7 τρόποι αποτελεσματικής διαχείρισης των συγκρούσεων στη σχέση σου
Οι συγκρούσεις στις σχέσεις είναι φυσιολογικές, αλλά η σωστή διαχείρισή τους μπορεί να ενισχύσει τη σύνδεση με τον/τη σύντροφό σου.
Οι συγκρούσεις στις σχέσεις είναι φυσιολογικές, αλλά η σωστή διαχείρισή τους μπορεί να ενισχύσει τη σύνδεση με τον/τη σύντροφό σου.
γράφει η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc
Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτο κομμάτι κάθε σχέσης, αλλά το πώς θα τις διαχειριστεί το ζευγάρι είναι που θα κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια σχέση που δυναμώνει και μία που διαλύεται. Αντί να αποφεύγεις ή να φοβάσαι τις συγκρούσεις, αντιμετώπισέ τις ως ευκαιρία για εξέλιξη της σχέσης και βαθύτερη κατανόηση του/της συντρόφου σου.
Να τι μπορείς να κάνεις:
Όταν μια συζήτηση γίνεται έντονη, είναι εύκολο να αφήσεις το συναίσθημα να σε κατακλύσει. Διατήρησε την ψυχραιμία σου και προσπάθησε να επικεντρωθείτε στο πραγματικό ζήτημα, χωρίς φωνές ή κατηγορίες.
Η επικοινωνία βοηθά στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας μέσα στη σχέση. Αντιμετώπισε ό,τι συμβαίνει τη στιγμή που συμβαίνει, μιλώντας ανοιχτά τόσο για αυτό όσο και για το πώς σε κάνει να νιώθεις. Δώσε στον/στη σύντροφό σου να καταλάβει πως παίζεις με «ανοιχτά χαρτιά», συζητώντας μαζί του/της από το πιο ασήμαντο έως το πιο σημαντικό θέμα της ζωής σου.
Αντί για το: "Ποτέ δεν με ακούς!", δοκίμασε: "Νιώθω ότι δεν ακούγομαι όταν προσπαθώ να σου μιλήσω". Οι "εσύ" φράσεις ακούγονται επιθετικές και προκαλούν άμυνα, ενώ οι "εγώ" δηλώσεις εκφράζουν το συναίσθημα χωρίς να κατηγορούν.
Πολλές φορές, στην αγωνία να ανταπαντήσουμε στον/στη σύντροφό μας, την ώρα που μιλάει, αντί να τον/την ακούμε πραγματικά, προετοιμάζουμε το τι θα πούμε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να νομίζουμε πως έχουμε καταλάβει τι προσπαθεί να μας πει. Αντί, λοιπόν, να σκέφτεσαι την απάντησή σου όσο μιλάει ο/η σύντροφός σου, προσπάθησε να τον/την ακούσεις με πραγματικό ενδιαφέρον και δίνοντάς του/της ανατροφοδότηση. Γίνε πιο συμμετοχικός/ή επαναλαμβάνοντας με δικά σου λόγια αυτό που άκουσες, ώστε να επιβεβαιώσεις ότι έχεις ερμηνεύσει σωστά τα λεγόμενά του/της. Για παράδειγμα: «Αν κατάλαβα καλά, νιώθεις ότι δεν σου δίνω αρκετή προσοχή».
Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος κατά την επίλυση του όποιου προβλήματος, ενώ ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να σε οδηγήσει στο να «μη βάζεις νερό στο κρασί σου». Αν οι τόνοι ανεβαίνουν, κάνε ένα time-out ώστε να επιστρέψετε αργότερα και οι δύο πιο ήρεμοι και με καθαρό μυαλό σε αυτό που σας απασχολεί. Μερικές φορές, η απόσταση και ο χρόνος βοηθούν στο να δεις τα πράγματα πιο καθαρά και να μην πάρεις βιαστικές αποφάσεις.
Δεν χρειάζεται να υπάρχει πάντα ένας «νικητής» και ένας «χαμένος» σε μια διαφωνία. Αναζητήστε λύσεις που ικανοποιούν και τους δύο, κάνοντας μικρές υποχωρήσεις. Παραδείγματος χάριν: «Πώς μπορούμε να βρούμε μια λύση που να λειτουργεί και για τους δυο μας;»
Μην ξεχνάς πως, παρά την όποια διαφωνία, εσύ και ο/η σύντροφός σου δεν είστε αντίπαλοι αλλά μέλη της ίδιας ομάδας. Οι συγκρούσεις δεν πρέπει να καταλήγουν σε πεδίο μάχης, αλλά να μετατρέπονται σε ευκαιρία για ενίσχυση της σχέσης σας. Μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο ή ένα «Σε αγαπώ ακόμα και όταν διαφωνούμε» μπορούν να κάνουν θαύματα!