Βιβλία για να σου φτιάξουν τη διάθεση

Η ζωή είναι ωραία κι αν δεν μας πιστεύεις σου έχουμε υπέροχα feelgood βιβλιαράκια για να τη δεις αλλιώς και να σου φτιάξει άμεσα η διάθεση.

Βιβλία για να σου φτιάξουν τη διάθεση

Κάθε που τελειώνουν οι διακοπές κι η νέα σεζόν εμφανίζεται στην πόρτα μαζί με απλήρωτους λογαριασμούς, υποχρεώσεις και μπόλικα μίτινγκ μιας πιάνει όλους ένα κάποιο άγχος και μια μελαγχολία είναι η αλήθεια. Για αυτόν τον λόγο είναι παραπάνω από καλοδεχούμενα όλα τα τονωτικά διάθεσης που κυκλοφορούν εκεί έξω. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν κι όλα εκείνα τα feelgood βιβλιαράκια που θα σε κάνουν να δείς τη ζωή και τη φάση σου αλλιώς, προσφέροντάς σου ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη βαρετή και δύσκολη καθημερινότητα.

Grand Hotel Europa του Ilja Leonard Pfeijffer (εκδόσεις Ίκαρος)

Ένα δυναμικό και ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που εξερευνά τις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής ταυτότητας, με επίκεντρο ένα παλιό ξενοδοχείο που αγωνίζεται να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Με κινηματογραφική γραφή, λυρισμό και χιούμορ, αποτελεί ένα αριστουργηματικό έργο που αποτυπώνει μια Ευρώπη, η οποία –όπως το προσωπικό και οι ένοικοι του Grand Hotel Europa– έχει αφήσει πίσω της τις καλύτερες μέρες. Αν μας ζητούσες επίμονα ένα κινηματογραφικό αντίβαρο για το βιβλίο του Ilja Leonard Pfeijffer, τότε θα σου μιλούσαμε για τον Wes Anderson και τον ιδιοφυή τρόπο με τον οποίο απλώνει πάμπολλους χαρακτήρες στα κάδρα του.

Κάτι αντίστοιχο κάνει κι εδώ ο συγγραφέας που αφήνει τον άτυπο ρόλο της πρωταγωνίστριας στην ίδια την Ευρώπη. Με αφηγηματικό μπρίο και έξυπνο χιούμορ το Grand Hotel Europa δεν θα μείνει για καιρό στα αδιάβαστα βιβλία σου, αφού θα το ξεκοκαλίσεις σε λίγες μέρες.

Περίληψη εδώ

Μπες στο μυαλό των ευτυχισμένων ανθρώπων και ξεπέρασε το άγχος των Ferran Cases και Sarah Teller (εκδόσεις Μίνωας)

Το βιβλίο αυτό είναι ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο συγγρα­φέων: ο Ferran (ο οποίος υπέφερε στο παρελθόν από χρόνιο άγχος που τον οδήγησε σε παράλυση) θέτει τα ερωτήματα και η Sara Τeller (διδάκτωρ στον τομέα της νευροεπιστήμης)εξηγεί τι συνέβαινε στο μυαλό του κάθε φορά που ερχόταν αντιμέτωπος με τα συμπτώματα του άγχους.

Σήμερα, είναι σπάνιο να βρεις κάποιον που να μη ψάχνει συνεχώς έναν αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσει το άγχος που μας συνοδεύει σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Το συγκεκριμένο βιβλίο, με τη διαλογική του προσέγγιση, δημιουργεί την αίσθηση ότι συμμετέχεις σε μια ψυχολογική συνεδρία, σχεδιασμένη να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το άγχος σου.Ευκολοδιάβαστο, καλογραμμένο και χωρίς βαρετά κι εύπεπτα life-coaching κλισέ σίγουρα θα σου δώσει εναλλακτικές να σκεφτείς την επόμενη φορά που θα σε πλημμυρίσει το άγχος σου.

Περίληψη εδώ

Ένας πολύ ευχάριστος φόνος της Julia Seales (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Η Seales καταφέρνει με αριστοτεχνική ισορροπία να δομήσει ένα αφήγημα που προκαλεί την αίσθηση ανάλαφρης ψυχαγωγίας, χωρίς ωστόσο να στερείται βάθους. Μέσα από το χιουμοριστικό του πρίσμα, το μυθιστόρημα εξετάζει διαχρονικές θεματικές, όπως η ηθική των κοινωνικών συναναστροφών και οι ανθρώπινες αντιφάσεις. Ο τίτλος, Ένας ευχάριστος φόνος, από μόνος του προϊδεάζει για τη συνύπαρξη του παράδοξου και της ευθυμίας, ενώ το ύφος της Seales διαποτίζει το κείμενο με μια νοσταλγική αίσθηση της παραδοσιακής αστυνομικής λογοτεχνίας, προσθέτοντας παράλληλα μοντέρνες πινελιές. Feelgood διαμαντάκι που θα ενθουσιάσει εξίσου τους λάτρεις της Jane Austen και της Agatha Christie αφού τέμνει τις λογοτεχνικές επιρροές τους.

Περίληψη εδώ

Αγαπημένα πράγματα της Lauren Bravo (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μεθυστικά έξυπνο, το Αγαπημένα πράγματα είναι ένα βιβλίο για τη φιλία, την απώλεια, και το πώς να ξαναβρίσκεις τον δρόμο σου.

Tο βιβλίο της Lauren Bravo είναι ένα καλογραμμένο, ευφυές και συναισθηματικά ευχάριστο μυθιστόρημα που αποδεικνύει πως η feelgood λογοτεχνία μπορεί να έχει βάθος και ποιότητα. Το βιβλίο αυτό σίγουρα θα αφήσει μια ζεστή και ανεξίτηλη αίσθηση στους αναγνώστες, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει τη διασκέδαση με την ουσιαστική ανθρώπινη εμπειρία. Η πρωταγωνίστρια του έργου, με τη ζωντάνια και τις ατέλειές της, ενσαρκώνει τη σύγχρονη γυναίκα που παλεύει να βρει τη θέση της σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και αντιφάσεις. Η Bravo με μαεστρία προσεγγίζει θέματα όπως η φιλία, η αγάπη και η αυτογνωσία, ενώ η αφήγηση είναι γεμάτη ζεστασιά και χιούμορ, προσφέροντας στον αναγνώστη ένα διασκεδαστικό ανάγνωσμα που σίγουρα θα του τονώσει την πεσμένη του διάθεση.

Περίληψη εδώ

Το βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων της Jenny Colgan (εκδόσεις Ψυχογιός)

Αν είσαι από αυτούς που μετρούν ήδη αντίστροφα για τα Χριστούγεννα –παρεμπιπτόντως έχουν μείνει λιγότερες από 100 μέρες- τότε ξεκάθαρα αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Αν πάλι όχι, καλό θα ήταν να βάλεις λίγη από τη χρυσόσκονη των Χριστουγέννων στη ζωή σου και λίγη τρυφεράδα στην καρδούλα σου.

Με το Βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων, η Jenny Colgan καταφέρνει να δημιουργήσει ένα βιβλίο που ζεσταίνει την καρδιά και ξυπνάει τα πιο όμορφα συναισθήματα. Είναι μια ιστορία που μας θυμίζει τη δύναμη της κοινότητας, την αξία των απλών στιγμών και την αίσθηση της θαλπωρής που φέρνουν τα Χριστούγεννα. Ιδανικό για όσους αγαπούν τα βιβλία, τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια και τις ιστορίες που γεμίζουν με ελπίδα και χαμόγελα, αυτό το μυθιστόρημα είναι πραγματικά ένα ευχάριστο δώρο για να προϋπαντήσεις τις γιορτές.

Περίληψη εδώ

Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων της Michiko Aoyama (εκδόσεις Πατάκη)

Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων είναι ένας ύμνος στις βιβλιοθήκες και στους βιβλιοθηκάριους, τους αφανείς ήρωες που με τις ευαίσθητες κεραίες τους αφουγκράζονται τις βαθύτερες ανάγκες των αναγνωστών, και φυσικά στα βιβλία, που όσο απρόσμενα κι αν βρεθούν στα χέρια μας, έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν τη ζωή μας.

Η Aoyama δημιουργεί ένα πανέμορφο σύμπαν όπου τα βιβλία λειτουργούν ως γέφυρες προς τους προσωπικούς μας στόχους και τα όνειρα που κρύβουμε βαθιά μέσα μας. Οι ζωές των ηρώων του βιβλίου διασταυρώνονται με εκείνη της κυρίας Κοματσί –η βασική πρωταγωνίστρια του βιβλίου- η οποία, με την ικανότητά της να αντιλαμβάνεται τι πραγματικά χρειάζονται, τους προτείνει βιβλία που ανοίγουν νέους ορίζοντες και τους βοηθούν να βρουν κατεύθυνση.

Η αφήγηση είναι λιτή, αλλά γεμάτη συναισθηματική ένταση, με τη συγγραφέα να προσεγγίζει τους χαρακτήρες της με κατανόηση και τρυφερότητα. Η Aoyama μας θυμίζει πόσο σημαντική είναι η σύνδεση με τους άλλους και πόση δύναμη μπορεί να βρεθεί στις μικρές, φαινομενικά ασήμαντες πράξεις σε ένα από τα πιο feelgood βιβλιαράκια που έχουν φτάσει ποτέ στα χέρια σου.

Περίληψη εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v