Για τους μεζέδες του Ρακούν φτάνουμε ως την Ελευσίνα
Το Ρακούν δεν είναι απλά το καλύτερο μεζεδοπωλείο της Ελευσίνας… Είναι από μόνο του λόγος για μονοήμερη εκδρομή, και αν δεν μας πιστεύεις, συνέχισε να διαβάζεις.
Το Ρακούν δεν είναι απλά το καλύτερο μεζεδοπωλείο της Ελευσίνας… Είναι από μόνο του λόγος για μονοήμερη εκδρομή, και αν δεν μας πιστεύεις, συνέχισε να διαβάζεις.
Το αγαπάμε τα καλοκαίρια, και τα ηλιόλουστα χειμωνιάτικα μεσημέρια, για τα τραπεζάκια που απλώνει στον πανέμορφο πεζόδρομο, από τα οποία χαζεύουμε τον μεγαλειώδη αρχαιολογικό χώρο σε απόσταση απλώνω-χέρι-πιάνω-Πλουτώνιο (για τους μη μυημένους: η είσοδος στον κάτω κόσμο είναι αυτό, απ’ όπου πηγαινοερχόταν ανά εξάμηνο η Περσεφόνη). Το αγαπάμε όμως εξίσου και τα κρύα και σκοτεινά βράδια του χειμώνα, για τον ζεστό, παρεΐστικο εσωτερικό του χώρο, που συχνά πυκνά φιλοξενεί και λάιβ βραδιές με αγαπημένα λαϊκά και ρεμπέτικα, και παραδοσιακά γλέντια που κρατάνε ως το πρωί.
Το Ρακούν είναι το μεζεδοπωλείο στο οποίο καταλήγουν όλες μας οι εξορμήσεις στην Ελευσίνα, χειμώνα καλοκαίρι, για θέατρο και για αρχαιολογικούς περιπάτους, για αστικές βόλτες και για υπεραστικές εκδηλώσεις σαν αυτές που συνεχίζει να διοργανώνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα ένα χρόνο αργότερα –ρίξε μια ματιά στο πρόγραμμα, πάντα κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει. Ακόμα, όμως, και άνευ αφορμής, έτσι απλά για τους μεζέδες του Ρακούν είμαστε ικανοί να πεταχτούμε μια βραδιά στην Ελευσίνα –δεν είναι δα και τόσο μακριά, μισή ωρίτσα απέχει από το κέντρο της Αθήνας. Και αν αρχίσουμε να σου αναλύουμε τα του μενού του, θα καταλάβεις γιατί.
Ξεκινάμε πάντα παραδοσιακά με την αθηναϊκή σαλάτα (9,50€) με φρέσκο ψάρι, πατάτα, καρότο, αγγούρι, κάπαρη, μαγιονέζα και ξύσμα λεμονιού, ένα πιάτο βαθιάς αστικής νοστιμιάς που έχει αδίκως εκλείψει από τα μενού των αττικών εστιατορίων. Σούπερ επιλογή και ο ντάκος (7,50€) με τσαλαφούτι στην θέση της παραδοσιακής ξινομυζήθρας, αλλά και η σαλάτα-superfood με τα αμπελοφάσουλα (8,50€) με μανούρι, σιτάρι, αγγούρι, ντοματίνια, πίνατς, τσιπς τορτίγιας και ντρέσινγκ από ταχίνι.
Για κανένα λόγο δεν πρέπει να χάσεις τα arancini με γεύση γεμιστά (6,50€) που είναι… αυτό που λέει το όνομά τους, και φτιάχνονται με ρύζι αρμπόριο, δυόσμο, ντομάτα, κολοκύθι, άνιθο, γραβιέρα, πιπεριά Φλωρίνης και κρεμμύδι. Φοβερά και τα παστουρμαδοπιτάκια (7€) ενώ γκραν σουξέ κάνει το άχυρο πατάτας με αυγά μάτια (7€) στο οποίο μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις τραγανό μπέικον ή σουτζούκι Άδανα μπαρούτ –δεν περιγράφουμε, κατάλαβες. Οι παραδοσιακοί τύποι, πάλι, θα προτιμήσουν τις φρέσκιες πατατούλες που τηγανίζονται με τη φλούδα τους και σερβίρονται με κρέμα τυριών (5€) ή χωρίς (4€).
Τους φίλους των θαλασσινών το Ρακούν δεν τους αφήνει παραπονεμένους ούτε τον χειμώνα, καθώς έχει να προτείνει μεταξύ άλλων ένα φοβερό χταπόδι μελωμένο (9,50€) με ρεβύθια, καρότο, άνιθο, κρεμμύδι και λάδι σέλινου, και ένα εξαίσιο καπνιστό σκουμπρί (10€) με φασόλια Φενεού και λάδι σέλινου. Οι φανατικοί κρεατοφάγοι, από την άλλη, θα ενθουσιαστούν με το αρνάκι (12€) που σερβίρεται με μπατζίνα κολοκυθόπιτα και γιαούρτι, και με την τορτίγια (8€) που γεμίζεται με κιμά προβατίνας, σαλάτα coleslaw και μαϊντανό. Πολύ δυνατή και η τηγανιά κοτόπουλο (8,50€) με θυμάρι, σάλτσα μουστάρδας και σχοινόπρασο.
Για να τα συνοδεύσεις όλα αυτά, θα βρεις επώνυμο χύμα κρασί, από τα κτήματα Παπανικολάου και Μιγάς, στα 9-10€ το λίτρο, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις σε εμφιαλωμένα. Μεγάλη είναι και η ποικιλία σε τσίπουρα και ούζα (από 8€ έως 11€ το καραφάκι) από τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τη δική τους παλαίωση 12 μηνών σε δρύινα γαλλικά βαρέλια που φτιάχνει ένα μπομπάτο τσίπουρο του 49% και κοστίζει 5€ το ποτήρι. Αν θες να κάνεις τσιπουρογνωσία, θα βρεις και αρκετά ακόμα παλαιωμένα τσίπουρα σε ποτήρι (ενδεικτικά, Dark Cave Τσιλιλή στα 8€, Αγιονέρι στα 6€ και Μανιφέστο Grego Αποστολάκης πάλι στα 6€).