεδιάζει.
Στα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας, το γραφείο έχει σχεδιάσει προτάσεις για τα εξής έργα: το Periscope Hotel στο Κολωνάκι, το Hotel Twentyone στο Κεφαλάρι, οκτώ εξοχικές κατοικίες στην Αντίπαρο, μία πέτρινη κατασκήνωση στους Αρκιούς, ένα οικιστικό συγκρότημα στο Μαρούσι, ένα πάρκο στο Κεφαλάρι, μία συλλογή σύγχρονης τέχνης στη Νέα Ιωνία, μία πολυκατοικία στο Κολωνάκι, μία κατοικία στην Πολιτεία, μια κατοικία στον οικισμό του Πόρου, μία κατοικία στην Κηφισιά, ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι και ένα διαμέρισμα στην Καστέλα.
Πρώτο κτίριο της ομάδας που υλοποιήθηκε, η κατοικία Κρατήρας στην Αντίπαρο, βραβεύθηκε το 2004 στο διεθνή διαγωνισμό Emerging Architecture με βάση το Λονδίνο και διακρίθηκε το 2005 στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.
Το έργο της ομάδας έχει δημοσιευθεί μεταξύ άλλων στις εξής εκδόσεις:
- Σύγχρονη Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, Εκδόσεις Αρχιτεκτονικά Θέματα, 2006
- The Architectural Review, England, December 2004
- ΒΟΒ magazine, Korea, 10 2005
- Urbis Landscapes, New Zealand, Nov 2005
- The International Financial Times, 12 2005
- Αρχιτεκτονικά Θέματα, 2006
- Η Αρχιτεκτονική ως Τέχνη (ΣΑΘ), 2006
- Le Moniteur, France 2007
Μέλη της ομάδας decaARCHITECTURE είναι οι Αλέξανδρος Βαΐτσος (BA Harvard University, department of visual and environmental studies Master in Architecture, University of California at Berkeley), Carlos Loperena (BFA in Industrial Design, University of Kansas Master in Architecture, University of California at Berkeley), Έλενα Ζαμπέλη (BSc, Dip. (Hons) Bartlett School of Architecture,University CollegeLondon Pre-Dip. The Cooper Union, New York City), Kyle James Gudsell (BBSc BArch (Hons) Victoria University of Wellington, New Zealand Exchange Abroad Scholarship, University of California at Berkeley).