10 κτίρια Babis Vovos για να θυμηθείς τις ωραίες γυάλινες εποχές  

Η «Giant», το «Agora» και πολλά ακόμα (γκροτέσκα) κτίρια που κληρονόμησε στον αστικό ιστό ο εργολάβος που άκουγε στο όνομα Μπάμπης Βωβός.

10 κτίρια Babis Vovos για να θυμηθείς τις ωραίες γυάλινες εποχές

Αν κοιτάξεις ψηλά στην λεωφόρο Κηφισίας, πέρα από το μπλε του ουρανού είναι σίγουρο πώς θα πέσει το μάτι σου και σε κάποια μισοσκουριασμένη πινακίδα babis vovos δίπλα από κάποιο εγκαταλειμμένο ή και μη κτίριο.

Και θα σε διατρέξει το ρίγος (ή η αναγούλα) από τις «ωραίες» εποχές των 90s, όταν λεφτά υπήρχαν και ο εργολάβος ύψωνε γυάλινους πύργους εκατομμυρίων στην πόλη, κυρίως κακής αισθητικής, σαν να ήταν Tetris.

Δες και θυμήσου παρακάτω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά.

Ο γυάλινος 18όροφος πύργος Atrina στην Κηφισίας, ολοκληρώθηκε το 1981 και ονομάστηκε έτσι από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των τριών παιδιών του: Άρης, Τριάδα, Ναταλία. Ο πύργος έκανε καριέρα και στην τηλεόραση, αφού «υποδύθηκε» την Giant του Γιάγκου Δράκου για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Tο εμπορικό «Agora», επίσης στην Κηφισίας, ολοκληρώθηκε το 1987 και στέγασε κατά καιρούς κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και καταστήματα.

Ακόμα ένα κτίριο του στην Κηφισίας, το «Polis», υψώθηκε το 1995.

Στην ίδια λεωφόρο, το «Monumental Plaza», λειτούργησε το 1999 και φιλοξένησε τράπεζες και καταστήματα.

Στη γωνία Κηφισίας και Σίνα, η Βωβός ύψωσε δύο κτήρια τα οποία ενώνονται με στέγαστρο και φιλοξένησαν την Marfin.

Τα πολλά, στην πλειοψηφία τους γυάλινα, κτίρια που έφτιαξε η babis vovos στην Κηφισίας, της έδωσαν τότε το όνομά «Βωβούπολη».

Το κτήριο της Ρωσικής Πρεσβείας στο Χαλάνδρι, που σήμερα στεγάζεται η Vodafone.

Το παλαιό κτιριακό συγκρότημα της Ελφίνκο επί της λεωφόρου Συγγρού, κατασκευάστηκε το 2008 από την Βωβός, και φιλοξένησε για ένα διάστημα και τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Το ακίνητο στο Δέλτα Φαλήρου, χτίστηκε το 2006 και στεγάζει μεταξύ άλλων τα Village Cinemas.

Το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, ξεκίνησε το 2008, όμως έμεινε ημιτελές αφού κόλλησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγές των κατοίκων της περιοχής. Το χτίσιμό του σήμανε την αρχή του τέλους για την εταιρεία, καθώς έμεινε με τα τεράστια δάνεια που είχε πάρει για να χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη επένδυση.

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v