Το Δώρο: Μία έκθεση με αφορμή

Το δώρο είναι πάντα μία καλή αφορμή να έρθουμε πιο κοντά, να προσφέρουμε και να λάβουμε χαρά. Αυτές και άλλες ιδιότητες της αρχέγονης πράξης του ”δωρίζειν” παρουσιάζει την Τετάρτη η Αίθουσα Τέχνης Fine Arts Καπόπουλος.

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007, στις 20.00, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Fine Arts Καπόπουλος η ομαδική έκθεση ”ΤΟ ΔΩΡΟ”, με τη συμμετοχή 48 γνωστών Ελλήνων και ξένων εικαστικών.

Το Κέρας της Αμάλθειας κι ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα ζευγάρι γοβάκια κι ένα κατακόκκινο σπορ αυτοκίνητο, ένα αυτοσχέδιο καραβάκι κι ένα πατίνι-επιστροφή στην παιδική ηλικία, ένα κουτάκι-έκπληξη ή ακόμη, ο Δούρειος Ίππος! Ένας χαμένος εραστής, μια ωραία γυναίκα χωρίς ηλικία, ένα παιδί που κρατά τον κόσμο ολόκληρο στα χέρια του. Μια σκέψη ή ένα συναίσθημα, ενδεδυμένα με χαρτί περιτυλίγματος…δώρα των εκθετών που ανυπόμονα περιμένουν το θεατή!

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού αναφέρει:

Τι είναι τελικά το δώρο και ποιά ακριβώς ανάγκη εξυπηρετεί; Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, αποτελούν καταγεγραμμένα στοιχεία, που φωτίζουν με τρόπο γοητευτικό τον κοινωνιολογικό χαρακτήρα του δώρου, ενώ δεν μπορούμε παρά να ομολογήσουμε ότι στις πρακτικές αυτές, αναγνωρίζουμε κάτι από τη σημερινή μας αλήθεια, όπου το δώρο εξακολουθεί, άλλοτε να είναι αυθόρμητο, κι άλλοτε να εκμαιεύει κάποιο συναίσθημα, ή να εξυπηρετεί υποχρεώσεις και εν δυνάμει συμμαχίες.

Ο Maurice Godelier, είναι νομίζω εκείνος που θέτει τα πράγματα στη σωστή τους βάση: ”Εκείνο που μας υποχρεώνει να προσφέρουμε δώρα, είναι ακριβώς ότι η προσφορά μας καθιστά υπόχρεους”. Κι ακόμη: ”το φανταστικό, άϋλο περιεχόμενο των αντικειμένων που χαρίζονται, δεν παύει να αντανακλά την παρουσία του δωρητή, επειδή εκείνα που χαρίζονται, δεν αποκόπτονται ποτέ εντελώς από τον αρχικό κάτοχό τους, φέρουν κάτι από την ύπαρξή του.

Μέσα από αυτά, οι άνθρωποι δένονται, τίθενται σε σχέση εξάρτησης. Αναπτύσσονται έτσι προσωπικές σχέσεις, κάποιοι νιώθουν ευγνωμοσύνη για κάποιους άλλους, και το αντικείμενο που δωρίζεται, αποτελεί την πεμπτουσία αυτών των δεσμεύσεων, των αλλεπάλληλων συσχετίσεων. Αναγκαστικά τότε, παίρνουμε την απόφαση να μην παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο σχέσεων, επιθυμούμε να ανταποδώσουμε, κι έτσι ανοίγει αυτομάτως ένας κύκλος αμοιβαίων υποχρεώσεων, όπου η αποδοχή της προσφοράς, πυροδοτεί την ανταπόδοση”.

Επίσης ”το δώρο, σαν πράξη προσφοράς, σαν συνήθης πρακτική, αποτελεί βασικό στοιχείο της παραγωγής-αναπαραγωγής των κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων. Το δώρο ως πρακτική, αποτελεί ταυτόχρονα μέρος της μορφής και του περιεχομένου αυτών των σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό το δώρο, ως πράξη αλλά και ως αντικείμενο, μπορεί να αναπαραστήσει, να επισημάνει ή και να μεγιστοποιήσει το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων των οποίων αποτελεί ταυτόχρονα το μέσον και το σύμβολο.

Και καθώς τα δώρα προέρχονται από ανθρώπους και τα προσφερθέντα αντικείμενα συνδέονται με συγκεκριμένους ανθρώπους, ενσωματώνουν αυτόματα τους ανθρώπους αυτούς και τις μεταξύ τους σχέσεις. Έτσι, όπως ορθά το έθεσε και ο Mauss, το δώρο αποτελεί μια απόλυτα κοινωνική παράμετρο, αναπαριστώντας τους ανθρώπους που σχετίζονται με αυτό και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Τα έργα των 48 εκθετών του ”Δώρου”, περιμένουν το θεατή να τα δει, να τα περιεργαστεί, να τα ξετυλίξει. Άλλος βιαστικά, σχίζοντας και προσπερνώντας τις κρυφές σημάνσεις τους, άλλος απολαυστικά, εξερευνώντας τα μικρά τους τερτίπια, αποκωδικοποιώντας τα πολλαπλά τους υπονοούμενα.”

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Χρήστος Αντωναρόπουλος, Arman, Μιχάλης Βελούδιος, Μίνα Βαλυράκη, Δημήτρης Γέρος, Κωστής Γεωργίου, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Γρηγορίου, Cesar, Στέφανος Δασκαλάκης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Όπη Ζούνη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Χρίστος Καράς, Αντώνης Καστρινάκης, Κλαύδιος, Κωνσταντίνος Κωστούρος, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Αγγελική Μακρή, Μιχάλης Μακρουλάκης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Χριστίνα Μόραλη, Ειρήνη Μπαδόλα, Ραφαήλ Μπάικας, Παναγιώτης Μπελντέκος, Δημήτρης Μυταράς, Καλλιόπη Οικονομάκου, Άγγελος Παναγιωτίδης, Πανταλέων, Μίλτος Παντελιάς, Έλενα Παπαδημητρίου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Pavlos, Άγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Σωτήρης Σόρογκας, Ευγένιος Σπαθάρης, Βασίλης Σπεράντζας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Μαρία Τοξαβίδη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος.

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Διάρκεια έκθεσης: 14/2-6/3 2007.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη: 10.00-14.30, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 10.00-14.00 & 17.30-21.00, Σάββατο: 10.00-15.00.

Αίθουσα Τέχνης Fine Arts Καπόπουλος: Λεωφ. Ποσειδόνως 62, Άλιμος, τηλ. 210 98 35 303

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v