Ο Αρόλιθος βάζει τα Άνω Πατήσια στον μεζεδοχάρτη μας
Ο Αρόλιθος στα Άνω Πατήσια έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο μεζεδοστέκι κι εμείς το διαπιστώσαμε ιδίοις στόμασι καταβροχθίζοντας τις γενναιόδωρες μερίδες του.

Ο Αρόλιθος στα Άνω Πατήσια έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο μεζεδοστέκι κι εμείς το διαπιστώσαμε ιδίοις στόμασι καταβροχθίζοντας τις γενναιόδωρες μερίδες του.
Κάθε φορά που βρίσκουμε ένα ποιοτικό και πεντανόστιμο μεζεδοπωλείο έχουμε χαρά μεγάλη και δεν κρατιόμαστε για να την μοιραστούμε μαζί σου τυχερούλη αναγνώστη που αντίστοιχα καραδοκείς για να πετύχεις το επόμενο μεζεδοστέκι σου. Για αυτόν τον λόγο θα σου μιλήσουμε για τον Αρόλιθο ο οποίος βρίσκεται στα Άνω Πατήσια και έχει δώσει άλλο γαστρονομικό αέρα σε μια γειτονιά που δεν βρίσκεται συχνά στα ραντάρ μας είναι η αλήθεια. Με χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση λοιπόν να δοκιμάσουμε το μενού του Αρόλιθου και να επανορθώσουμε άμεσα που δεν είχαμε ασχοληθεί με την φαγητοπιάτσα των Άνω Πατησίων.
Ένα βράδυ του Φλεβάρη περάσαμε τις πόρτες αυτού του μοντέρνου μεζεδοπωλείου που έχει φανατικό κοινό: Ππαρότι Τετάρτη, είχε γεμίσει τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό σομπάτο χώρο. Ήμασταν μάλιστα τυχεροί καθώς πέσαμε πάνω σε ένα από τα συχνά λαϊβάκια που διοργανώνονται στον Αρόλιθο κι ακούσαμε τις πενιές μας. Πέτρα στους τοίχους και ξύλο στα τραπέζια συνθέτουν ένα πολύ ζεστό σκηνικό. Ωστόσο, αυτό που κλέβει τις διακοσμητικές εντυπώσεις είναι η αυτοσχέδια γεωμετρική κάβα για τις φιάλες κρασιών του Αρόλιθου. Μικρή μα διαλεχτή η wine list (σε τιμές από 5,5€ το ποτήρι και 22€ η φιάλη) τιμά αποκλειστικά τον ελληνικό αμπελώνα.
Εξίσου μικρή μα στοχευμένη και η λίστα των κοκτέιλ από την οποία αξίζει να δοκιμάσεις το Gin N’ Basil (9,5€) ειδικά αν είσαι λάτρης των γλυκόξινων γεύσεων. Έντονο το άρωμα βασιλικού και ροζ πιπεριού έδινε μια διακριτική αψάδα που μας άρεσε ιδιαίτερα. Αν αγαπάς τα ντιπς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπεράσεις την τυροκαπνιστή (4,5€) με γαλομυζήθρα Κρήτης, φέτα, καπνιστή πιπεριά Φλωρίνης και φρέσκο ελαιόλαδο, η οποία νίκησε την φάβα (5,5€) στις προτιμήσεις μας. Ζούμε την εποχή της παστουρμαδόπιτας για αυτό και θα δεις πολύ συχνά να τρυπώνουν στο μενού πολλών μεζεδοπωλείων και φαγάδικων προκάτ κατεψυγμένες παστουρμαδόπιτες. Στον Αρόλιθο ευτυχώς η φάση είναι χειροποίητη, μαζί και η παστουρμαδόπιτα (8€) που συνοδεύεται από μια τσαχπίνικη στη γεύση μαρμελάδα πιπεριάς, σκέτο λουκούμι.
Στις σαλάτες παίξαμε μπάλα στα σίγουρα επιλέγοντας μια από τις best sellers του μεζεδοπωλείου μιας και το απάκι κοτόπουλο (9,80€) πάντα μιλά γλυκά στην καρδούλα μας. Πέρα από το απάκι κοτόπουλο, είχε baby σπανάκι, μαρούλι, ντοματίνια, μπισκότο παλαιωμένης γραβιέρας και dressing πορτοκαλιού.
Οι κροκέτες μουσακά (8€) με κρέμα μπεσαμέλ ήταν όσο κολασμένες περίμενες όμως τα σουτζουκάκια κοτόπουλο (8€) με κρέμα πατάτας και κρόκο Κοζάνης ήταν ένα πράμα άλλο πράμα, εξελίσσοντας την αγαπημένη μαμαδίσια συνταγή. Το τραχανότο (11,5€) μας το είχαν ήδη εκθειάσει κι ανταπεξήλθε στις υψηλές προσδοκίες μας αφού σερβιριζόταν με λευκά μανιτάρια, θυμάρι, σκόρδο, πιπεριά Φλωρίνης, παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου και λάδι τρούφας που έδινε πλούσια γεύση στο πιάτο.
Αν έχεις πάει στη Νάξο ή στην Αμοργό είναι βέβαιο ότι θα έχεις δοκιμάσει ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα της νησιωτικής κουζίνας της χώρας μας. Ναι για τον Καλόγερο (18€) λέμε ο οποίος στον Αρόλιθο σερβίρεται σε μια αποδομημένη εκδοχή. Όχι, μην τρομάζεις δεν πρόκειται για μια λιλιπούτεια γκουρμεδιά, αλλά αντίθετα για μια γενναιόδωρη μερίδα με μια πανάλαφρη ταλιάτα μοσχαριού με πουρέ μελιτζανας, μπάλες ξινομυζήθρας, tuil παλαιωμένης γραβιέρας Νάξου και gravy σάλτσα ντομάτας.
Στο τέλος το cheesecake σοκολάτα (7,50€) ήρθε κι έδεσε με crumble μπισκότου σοκολάτας, κρέμα πραλίνας φουντουκιού και γλάσο λευκής σοκολάτας. Ολόφρεσκο έλιωσε σε κάθε μας κουταλιά κλείνοντας ιδανικά το γεύμα μας. Όλο το μενού του Αρόλιθου τηρούσε κατά γράμμα τις ταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας παντρεύοντάς τες ωστόσο με fine dining διεθνείς μαγειρικές που έκρυβαν όμορφες εκπλήξεις για τον ουρανίσκο μας. Για ένα υπερπλήρες γεύμα μαζί με κρασί υπολόγισε περί τα 20-22€ το άτομο.