”Τι είναι τέχνη;” αποτελεί μία ερώτηση, που μας απασχολεί από τότε που πρωτοείδαμε δείγματα έκφρασης (από τους ανθρώπους των σπηλαίων) έως σήμερα.
Ο ορισμός της τέχνης αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εκάστοτε χρονική στιγμή και οδηγεί κάθε φορά σε νέα συμπεράσματα που εμπεριέχουν ένα και μοναδικό ερώτημα: ”Τι ακριβώς είναι τέχνη;”.
Ένας από τους τρόπους που θα μπορούσε αυτό να απαντηθεί είναι με βάση τη θεωρία που ανέπτυξε ο Αμερικάνος φιλόσοφος John Dewey στο βιβλίο του ”Art as an Experience (Η Τέχνη ως Εμπειρία)” στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η βασική αρχή του Dewey είναι ότι όλες οι ανθρώπινες εμπειρίες, άσχημες και όμορφες, ευχάριστες και δυσάρεστες, αστείες και παράξενες, δουλεύονται από τον καλλιτέχνη και αποκρυσταλλώνονται σε ένα έργο τέχνης, όπου και συντηρούνται μέχρι να τις ζήσει ο θεατής στο χρονικό διάστημα που θα κρατήσει αυτή η συνάντηση (θεατή και έργου τέχνης).
…Και ίσως να είναι ακριβώς αυτή η ικανότητα της τέχνης, να αγκαλιάζει δηλαδή τις ανθρώπινες εμπειρίες κάθε είδους και να τις μεταδίδει στον θεατή, βάζοντάς τον σε ένα ενεργό διάλογο.
Εφόσον όμως δεχτούμε πως τα έργα τέχνης εκπροσωπούν τις ανθρώπινες εμπειρίες, τότε αυτομάτως γεννιέται μια άλλη ερώτηση…
”Τίνος εμπειρίες εμπεριέχονται σε ένα έργο τέχνης;”
Μέσα σε έξι συναντήσεις με θέμα την σύγχρονη εικαστική τέχνη και με παρουσιάσεις καλλιτεχνών και του έργου τους - όπως ο Marcel Duchamp, που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας όσον αφορά την νεότερη δημιουργία -και ταυτόχρονα θεωρητικών όπως ο John Berger, που εμφύσησε νέες πληροφορίες στον τρόπο που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε την Τέχνη, η εισηγήτρια Μαρίνα Φωκίδη, Ιστορικός τέχνης συζητά για:
• την pop art, fluxus και κυρίως τις επιρροές τους στην νεότερη δημιουργία,
• την στροφή από τον μοντερνισμό προς την εννοιολογική τέχνη
• την body art και περφόρμανς,
• την κατάρριψη της έννοιας του αντικειμένου και το προβάδισμα στις εγκαταστάσεις
• ψηφιακή τέχνη-video, την σύγχρονη αντίληψη στην φωτογραφία,
• πολιτική τέχνη με την μορφή του εικαστικού ακτιβισμού ή του κοινωνικού λειτουργήματος
Οι διαλέξεις θα γίνονται με σύγχρονη προβολή διαφανειών, κάθε Τρίτη, από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου, 6:00-7:30 το απόγευμα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.
Κόστος παρακολούθησης: 200 ευρώ
Μέλη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου, Δημοσιογράφοι, Αρχαιολόγοι, Ξεναγοί: έκπτωση 20%
Φοιτητές: έκπτωση 50%
Η δήλωση συμμετοχής και η εξόφληση των διδάκτρων μπορεί να γίνει έως και τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007 στο Λογιστήριο του Μουσείου ή με κατάθεση στον αριθ. λογ/μού του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή: ALPHA BANK 11500/2002/013699.
Αίτηση συμμετοχής