Γιατί το πρωί νιώθουμε καλύτερα; Η επιστήμη απαντά
Νιώθεις καλύτερα το πρωί όταν ξυπνάς; Υπάρχει λόγος και πρόσφατη έρευνα το διαπιστώνει με στοιχεία.
Νιώθεις καλύτερα το πρωί όταν ξυπνάς; Υπάρχει λόγος και πρόσφατη έρευνα το διαπιστώνει με στοιχεία.
Τα πράγματα, γενικά, «φαίνονται να είναι καλύτερα το πρωί», σύμφωνα με επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι οι πρωινές ώρες της ημέρας είναι εκείνες που ο περισσότερος κόσμος νιώθει ότι βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή του.
Έρευνα που χρησιμοποίησε τα δεδομένα της μελέτης COVID-19 Social Study του University College London (UCL) έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι αισθάνονται γενικά πιο ευτυχισμένοι το καλοκαίρι απ' ό,τι τους χειμερινούς μήνες.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από έρευνες που αφορούσαν 49.218 ενήλικες από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι γενικά ξυπνούσαν «αισθανόμενοι καλύτερα», αλλά «αισθάνονταν χειρότερα» μέχρι τα μεσάνυχτα.
Η Δρ. Feifei Bu από το τμήμα συμπεριφορικής επιστήμης και υγείας του UCL ανέφερε: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι κατά μέσο όρο η ψυχική υγεία και η ευημερία των ανθρώπων είναι καλύτερη το πρωί και χειρότερη τα μεσάνυχτα».
Στο περιοδικό BMJ Mental Health, η ομάδα πρόσθεσε: «Γενικά, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα το πρωί».
Στην έρευνα, στους συμμετέχοντες τέθηκαν ερωτήσεις όπως: «Πόσο χαρούμενοι νιώσατε την τελευταία εβδομάδα;», «Πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη ζωή σας;» και «Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι όσα κάνετε στη ζωή σας έχουν αξία;».
Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, τα προβλήματα υγείας και αν οι άνθρωποι εργάζονταν, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ευτυχία, η ικανοποίηση από τη ζωή και οι αξιολογήσεις για το αν η ζωή έχει αξία ήταν υψηλότερες τις Δευτέρες και τις Παρασκευές από ότι τις Κυριακές.
Η ευτυχία ήταν επίσης υψηλότερη τις Τρίτες, αλλά δεν υπήρχε απόδειξη ότι η μοναξιά διαφέρει τις ημέρες της εβδομάδας.
Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν ότι οι αλλαγές στην ψυχική υγεία και την ευημερία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσαν να εξηγηθούν από φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το βιολογικό ρολόι του σώματος.
«Για παράδειγμα, η κορτιζόλη [μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση, το κίνητρο και τον φόβο] φτάνει στο υψηλότερο επίπεδό της λίγο μετά το ξύπνημα και φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδά της γύρω από την ώρα του ύπνου», σημείωσαν.