Τα βιβλία του Οκτώβρη

Αγωνιώδη αστυνομικά, καθηλωτικά μυθιστορήματα και κλασικά αριστουργήματα έχει ο βιβλιομπαξές του Οκτώβρη κι εμείς ξεδιαλέγουμε τα καλύτερα για πάρτη σου.

Τα βιβλία του Οκτώβρη

Λίγες μέρες απέμειναν για να πιάσουμε τα μισά –ημερομηνιακά- του φετινού φθινοπώρου και μετράμε αντίστροφα μπας και χειμωνιάσει λίγο και πιάσουν επιτέλους τόπο οι χουχουλιάρικες γωνιές του σπιτιού. Μέχρι τότε συνεχίζουμε να διαβάζουμε ακάθεκτοι σε κρεβάτια, σαλόνια, πολυθρόνες, μπαλκόνια, κήπους, ταράτσες και μέσα μεταφοράς. Εμείς θα σου δώσουμε κι ένα χεράκι βοηθείας, επιλέγοντας πρόσφατα βιβλιαράκια που μας ενθουσίασαν.

Η λέσχη φόνων του Μάρλοου του Robert Thorogood (εκδόσεις Πατάκη)

Όταν εμφανίζεται ένα ακόμη πτώμα, οι τρεις ερασιτέχνιδες ντετέκτιβ συνειδητοποιούν όχι μόνο ότι έχουν να κάνουν με έναν κατά συρροή δολοφόνο, αλλά, πράγμα ακόμη πιο τρομακτικό, ότι ο γρίφος που ξεκίνησαν να λύσουν έχει μετατραπεί σε παγίδα από την οποία μπορεί να μην μπορούν να ξεφύγουν.

Η αφήγηση του Thorogood είναι γρήγορη, κρατώντας σε διαρκώς σε εγρήγορση. Το μυστήριο που περιβάλλει την υπόθεση είναι έξυπνα δομημένο, με πολλές παραπλανήσεις και ψευδείς ενδείξεις, που σε κάνουν να αμφισβητείς τα πάντα μέχρι το τέλος. Αυτός ο τρόπος γραφής σε κρατάει δεμένο με την πλοκή, προσπαθώντας να συνθέσεις τα κομμάτια του παζλ μαζί με τους ήρωες. Η ατμόσφαιρα του Μάρλοου, με την ηρεμία του χωριού να αντιτίθεται στην ένταση του φόνου, δημιουργεί μια όμορφη αντίθεση που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι κρύβεται πίσω από τη φαινομενική ησυχία.

Η λέσχη φόνων του Μάρλοου είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε λάτρεις των κλασικών αστυνομικών ιστοριών, γεμάτο ανατροπές και έξυπνη πλοκή, αλλά και σε όσους αναζητούν ένα ανάγνωσμα που συνδυάζει το μυστήριο με τη ζεστασιά των ανθρώπινων σχέσεων και τη χαρά της φιλίας. Συνδυάζοντας την αγωνία του μυστηρίου με την ευχαρίστηση της επίλυσης γρίφων το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής στην Αγκάθα Κρίστι και τους υπόλοιπους αγαπημένους συγγραφείς των λατρεμένων crime novels μας.

Περίληψη εδώ

Γράμμα στον πατέρα του Franz Kafka (εκδόσεις Μίνωας)

Το Γράμμα στον Πατέρα είναι ένα βιβλίο που απαιτεί από σένα να συνδεθείς με τις πιο ευάλωτες και ανθρώπινες πτυχές του Kafka. Σε συγκινεί, σε προβληματίζει και σου προσφέρει μια ειλικρινή ματιά σε μια σχέση που καθόρισε τον συγγραφέα και, κατ' επέκταση, το σύνολο του έργου του. Η λυρικότητα, η αμεσότητα και η εσωτερική πάλη που περιγράφονται στο γράμμα αυτό το καθιστούν μια μοναδική εμπειρία ανάγνωσης που σε φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση του ανθρώπου πίσω από τον συγγραφέα.

Διαβάζοντας αυτό το έργο, αντιλαμβάνεσαι πως η εμπειρία της απόρριψης από τον πατέρα υπήρξε για τον Kafka μια πηγή βαθιάς οδύνης αλλά και δημιουργικής έμπνευσης. Η γραφή του αποκαλύπτει πώς η εσωτερική του αυτή σύγκρουση τροφοδότησε τη λογοτεχνική του παραγωγή, καθιστώντας το έργο αυτό ως σημείο αναφοράς για την κατανόηση της υπόλοιπης εργογραφίας του.

Περίληψη εδώ

Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι της Irene Solà  (εκδόσεις Ίκαρος)

Ένα γλωσσικά χειμαρρώδες έργο γεμάτο χιούμορ και τόλμη, που διερευνά τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ φωτός και σκοταδιού, ζωής και θανάτου, λήθης και μνήμης, πραγματικότητας και μυθοπλασίας, από τη βραβευμένη συγγραφέα τού Τραγουδώ εγώ και το βουνό χορεύει.

Εκείνο που ξεχωρίζει στο βιβλίο είναι η ισορροπία μεταξύ του ρεαλιστικού και του μαγικού. Το υπερφυσικό στοιχείο δεν χρησιμοποιείται ως απλή απόδραση από την πραγματικότητα, αλλά αντίθετα συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες εμπειρίες και τα συναισθήματα. Η Solà πετυχαίνει να συνδυάσει την καθημερινότητα με τη μαγεία, προσφέροντάς σου μια νέα προοπτική στην ανθρώπινη εμπειρία, όπου το απροσδόκητο και το αινιγματικό συνυπάρχουν με το συνηθισμένο.

Το Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι είναι ένα βιβλίο που σε ενθαρρύνει να ανοίξεις το μυαλό σου και να δεις τον κόσμο μέσα από πολλαπλές προοπτικές. Σε καλεί να ακούσεις τις φωνές που συνήθως δεν ακούγονται και να ανακαλύψεις την ομορφιά στην ποικιλία και την πολυπλοκότητα της φύσης και των ανθρώπων. Είναι ένα έργο που σου προσφέρει την ευκαιρία να σκεφτείς τη σχέση σου με τον κόσμο γύρω σου και να βρεις τη μαγεία στην καθημερινότητα.

Περίληψη εδώ

Όταν ήμασταν μικροί του Oliver Lovrenski (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ένα εκρηκτικό βιβλίο για τη φιλία, το πένθος, τον εθισμό και την επιβίωση στο Όσλο του σήμερα. Μια σπάνια λογοτεχνική ματιά στο σκληρό περιβάλλον της σύγχρονης μεγαλούπολης, όπου η ζεστασιά και το χιούμορ απειλούνται συνεχώς αλλά δεν εκλείπουν.

Κι ενώ οι Σκανδιναβοί συνηθίζουν να τραβούν πάνω τους τα λογοτεχνικά βλέμματα για τη σχολή που έχουν στα αστυνομικά μυθιστορήματα, ο Oliver Lovrenski μας προσκαλεί και μας προκαλεί να αναθεωρήσουμε μέσα από ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που σίγουρα θα βρεθεί πολύ ψηλά στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Σκληρό, άγριο μα και βαθύ το βιβλίο του Νορβηγού συγγραφέα δεν ακολουθεί τη λογοτεχνική πεπατημένη και με μια τραχιά μα πλήρως θελκτική γλώσσα καταφέρνει να ενθουσιάσει κάθε βιβλιόφιλο. Λίγες και μόνο σελίδες αν διαβάσεις, θα είναι αρκετές προκειμένου να παραδεχθείς μεγαλόφωνα το ταλέντο του δημιουργού του Όταν ήμασταν μικροί.

Περίληψη εδώ

Κεντούκι της Samanta Schweblin (εκδόσεις Πατάκη)

Ένα σαγηνευτικό µυθιστόρηµα, µια σκοτεινή και πρωτότυπη ιδέα, που σε αιχµαλωτίζει από την πρώτη κιόλας σελίδα του.

Η γραφή της Schweblin είναι άμεση και καίρια, χωρίς να χάνει τη λογοτεχνική της αξία. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί είναι γεμάτη αγωνία και ένταση, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί μια υπόγεια ειρωνεία και σαρκασμό που προσθέτουν μια διακριτική κριτική στην τεχνολογική εξάρτηση και την απελπισμένη ανάγκη για επικοινωνία. Η Schweblin δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις ούτε ηθικά συμπεράσματα, αλλά σε αφήνει να κρίνεις μόνος σου τι σημαίνει να παρακολουθείς ή να παρακολουθείσαι.

Συνολικά, το Κεντούκι είναι ένα προκλητικό και επίκαιρο έργο που θίγει τις ευθύνες και τις προκλήσεις που φέρνει η τεχνολογία στη ζωή μας. Με μια δυνατή και πρωτότυπη ιδέα, η Samanta Schweblin  προσφέρει μια έντονη και πολυεπίπεδη αφήγηση που θα σε κάνει να αναρωτηθείς για το μέλλον των ανθρώπινων σχέσεων και τη θέση της τεχνολογίας σε αυτές.

Περίληψη εδώ

Υπόθεση Στάλιν, Η απίθανη συμμαχία που κέρδισε τον πόλεμο του Milton Giles (εκδόσεις Μίνωας)

Το βιβλίο Υπόθεση Στάλιν: Η απίθανη συμμαχία που κέρδισε τον πόλεμο του Milton Giles είναι μια αναλυτική και συναρπαστική εξιστόρηση μιας από τις πιο απίθανες και σημαντικές συνεργασίες της σύγχρονης ιστορίας.

Η αφήγηση του Giles είναι ζωντανή και καθηλωτική, με έμφαση στις λεπτομέρειες και τα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του πολέμου. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πλήθος από αρχειακές πηγές, επιστολές και μαρτυρίες, κάτι που δίνει μια αυθεντική αίσθηση στην αφήγηση. Η γραφή είναι ταυτόχρονα λογοτεχνική και πληροφοριακή, κάτι που σου επιτρέπει να αισθάνεσαι τη βαρύτητα των γεγονότων, αλλά και να κατανοείς τις βαθύτερες πολιτικές και στρατηγικές πτυχές της περιόδου.

Το Υπόθεση Στάλιν δεν είναι απλώς ένα βιβλίο για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μια βαθιά ανάλυση της φύσης της πολιτικής συνεργασίας και της ανθρώπινης συμπεριφοράς κάτω από ακραίες συνθήκες. Σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πόσο πολύπλοκη ήταν η διαδικασία λήψης αποφάσεων, πόσο σημαντικοί ήταν οι συμβιβασμοί και πώς η ιστορία γράφεται από ανθρώπους με όλα τα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους.

Ο Milton Giles σου δίνει μια εμπεριστατωμένη και ενδιαφέρουσα ματιά σε μια από τις πιο καθοριστικές συμμαχίες της ιστορίας, σε βοηθά να κατανοήσεις τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις που την χαρακτήρισαν και σου επιτρέπει να δεις πώς η συνύπαρξη αντίθετων κόσμων μπορεί, τελικά, να οδηγήσει σε έναν κοινό θρίαμβο.

Περίληψη εδώ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v