”Το να βλέπει κανείς διεξοδικά υποδηλώνει ότι εξετάζει την τέχνη δια μέσου του φακού του χρόνου. Αυτό είναι ακριβώς εκείνο το οποίο ο Κυπραίος καταφέρνει με αυτές τις εικόνες ζωγραφικής και αυτό το οποίο αυτές οι εικόνες προσφέρουν στο θεατή της σύγχρονης ζωής. Ο Κυπραίος καταλαβαίνει ότι το παρελθόν και το παρόν είναι περίπλοκα συνδεδεμένα και ότι οι αναπαραστάσεις και τα σύμβολα που συνταίριαζαν με τους θεατές πολλά χρόνια πριν, μπορούν ακόμη και σήμερα να μας επηρεάσουν.
Κατ’ αυτόν το τρόπο ο Κυπραίος προσφέρει ένα αντίδοτο προς τις επιφανειακές προσεγγίσεις της σύγχρονης τέχνης που προσπαθούν να αναλύσουν λεπτομερώς καλλιτεχνήματα από τις ζωντανές παραδόσεις του παρελθόντος. Αντ’ αυτού ο ζωγράφος μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτές οι εικόνες μαρτυρούν κάτι πέρα από το επιφανειακό και υπεισέρχονται στις εσωτερικές εκφράσεις της ανθρώπινης ψυχής.”
Με αυτά τα λόγια ο Robert C. Morgan, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη σύγχρονη Ιστορία της Τέχνης και βραβείου Arcala για την κριτική του στη διεθνή Τέχνη, περιγράφει το εικαστικό έργο του Νίκου Κυπραίου, προλογίζοντας τον κατάλογο της ατομικής του έκθεσης ζωγραφικής στην γκαλερί Ίρις.
Γεννημένος το 1944 στο Βαθύ της Σάμου, ο Νίκος Κυπραίος εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1972. Βαθύτατα επηρεασμένος από ρεύματα του 20ου αιώνα όπως ο σουρεαλισμός και η pop art, εξέφρασε, στο πρώιμο έργο του, την απομόνωση και τη μοναξιά της μετανάστευσης.
Περνώντας από την υιοθέτηση αρχαίων ελληνικών συμβόλων, όπως η κουκουβάγια, στη ζωγραφική του, στρέφεται στη συνέχεια στις νεκρές φύσεις και από εκεί στις βυζαντινές εικόνες, που θα καταστούν τα πλέον αναγνωρίσιμα από τα έργα του. ”Ο Κυπραίος είναι ένας άνθρωπος της εποχής του, ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη πραγματικότητα του σήμερα, που διασκευάζει τη γνησιότητα της τέχνης δια μέσου της παραδόσεως της εικονογραφίας” θα γράψει γι’ αυτόν ο Robert C. Morgan.
Από το 1969, οπότε και εκτέθηκαν για πρώτη φορά έργα του σε ομαδική έκθεση στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Αυστραλία, την Ελλάδα, την Αγγλία, τις ΗΠΑ και τη Λευκορωσία, έχει εκδώσει λευκώματα – βιβλία και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου βραβείου στο πρώτο διεθνές Plein Air Painting Marc Chagal στο Vitebsk της Λευκορωσίας.
Έλληνας της διασποράς, διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος, ο Νίκος Κυπραίος παραμένει ένας καλλιτέχνης με προσωπική σφραγίδα, που αναγάγει με την ίδια ευκολία εικόνες σε σύμβολα, χρώματα σε σημαίνοντα, τεχνικές σε νοήματα.
Όπως το περιγράφει ο Morgan, ”η χρήση της ελαιογραφίας του Κυπραίου στρώμα πάνω σε στρώμα μιμείται το φως το εμπνευσμένο από το ελληνικό νησί της Σάμου όπου γεννήθηκε και έτσι υποδηλώνει μια βαθιά χαραγμένη εκφραστική αξία. Όπως στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής τέχνης, είτε στη ζωγραφική, είτε στη λογοτεχνία, είτε στις ακτινοβόλες εικόνες του παρελθόντος μπορεί κάποιος να ανακαλύψει μια ευαίσθητη διάσταση, έτσι και στους πίνακες ζωγραφικής του Κυπραίου υπάρχει μια διάσταση γεμάτη μεγάλη ψυχική λαχτάρα.”
Η.Κ.
Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιανουαρίου – 17 Φεβρουαρίου 2007
Γκαλερί Ίρις, Αντήνωρος 12, Παγκράτι