Τα πιο όμορφα κτίρια του Μοντερνισμού στην Αθήνα
Κόντρα στις κατεδαφίσεις των τελευταίων χρόνων, αυτά τα όμορφα κτίρια, δείγμα του Μοντέρνου Κινήματος, στέκονται ακόμα (και προστατεύονται) στο κέντρο της πόλης.
Κόντρα στις κατεδαφίσεις των τελευταίων χρόνων, αυτά τα όμορφα κτίρια, δείγμα του Μοντέρνου Κινήματος, στέκονται ακόμα (και προστατεύονται) στο κέντρο της πόλης.
Μπορεί για κάποιους η Αθήνα να αποτελεί μια μονότονη πολεοδομικά πόλη, όμως αν κοιτάξεις καλύτερα, συνειδητοποιείς πώς το αστικό κέντρο κρύβει αρχιτεκτονικά διαμάντια παλαιότερων δεκαετιών με έντονο ενδιαφέρον. Μια κατηγορία αυτών ανήκει στο λεγόμενο Μοντέρνο Κίνημα ή εν συντομία Μοντερνισμό.
Όπως μας λέει η κ. Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγος και «κολώνα» της Monumenta, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, περπατώντας την Αθήνα, σε πάρα πολλές γειτονιές, θα συναντήσουμε πολυκατοικίες, που κτίστηκαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως μεταξύ 1929-1939 και ανήκουν στο Μοντέρνο Κίνημα.
«Το αρτιφισιέλ στους τοίχους, οι κλειστοί εξώστες, γνωστοί και ως έρκερ, τα καμπύλα μπαλκόνια, οι φεγγίτες αλλά και οι υπέροχες σφυρήλατες πόρτες με την ξεχωριστή, συνήθως αρ ντεκό διακόσμηση, τα βασικά τους δηλαδή εξωτερικά χαρακτηριστικά, θα τραβήξουν το βλέμμα μας. Το Μοντέρνο Κίνημα, πολύ γρήγορα κυριάρχησε στην πόλη, όπως και κάθε άλλος προηγούμενος ρυθμός, έγινε πάνδημος, όπως πολύ εύστοχα αναφέρουν οι μελετητές», επισημαίνει η ίδια.
Στην Αθήνα σχεδιάστηκαν εξαιρετικά δείγματα του ρυθμού από αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς που σπούδασαν στο ΕΜΠ ή στο εξωτερικό. Οι άνθρωποι αυτοί, ακολουθώντας τους στόχους του Μοντέρνου Κινήματος θέλησαν να σχεδιάσουν κτήρια λειτουργικά, λιτά και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους πρόσφερε το νέο υλικό, το οπλισμένο σκυρόδεμα.
Με τη βοήθεια της κ. Γρατσία, ξεχωρίσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης.
Κάνε κλικ στις διευθύνσεις για να βρεις τα κτίρια στη σελίδα της οργάνωσης.
Βασιλίσσης Σοφίας 88 και Λαμψάκου
Πολυκατοικία που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Κοντολέων, και χτίστηκε το διάστημα 1932-1934, χρονιά που η Κηφισίας μετονομάζεται στο τμήμα αυτό σε Βασιλίσσης Σοφίας.
Δύσκολα δεν θα παρατηρήσεις αυτήν την πολυκατοικία της οδού Παπαδιαμαντοπούλου, στα Ιλίσια. Τη σχεδίασε ο αρχιτέκτων της Academia di Belle Arti του Μιλάνου, Ξενοφών Αγγελίδης και η ανέγερσή της ξεκίνησε το 1931.
Η Μπλε Πολυκατοικία στα Εξάρχεια (Αραχώβης 61 και Θεμιστοκλέους) είναι ίσως από τα πιο γνωστά κτήρια του Μοντέρνου Κινήματος. Ο επιχειρηματίας Κωστής Αντωνόπουλος ανέθεσε τον σχεδιασμό της στον αρχιτέκτονα Κυριακούλη Παναγιωτάκο και χτίστηκε το 1933, ενώ το υπέροχο αρχικό μπλε χρώμα της οφείλεται στον ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά.
Μετσόβου 25 και Μπουμπουλίνας
Το δημιούργημα του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Τάκη Μάρθα, γνωστό και ως «Πολυκατοικία Ν. Γεωργόπουλου», χτίστηκε το 1936 και έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Χαρακτηριστικό του η καμπύλη διαμόρφωση της γωνίας στους εξώστες, τα γωνιακά παράθυρα και οι φεγγίτες –φινιστρίνια.
Σόλωνος 142, Μπόταση και Κωλέττη
Μοντέρνα ακόμα και σήμερα, η περίφημη πολυκατοικία του Κυπριανού Μπίρη χτίστηκε το 1937 και σήμερα φιλοξενεί διάφορα καταστήματα.
Πατριάρχου Ιωακείμ 14 και Ηροδότου
Στην κεντρική αρτηρία του Κολωνακίου, ο Παναής Μανουηλίδης έκτισε μεσοπολεμικά τρεις πολυκατοικίες στους αριθμούς 14 (1936), 18 (1935) και 20 (1935). Αυτή στον αριθμό 14 είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική.
Περισσότερα για το έργο του σημαντικού αυτού αρχιτέκτονα του Μεσοπολέμου θα βρεις εδώ.
Στη συμβολή της Λουκιανού με την οδό Χάρητος, αυτό το εντυπωσιακό τετραώροφο κτήριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Διαμαντόπουλο και χτίστηκε το 1929. Το γερμανικό περιοδικό Die Form, του 1932, το συμπεριέλαβε ως παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Η… τριλογία της Πατησίων
Στον αριθμό 59, ο Εμμανουήλ Κριεζής σχεδίασε μια πολυκατοικία με περίτεχνη σφυρήλατη αρ ντεκό πόρτα, αντιπροσωπευτικό δείγμα του Μοντέρνου Κινήματος, η οποία χτίστηκε το 1934.
Στο 54, βρίσκουμε την πολυκατοικία του Άλκιμου Γράτσου, την οποία σχεδίασε ο Νικόλαος Νικολαΐδης και χτίστηκε την ίδια χρονιά.
Στο 56, αντικρύζουμε την κυρηγμένη διατηρητέα Πολυκατοικία Καρυστινάκη, η οποία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Διονύσιο-Φοίβο Ζούκη και η άδεια κατασκευής της είναι του 1936.
Η πολυκατοικία Πάνου Σαββίδη σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Νικολαΐδη και κτίστηκε το 1936. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του Μοντέρνου Κινήματος και ξεχωρίζει για το ρολόι στον τελευταίο της όροφο.
Η πολυκατοικία Οικονομίδη σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Δημήτρη Πικιώνη και Νικόλαο Μητσάκη και κτίστηκε το διάστημα 1936-1938. Ο τελευταίος όροφος αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη. Το κτίσμα αν και ακολουθεί τις αρχές του Μοντέρνου Κινήματος, αντλεί στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.