Αντιλήψεις για τις σχέσεις που καλό θα ήταν να αφήσεις πίσω σου
Οι παρακάτω αντιλήψεις πέρασαν από γενιά σε γενιά, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να τους ρίξουμε μια καλή και επικριτική ματιά και να τις πετάξουμε;
![Αντιλήψεις για τις σχέσεις που καλό θα ήταν να αφήσεις πίσω σου](https://www.in2life.gr/media/articles/photos/main/2009196-pexelskoolshooters8104856.jpg)
Οι παρακάτω αντιλήψεις πέρασαν από γενιά σε γενιά, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να τους ρίξουμε μια καλή και επικριτική ματιά και να τις πετάξουμε;
Κάποτε, κάποιες συμβουλές θεωρούνταν απαραίτητες για έναν επιτυχημένο γάμο ή μια μακροχρόνια σχέση. Σήμερα, όμως, πολλές από αυτές φαίνονται ξεπερασμένες – και κάποιες μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Σκέψου τις συμβουλές που θα σου έδινε ένα μεγαλύτερο άτομο – και που μπορεί να σου τις έδωσε, σε μικρή και τρυφερή ηλικία, και εσύ να τις εσωτερίκευσες χωρίς να το καταλάβεις.
Οι σχέσεις σήμερα είναι πιο ευέλικτες, λιγότερο αγκιστρωμένες πάνω σε παλιά στερεότυπα και –το σημαντικότερο– πιο προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ανθρώπων που τις ζουν. Αν κάτι δεν λειτουργεί για εσένα, δεν χρειάζεται να το ακολουθείς απλώς και μόνο επειδή έτσι (σου είπαν ότι) γινόταν πάντα.
Αν έχεις μεγαλώσει ακούγοντας τις παρακάτω σοφίες, ίσως ήρθε η ώρα να τις αφήσεις πίσω σου.
Η λογική πίσω από αυτό ήταν να λύνονται οι διαφωνίες πριν παγώσει το θέμα. Όμως, μερικές φορές, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πας για ύπνο. Όταν είσαι κουρασμένος και εκνευρισμένος, οι καυγάδες δεν πρόκειται να πάνε καλά. Αντί να πιέζεσαι να λύσεις τα πάντα μέσα στη νύχτα, δοκίμασε να πάρεις λίγο χρόνο, να ηρεμήσεις και να δεις τα πράγματα πιο καθαρά το πρωί.
Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα red flags που μας πούλησαν ως ρομαντισμό. Λίγη ζήλια είναι φυσιολογική, αλλά αν κάποιος σε ελέγχει συνεχώς, ψάχνει το κινητό σου ή θέλει να ξέρει κάθε σου κίνηση, αυτό δεν είναι αγάπη – είναι έλλειψη εμπιστοσύνης. Μια υγιής σχέση βασίζεται στην ασφάλεια και την ελευθερία, όχι στην καταπίεση.
Η ιδέα ότι κάποιος άλλος θα σε ολοκληρώσει μπορεί να ακούγεται ρομαντική, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να καλύψει όλες σου τις ανάγκες. Μια ισορροπημένη σχέση σημαίνει ότι έχεις χώρο να είσαι ο εαυτός σου, να έχεις φίλους, χόμπι και ενδιαφέροντα εκτός της σχέσης. Δεν χρειάζεται να κάνεις τα πάντα μαζί για να είσαι ευτυχισμένος.
Ναι, οι σχέσεις χρειάζονται προσπάθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανέχεσαι τοξικές καταστάσεις, ασυμβατότητα ή έλλειψη σεβασμού μόνο και μόνο επειδή «έτσι κάνουν οι δυνατές σχέσεις». Παλαιότερες γενιές συχνά έβαζαν την αντοχή πάνω από την προσωπική ευτυχία, αλλά σήμερα ξέρουμε ότι το να μένεις σε μια σχέση που δεν σε εξελίσσει ή σε κάνει να νιώθεις δυστυχισμένος δεν είναι δύναμη. Είναι παγίδα. Αν μια σχέση σου κάνει κακό, το να φύγεις δεν είναι αποτυχία – είναι αυτοσεβασμός.
Για χρόνια, το αφήγημα ήταν ότι ο γάμος είναι ο απόλυτος στόχος στη ζωή – και ειδικά για τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, όμως, ο γάμος δεν είναι το τέλος μιας ιστορίας, αλλά μια νέα αρχή. Και δεν είναι ο μόνος δρόμος προς την ευτυχία, προφανώς. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι χωρίς γάμο, ενώ άλλοι βρίσκουν την ευτυχία σε διαφορετικές μορφές σχέσεων. Το σημαντικό είναι να βρεις αυτό που σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, όχι να ικανοποιήσεις τις προσδοκίες του κόσμου.