Τα βιβλία του Μάη

Αφού τελειώσουμε με το μαγιάτικο στεφάνι, ετοιμάζουμε και τη μαγιάτικη βιβλιοθήκη μας βάζοντας στα ράφια της τις καλύτερες πρόσφατες κυκλοφορίες.

Τα βιβλία του Μάη

Μεγαλώνοντας δεν είναι λίγες οι φορές που γυρνάμε πίσω στην παιδική μας ηλικία αναζητώντας τους νονούς μας που τέτοιες μέρες φτάνανε στο σπίτι με σακούλες γεμάτες με δώρα. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι ότι θα θέλαμε πολύ να κάναμε μια λίστα με τα αγαπημένα μας βιβλία που θα ξεκοκαλίσουμε το φετινό Πάσχα, στέλνοντας τον λογαριασμό στον/ην νονό/ά. Εμείς πάντως, ετοιμάσαμε τη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του Μάη κι αν δεν δεήσει ο νονός, ξέρεις πού πέφτουν τα βιβλιοπωλεία, επομένως μην αργείς γιατί θα έχει και κόσμο μέρες που είναι.

Γειά σου όμορφη της Ann Napolitano (εκδόσεις Ψυχογιός)

Το Γειά σου όμορφη είναι ένας εξαίσιος φόρος τιμής στις Μικρές Κυρίες, το διαχρονικό κλασικό έργο της Λουίζα Μέι Άλκοτ, και μια βαθιά συγκινητική αποτύπωση για το τι μπορεί να συμβεί όταν επιλέξεις να αγαπήσεις κάποιον γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Το γεγονός ότι βρέθηκε στη λίστες με τα καλύτερα βιβλία των New York Times Book Review, NPR, The Washington Post, Time, Vogue, Glamour, Harper’s Bazaar, New York Post, She Read και Bookreporter αποδεικνύει την καθολική αποδοχή που γνώρισε το συγγραφικό πόνημα της Napolitano. Συγκινητικό, οξυδερκές και χωρίς να φοβάται να αναμετρηθεί κατά μέτωπο με όλα όσα συνηθίζουν να κρύβουν κάτω από το χαλί οι οικογένειες το Γειά σου Όμορφη είναι ένας ύμνος που τραγουδούν στα κρυφά αλλά και στα φανερά όσοι δεν έχασαν την πίστη τους στους ανθρώπους που δεν δειλιάζουν να εμφυσήσουν λίγη παραπάνω ζωή στην βαρετή καθημερινότητά μας.

Περίληψη εδώ 

Όλη μου η Οργή της Sabaa Tahir (εκδόσεις Διόπτρα)

Το Όλη μου η Οργή συνιστά μια κοφτερή σαν μαχαίρι αφήγηση με ολοκληρωτική επίδραση, που θα μείνει στη σκέψη των αναγνωστών για καιρό αφότου έχουν τελειώσει και την τελευταία σελίδα. Aν κάτι μπαίνει στο επίκεντρο της γραφής της Tahir αυτό δεν είναι άλλο από την οργισμένη μα συγχρόνως ζωογόνο δύναμη της νεότητας, που μπορεί και συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα της. Παράλληλα, όσο διαβάζει κανείς το Όλη μου η Οργή μπορεί να αντιληφθεί το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο των δύο βασικών ηρώων ( του Σαλ και της Νουρ) που ενηλικιώνονται σε μια ισλαμοφοβική κοινωνία, προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους και πάνω από όλα να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Περίληψη εδώ 

Στο Χακί του Philip Kerr (εκδόσεις Κέδρος)

Το μυθιστόρημα Στο χακί διαδραµατίζεται στην Κούβα, σε ένα ρωσικό στρατόπεδο αιχµαλώτων πολέµου, στο Παρίσι και στο Βερολίνο και καλύπτει χρονικά την περίοδο από το 1930 έως το 1950. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό και καταιγιστικό θρίλερ για τον Δεύτερο Παγκόσµιο πόλεµο, από τον Philip Kerr ο οποίος επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς της γενιάς του. Διαβάζοντας το Στο Χακί μένεις έκθαμβος για ακόμη μια φορά με την αφηγηματική δεινότητα του Kerr o οποίος σκαρώνει άλλη μια περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Μπέρνι Γκούντερ, που θα καθηλώσει το αναγνωστικό κοινό του που αδημονεί για κάθε του συγγραφικό δείγμα.

Ο Γκούντερ για άλλη μια φορά κλέβει τις εντυπώσεις αποδεικνύοντας πως πρόκειται για έναν από τους ενδιαφέροντες ήρωες που σκαρφίστηκε η αστυνομική/θρίλερ λογοτεχνία.

Περίληψη εδώ 

Foundation: Θεμέλιο και Γη του Isaac Asimov (εκδόσεις Anubis)

Το πέμπτο μέρος του έπους του Isaac Asimov δίνει απαντήσεις σε ένα αίνιγμα χιλιάδων χρόνων και ενώνει τους τόσο διαφορετικούς κόσμους του συγγραφέα. Yπάρχουν βιβλία επιστημονικής φαντασίας, υπάρχει και το Foundation. Αντίστοιχα υπάρχουν συγγραφείς που έχουν αφήσει τεράστιο έργο στο πολύπαθο είδος της επιστημονικής φαντασίας, υπάρχει κι ο Ιsaac Asimov ο οποίος άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη στην παγκόσμια λογοτεχνία, με το αριστούργημά του. Δύσκολα θα βρεις άλλο έργο που να συγκεντρώνει μαζεμένες όλες τις αρετές που είχε η γραφή του Asimov, καθώς μέσα από τη διορατικότητά του και το αστείρευτο ταλέντο του κατάφερε να αποτυπώσει μια δυστοπική πραγματικότητα που ζήσαμε κάποια χρόνια αργότερα. Βαθιά συμβολικό και συγχρόνως διόλου κουραστικό, αυτό το βιβλίο πρέπει να μπει με τιμή στα ράφια της βιβλιοθήκης σου.

Περίληψη εδώ 

Grand Hotel Europa του Ilja Leonard Pfeijffer (εκδόσεις Ίκαρος)

Ένα χειμαρρώδες, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα για τις πολλαπλές αντιφάσεις της ευρωπαϊκής ταυτότητας, με επίκεντρο ένα παλιό ξενοδοχείο που πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στο σήμερα και το χθες. Κινηματογραφικό, λυρικό και γεμάτο χιούμορ, ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα για μια Ευρώπη που –όπως το προσωπικό και οι ένοικοι του Grand Hotel Europa– έχει ήδη βιώσει τις καλύτερες μέρες της. Αν μας ζητούσες επίμονα ένα κινηματογραφικό αντίβαρο για το βιβλίο του Ilja Leonard Pfeijffer, τότε θα σου μιλούσαμε για τον Wes Anderson και τον ιδιοφυή τρόπο με τον οποίο απλώνει πάμπολλους χαρακτήρες στα κάδρα του. Κάτι αντίστοιχο κάνει κι εδώ ο συγγραφέας που αφήνει τον άτυπο ρόλο της πρωταγωνίστριας στην ίδια την Ευρώπη. Με αφηγηματικό μπρίο και έξυπνο χιούμορ το Grand Hotel Europa δεν θα μείνει για καιρό στα αδιάβαστα βιβλία σου, αφού θα το ξεκοκαλίσεις σε λίγες μέρες.

Περίληψη εδώ 

To τραγούδι του προφήτη του Paul Lynch (εκδόσεις Gutenberg)

Το βιβλίο Το Τραγούδι του Προφήτη του Paul Lynch αποτελεί μια λυρική, συναρπαστική εξερεύνηση του ανθρώπινου πνεύματος, της αγάπης, της απώλειας και της ανάκαμψης.

Μέσα από την αφήγηση του Lynch, ο αναγνώστης βυθίζεται σε έναν κόσμο γεμάτο από αντιφάσεις και ανατροπές, όπου η απόγνωση συγκρούεται με την ελπίδα και η θλίψη με την αναγέννηση. Ο συγγραφέας δεν διστάζει να εξερευνήσει τα σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ψυχής, αναδεικνύοντας τις πτυχές του χαρακτήρα των ηρώων του βιβλίου με εξαιρετική ευαισθησία και ειλικρίνεια.

Ο αναγνώστης εύκολα βρίσκει καταφύγιο στην πλούσια και ποιητική γλώσσα του Lynch. Κάθε σελίδα είναι γεμάτη με εικόνες και αισθήσεις που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας, ενώ η ανατροφοδότηση του θέματος της επιβίωσης και της ελπίδας αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής. Το Τραγούδι του Προφήτη δεν είναι απλά ένα βιβλίο, είναι μια εμπειρία. Καθώς στρίβουμε κάθε σελίδα, βυθιζόμαστε σε έναν κόσμο γεμάτο με ένταση και συναίσθημα που σαγηνεύει τον αναγνώστη με την πλοκή του, τους χαρακτήρες του και την εμβληματική του γραφή. Ολοκληρώνοντας το βιβλίο δεν γίνεται παρά να υποκλιθείς στον Paul Lynch όχι μόνο για το ταλέντο του αλλά και για τον τρόπο που αναδεικνύει την ανθρώπινη επιθυμία για ελευθερία και ελπίδα, η οποία κάποιες φορές φωλιάζει στα πλέον απρόβλεπτα μέρη.

Περίληψη εδώ 

Το Αύριο θα είναι καλύτερο της Βetty Smith (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Γεμάτο με τις χαρές και τους σπαραγμούς της οικογενειακής ζωής, το Αύριο θα είναι καλύτερο έχει μια απλότητα, μια τρυφερότητα και ένα χιούμορ που μόνο η Betty Smith θα μπορούσε να έχει γράψει. Aν ψάχνεις ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα που θα αποτυπώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και βαθιά συγκίνηση την οικογενειακή ζωή κι όλα όσα αυτή εναποθέτει στον δρόμο των ηρώων της, τότε δίχως άλλη σκέψη πρέπει να διαβάσεις το βιβλίο της Betty Smith. Ένα οικογενειακό saga γραμμένο με νεύρο, ένταση κι έναν σκληρό ρομαντισμό που δεν φοβάται να μιλήσει ανοιχτά φεμινιστικά μια περίοδο που τέτοιες απόψεις πετιούνταν στον Καιάδα. Η Smith παρουσιάζει ένα άκρως ρεαλιστικό πορτρέτο των δυσκολιών, των χαρών και των λυπών στη συνύπαρξη δύο ή και περισσοτέρων ανθρώπων υπό τη σκέπη μιας οικογένειας και το τελικό αποτέλεσμα, μόνο θαυμασμό γεννά.

Περίληψη εδώ 

Virgin River: Η πόλη δίπλα στο ποτάμι της Robyn Carr (εκδόσεις Anubis)

To βιβλίο που ενέπνευσε την αγαπημένη σειρά του Netflix έρχεται για να μας βάλει για άλλη μια φορά το δίλημμα σχετικά με το αν το βιβλίο ή η σειρά είναι καλύτερη. Το βιβλίο της Carr είναι από εκείνα που διαβάζονται απνευστί και δεν κοιλιάζουν ακόμη κι όταν χρειάζεται να ακολουθηθούν κάποια βασικά αφηγηματικά κλισέ προς όφελος της πλοκής. Το Virgin River: Η Πόλη Δίπλα στο Ποτάμι αναδεικνύει μια συναρπαστική επική ιστορία που ξεδιπλώνεται στις ζεστές, πανέμορφες εκβολές του ποταμού Virgin. Με γρήγορο ρυθμό και ενδιαφέρουσα ανάπτυξη χαρακτήρων, το "Virgin River" συναρπάζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα. Η Carr δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο ζωντάνια και ελπίδα, όπου οι απρόσμενες ανακαλύψεις σε περιμένουν σε κάθε στροφή, δημιουργώντας ένα must read αποτέλεσμα.

Περίληψη εδώ 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v