Άκου τι φάγαμε στο ολοκαίνουριο Καΐρειον

Στην παλαιότερη στοά της Αθήνας, άνοιξε πριν από δυο μήνες ένα γαστροκαφενείο χαλαρό και φιλόξενο, που φτιάχνει νοστιμιές από προϊόντα ελλήνων μικροπαραγωγών.

Άκου τι φάγαμε στο ολοκαίνουριο Καΐρειον

Δυο βήματα από το μετρό στο Μοναστηράκι, κρυμμένο μέσα στη στοά Καΐρη, που η ιντερνετική βιβλιογραφία λέει πως είναι η παλαιότερη στοά της Αθήνας, ένα ολοκαίνουριο γαστροκαφενείο άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη. Το Καΐρειον έχει όλα τα φόντα για να γίνει το νέο αγαπημένο σου φαγητοστέκι: Νόστιμα πιάτα, όλα για τη μέση, φτιαγμένα με προϊόντα μικροπαραγωγών από όλη την Ελλάδα, ωραία ατμόσφαιρα χωρίς τις συνήθεις δηθενιές των γαστροκαφενείων, καλό κρασί και εξίσου καλές τιμές.

Ο μέσα χώρος είναι φωτεινός και φιλόξενος, με χαριτωμένες λεπτομέρειες και έργα τέχνης να κοσμούν τους τοίχους, τους θεριακλήδες όμως μας κέρδισε η στοά, που ζεσταίνεται ωραία με σόμπες και φέρνει στο νου κάτι από Κωνσταντινούπολη με την θέα της στα κτίρια του προηγούμενου αιώνα που την αγκαλιάζουν.

Και περνάμε στα σημαντικά, ήτοι στα του φαγητού: Μενού μικρό αλλά θαυματουργό, με πιάτα πρωτότυπα που δεν έχεις βαρεθεί να τσιμπολογάς σε όλη την υπόλοιπη Αθήνα. Ξεκίνημα με προζυμένιο καρβελάκι (4€) αργής ωρίμανσης που έρχεται με αγουρέλαιο για βούτες, τέλεια τυροκαυτερή (5€) με φέτα Τριπόλεως ΠΟΠ και τραγανές τηγανιτές πατάτες (4€) σερβιρισμένες με σουμάκ και ρίγανη.

Συνεχίσαμε με μια απολαυστική πιπεριά Φλωρίνης (6,50€) με αντζούγια, ξίδι, θαλασσινό αλάτι και μυρωδιές, και με μια πρωτότυπη βουβαλίσια μπουράτα (8€) όχι με ντοματίνια, όπως ίσως θα περίμενες, αλλά με λάχανο και καρότο ψημένα στη σχάρα, και γκρεμολάτα. Το γκραν σουξέ του τραπεζιού ήταν το κολυμπητό μιξινάρι Μεσολογγίου (10€) σερβιρισμένο σαν σεβίτσε με τσίλι, κόλιανδρο και λάιμ, κι ας είχε σοβαρό ανταγωνισμό από τα ντολμαδάκια (8€) με μύδια, γαύρο, αγριομάραθο και αγιολί μοσχολέμονο.

Στα κρεατικά ξεχωρίσαμε τα μοσχαρίσια μάγουλα (17€) με ένα καταπληκτικό κριθαράκι που κρατούσε στο δόντι και ξερή μυζήθρα, ενώ πολύ καλό ήταν και το λουκάνικο προβατίνας (12€) με πουρέ πατάτας, λάχανο τουρσί και μουστάρδα. Το τσεβάπ (12€) με μαϊντανοσαλάτα, γιαούρτι σακούλας, μουστάρδα και πιτούλες δίνει τον απαραίτητο βαλκανικό τόνο στο μενού, ενώ για την επόμενη φορά αφήσαμε το αχνιστό ψαράκι (18€) με χόρτα φρικασέ και αυγολέμονο.

Δύο αλλά καλά γλυκά για το τέλος, πορτοκαλόπιτα (5€) με παγωτό καφέ-κάρδαμο και γκανάς σοκολάτας (6€) με αφρίνα, αυτό το αλάτι του Μεσολογγίου που φήμες λένε πως είναι το καλύτερο του κόσμου, φυστίκι και ελαιόλαδο, και ενδιαφέρουσα επιλογή από κρασιά και αποστάγματα για να τα συνοδεύσεις όλα. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο, αναλόγως πόσο πεινασμένος/η θα έρθεις.

Καΐρειον
Καΐρη 6, εντός στοάς, τηλ.: 2103315871
Ανοιχτά καθημερινά εκτός Δευτέρας 17.00-00.00, Σάββατο 14.30-00.00, Κυριακή 13.00-21.00

Facebook | Instagram 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v