Γιατί μας πιάνει φόβος με τα μεγάλα βιβλία;
Είσαι από εκείνους που φοβάσαι κι αποφεύγεις να διαβάσεις ένα πολυσέλιδο βιβλίο χωρίς να ξέρεις το πώς και το γιατί; Απαντάμε στις απορίες σου πριν από σένα για σένα.
Είσαι από εκείνους που φοβάσαι κι αποφεύγεις να διαβάσεις ένα πολυσέλιδο βιβλίο χωρίς να ξέρεις το πώς και το γιατί; Απαντάμε στις απορίες σου πριν από σένα για σένα.
Πόσες φορές έχεις δει ένα βιβλίο με πάνω από 500 ή 600 σελίδες και έχεις νιώσει ένα μικρό ρίγος να σε διαπερνά; Εντάξει μπορεί να υπερβάλλουμε κάπως αλλά μήπως κάποιες φορές πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται: «Μα πώς θα το τελειώσω αυτό;». Αν ναι, δεν είσαι μόνος, στους περισσότερους έχει συμβεί κάτι παρόμοιο κι η βιβλιόφιλη ομάδα του in2life είναι εδώ, ενωμένη δυνατή για να σε βοηθήσει να καταλάβεις τα πώς και τα γιατί. Βλέπεις, ο φόβος για τα μεγάλα βιβλία είναι κάτι που πολλοί νιώθουν, αλλά λίγοι καταλαβαίνουν πραγματικά. Γιατί, λοιπόν, μας πιάνει αυτός ο φόβος και πώς μπορείς να τον ξεπεράσεις; Πλησίασε μιας και σου έχουμε όλες τις απαιτούμενες απαντήσεις.
Ο φόβος της δέσμευσης
Ένα μεγάλο βιβλίο απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Όταν βλέπεις έναν ογκώδη τόμο, ίσως φοβάσαι ότι θα σε δεσμεύσει για μήνες, στερώντας σου την ευκαιρία να διαβάσεις κάτι άλλο. Αυτός ο φόβος συνδέεται με την πίεση να ολοκληρώσεις κάτι που ξεκινάς – αλλά ποιος είπε ότι πρέπει να το τελειώσεις γρήγορα;
Η ανασφάλεια ότι δεν θα το καταλάβεις
Πολλά μεγάλα βιβλία έχουν φήμη ότι είναι δύσκολα ή περίπλοκα. Ίσως φοβάσαι ότι το περιεχόμενο θα είναι βαρύ, γεμάτο δύσκολες έννοιες ή ότι δεν θα μπορέσεις να συνδεθείς με την ιστορία. Αυτός ο φόβος προέρχεται από την προσδοκία ότι πρέπει να κατανοήσεις κάθε λεπτομέρεια – ενώ η ανάγνωση είναι πρωτίστως μια εμπειρία, όχι ένα τεστ.
Η πίεση της ολοκλήρωσης
Σε μια εποχή όπου όλα κινούνται γρήγορα, η ιδέα του να αφιερώσεις εβδομάδες ή μήνες σε ένα μόνο βιβλίο μπορεί να φαίνεται τρομακτική. Μπορεί να νιώθεις ότι δεν θα “προλάβεις” ή ότι χάνεις χρόνο, ιδιαίτερα αν η στοίβα με τα αδιάβαστα βιβλία μεγαλώνει.
Η επιρροή της κοινωνίας
Σκέψου πόσο συχνά ακούς σχόλια όπως «είναι πολύ μεγάλο» ή «δεν έχω χρόνο για τέτοια βιβλία». Αυτές οι φράσεις ενισχύουν την ιδέα ότι τα μεγάλα βιβλία είναι κάτι “δύσκολο” ή “απρόσιτο”. Αντί να ακούς αυτές τις φωνές, προσπάθησε να εστιάσεις στη δική σου εμπειρία.
Ξυπνάνε σχολικές μνήμες
Τα μεγάλα βιβλία συχνά πυκνά μας ξυπνάνε μνήμες από την περίοδο που ήμασταν στο σχολείο ή σε κάποια σχολή και είχαμε να διαβάσουμε κάποιο πολυσέλιδο σύγγραμμα. Ενδόμυχα και για παρόμοιους λόγους μπορεί κι εσύ να αποφεύγεις να αναμετρηθείς αναγνωστικά με ένα ογκώδες βιβλίο.
Πώς να ξεπεράσεις τον φόβο;
Σκέψου το βιβλίο ως ταξίδι: Μην το βλέπεις ως μια μεγάλη δέσμευση, αλλά ως μια σειρά από μικρά βήματα. Μπορείς να διαβάζεις λίγες σελίδες κάθε μέρα.
Διάλεξε κάτι που σε ενθουσιάζει: Αν το θέμα ή η ιστορία σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, θα ξεχάσεις το μέγεθος.
Μην αγχώνεσαι για την ολοκλήρωση: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Διάβασε με τον δικό σου ρυθμό.
Αγνόησε τις απόψεις των άλλων: Η εμπειρία σου με το βιβλίο είναι μοναδική. Δεν χρειάζεται να ταιριάζει με τις προσδοκίες κανενός.
Τελικά, τι κερδίζεις;
Τα μεγάλα βιβλία συχνά προσφέρουν πλούσιες ιστορίες, βαθιά ανάλυση χαρακτήρων και κόσμους που αξίζει να εξερευνήσεις. Μπορεί να σε μεταφέρουν σε μέρη που δεν φανταζόσουν ή να σου δώσουν ιδέες που θα σε συντροφεύουν για χρόνια. Μην αφήνεις τον φόβο να σου στερήσει αυτή την εμπειρία.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα δεις ένα μεγάλο βιβλίο, μην τρομάξεις. Άνοιξέ το, διάβασε την πρώτη σελίδα και άφησε την ιστορία να σε ταξιδέψει. Το μέγεθος δεν έχει σημασία – μόνο η απόλαυση του ταξιδιού.