Ποια είναι τα καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε μέσα στη χρονιά;

Ήρθε η μεγάλη ώρα για τη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2024 κι εμείς σου απαριθμούμε έναν προς έναν τους τίτλους που μας έκλεψαν την καρδιά.

Ποια είναι τα καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε μέσα στη χρονιά;

Πάει, πέρασε το 2024 κι ήρθε στη θέση του το 2025 με τις ελπίδες όλων μας για μια καλύτερη χρονιά να το συνοδεύουν. Την ίδια στιγμή όλοι οι βιβλιόφιλοι ευχόμαστε ο πήχης των εκδοτικών οίκων της χώρας να παραμείνει το ίδιο ψηλά –και γιατί όχι να ξεπεράσει- αυτόν του 2024. Βλέπεις, ετοιμάζοντας την λίστα με τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς που μας πέρασε εντυπωσιαστήκαμε ξανά με όσα διαβάσαμε πέρυσι για αυτό και σου απαριθμούμε τις καλύτερες εκδόσεις μία προς μία. Άντε και του χρόνου με μικρότερη ντάνα από αδιάβαστα βιβλία.

Μια μέρα της ζωής του Άμπεντ Σαλάμα του Nathan Thrall (εκδόσεις Δώμα)

Ο Thrall, με εξαιρετική δεξιοτεχνία και ενσυναίσθηση, καταγράφει τις ιστορίες των εμπλεκομένων στο βιβλίο, Παλαιστινίων και Ισραηλινών, απογυμνώνοντας την πολυπλοκότητα ενός γεγονότος που υπερβαίνει τα στενά όρια μιας απλής τραγωδίας.

To Μια μέρα της ζωής του Άμπεντ Σαλάμα δεν είναι απλά ένα καλογραμμένο βιβλίο. Είναι ένα έργο που προσφέρει μια μοναδική οπτική γωνία σε ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Το βιβλίο έχει ήδη αναγνωριστεί από κορυφαία μέσα ενημέρωσης και λογοτεχνικά περιοδικά ως ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τις βαθύτερες αιτίες του ισραηλινο-παλαιστινιακού ζητήματος.

Περίληψη εδώ

Ντίμον Κόπερχεντ της Barbara Kingsolver (εκδόσεις Ψυχογιός)

Πλημμυρισμένο από αλήθεια, θυμό και συμπόνια, το μυθιστόρημα της Kingsolver είναι μια επική ιστορία αγάπης, απώλειας, θάρρους και δικαίωσης.

Η γραφή της Kingsolver είναι εξαιρετικά δυναμική και ζωντανή. Η γλώσσα της καταφέρνει να αποδώσει με ζωντάνια τις αμερικανικές γειτονιές όπου διαδραματίζεται το βιβλίο, αλλά και την εσωτερική ζωή του Ντίμον. Με ένα ύφος που είναι ταυτόχρονα λυρικό και ρεαλιστικό, η Kingsolver καταφέρνει να δημιουργήσει μια αφήγηση που διατηρεί τον συναισθηματικό της πυρήνα, ενώ παράλληλα προσφέρει λεπτομερείς κοινωνικές παρατηρήσεις. Αριστούργημα!

Περίληψη εδώ

Ρέκβιεμ του Karl Alfred Loeser (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Ένα μέχρι πρότινος αδημοσίευτο αριστουργηματικό μυθιστόρημα κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά και μπαίνει ψηλά στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε μέσα στη χρονιά. Ο Loeser εξετάζει την επίδραση του παρελθόντος στο παρόν και πώς οι προσωπικές και συλλογικές μνήμες διαμορφώνουν τη ζωή και τις επιλογές των ανθρώπων. Βαθύ, τραυματικό, συγκινητικό κι ανατριχιαστικά επίκαιρο το Ρέκβιεμ δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τα πιο σκοτεινά μύχια της ανθρώπινης ψυχής, αποκαλύπτοντας το φρικτό πρόσωπο του ναζιστικού καθεστώτος.

Περίληψη εδώ

To τραγούδι του προφήτη του Paul Lynch (εκδόσεις Gutenberg)

Ο αναγνώστης εύκολα βρίσκει καταφύγιο στην πλούσια και ποιητική γλώσσα του Lynch. Κάθε σελίδα είναι γεμάτη με εικόνες και αισθήσεις που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας, ενώ η ανατροφοδότηση του θέματος της επιβίωσης και της ελπίδας αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής. Το Τραγούδι του Προφήτη δεν είναι απλά ένα βιβλίο, είναι μια εμπειρία. Καθώς γυρίζουμε κάθε σελίδα, βυθιζόμαστε σε έναν κόσμο γεμάτο με ένταση και συναίσθημα που σαγηνεύει τον αναγνώστη με την πλοκή του, τους χαρακτήρες του και την εμβληματική του γραφή. Ολοκληρώνοντας το βιβλίο δεν γίνεται παρά να υποκλιθείς στον Paul Lynch όχι μόνο για το ταλέντο του αλλά και για τον τρόπο που αναδεικνύει την ανθρώπινη επιθυμία για ελευθερία και ελπίδα, η οποία κάποιες φορές φωλιάζει στα πλέον απρόβλεπτα μέρη.

Περίληψη εδώ

To Πίσω Δωμάτιο της Carmen Martín Gaite (εκδόσεις Gutenberg)

Το Πίσω δωμάτιο είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που συναρπάζει τον αναγνώστη χάρη στην καίρια κι εμπνευσμένη γραφή της Gaite η οποία βάζει έναν πολύ ενδιαφέροντα χαρακτήρα σε πρώτο πλάνο και μαζί με την ιστορία του, ξετυλίγει κι όσα συνέβησαν στο γυναικείο κίνημα την ίδια περίοδο. Με μια ονειρική θα έλεγε κανείς προσέγγιση το βιβλίο ξεχωρίζει από την πρόσφατη βιβλιογραφία, προσφέροντας ένα συγκινητικό γυναικείο πορτρέτο που θα τροφοδοτήσει μπόλικες βιβλιοσυζητήσεις.

Περίληψη εδώ

Matrix της Lauren Groff (εκδόσεις Πόλις)

Tο Matrix είναι ένα εντυπωσιακό και βαθιά διεισδυτικό μυθιστόρημα, που προσφέρει μια φρέσκια και σύγχρονη οπτική σε ιστορικά θέματα και ταυτόχρονα αναδεικνύει την οικουμενικότητα της αναζήτησης της ελευθερίας και της αυτογνωσίας. Με τη δύναμη της αφήγησης και την ακρίβεια των εικόνων της, η Lauren Groff καταφέρνει να αναβιώσει μια εποχή και να μας θυμίσει ότι, παρά τις δυσκολίες, οι γυναικείες φωνές πάντα βρίσκουν τρόπο να αντηχήσουν μέσα στους αιώνες.

Περίληψη εδώ

Μπαουμγκάρτνερ του Paul Auster (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μέσα από τις αναμνήσεις του, το μυθιστόρημα ξετυλίγει μια σχέση που διήρκεσε 40 χρόνια, από τη νεανική γνωριμία των δύο βασικών ηρώων του στη Νέα Υόρκη μέχρι το τραγικό τέλος. Με τη χαρακτηριστική του ευαισθησία, ο Auster εξετάζει γιατί κάποια γεγονότα χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη μας, αποτυπώνοντας την ομορφιά και τη θλίψη της ζωής. Το έργο δεν είναι μόνο ένα αφιέρωμα στον έρωτα, αλλά και μια φιλοσοφική αναζήτηση για τη φύση της μνήμης και του χρόνου.

Ο Auster, με την αφηγηματική του μαεστρία, συνδυάζει το παρελθόν και το παρόν, προσφέροντας μια εξαιρετική, στοχαστική εμπειρία. Ο Μπαουμγκάρτνερ αποτελεί ένα από τα πιο ώριμα και συγκινητικά έργα του.

Περίληψη εδώ

Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι της Irene Solà  (εκδόσεις Ίκαρος)

Το Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι είναι ένα βιβλίο που σε ενθαρρύνει να ανοίξεις το μυαλό σου και να δεις τον κόσμο μέσα από πολλαπλές προοπτικές. Σε καλεί να ακούσεις τις φωνές που συνήθως δεν ακούγονται και να ανακαλύψεις την ομορφιά στην ποικιλία και την πολυπλοκότητα της φύσης και των ανθρώπων. Είναι ένα έργο που σου προσφέρει την ευκαιρία να σκεφτείς τη σχέση σου με τον κόσμο γύρω σου και να βρεις τη μαγεία στην καθημερινότητα.

Περίληψη εδώ

Κεντούκι της Samanta Schweblin (εκδόσεις Πατάκη)

Η γραφή της Schweblin είναι άμεση και καίρια, χωρίς να χάνει τη λογοτεχνική της αξία. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί είναι γεμάτη αγωνία και ένταση, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί μια υπόγεια ειρωνεία και σαρκασμό που προσθέτουν μια διακριτική κριτική στην τεχνολογική εξάρτηση και την απελπισμένη ανάγκη για επικοινωνία. Η Schweblin δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις ούτε ηθικά συμπεράσματα, αλλά σε αφήνει να κρίνεις μόνος σου τι σημαίνει να παρακολουθείς ή να παρακολουθείσαι.

Περίληψη εδώ

Μέρα απελευθέρωσης του George Saunders (εκδόσεις Ίκαρος)

Το βιβλίο του Saunders είναι μια συρραφή από αναπάντεχα ρεαλιστικές ιστορίες που κλείνουν το μάτι σε όσους αγαπούν ιδιαίτερα τις δυστοπικές νουβέλες επιστημονικής φαντασίας. Αιχμηρός, μα χωρίς ποτέ να χάνει το χιούμορ του ο Saunders βρίσκει τον τρόπο να ξεγυμνώσει τον αμερικανικό ψυχισμό και τον δυτικό τρόπο ζωής, γδέρνοντας τα μύχια της ψυχής των πρωταγωνιστών στα διηγήματά του.

Περίληψη εδώ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v