Σαλάτες που θα κλέψουν τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι

Σκέφτεσαι τι σαλάτα θα σερβίρεις στα φετινά Χριστούγεννα; Θέλεις κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

Σαλάτες που θα κλέψουν τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ετοιμάζεσαι να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου; Μια φρέσκια και γευστική σαλάτα μπορεί να δώσει γευστική… αίγλη στο εορταστικό σου τραπέζι.

Δες παρακάτω μερικές νόστιμες και  πρωτότυπες συνταγές για χριστουγεννιάτικες σαλάτες που θα ξετρελάνουν τους πάντες.

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με λάχανο και ρόδι

Υλικά: 1 μικρό λάχανο, ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού, 1 φλιτζάνι καλαμπόκι βρασμένο, 1/2 φλιτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα, 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μια σαλατιέρα, αναμειγνύουμε το ψιλοκομμένο λάχανο, το καλαμπόκι, τους σπόρους ροδιού και τα καρύδια. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, τη μουστάρδα και το βαλσάμικο ξύδι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά πριν σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με μανούρι

Υλικά για τις αραβικές πίτες: 140 γρ. αραβικές πίτες, μικρές, σταρένιες (4 πίτες), 30 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για τη σύνθεση, 6 μαρούλια, baby, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 240 γρ. μανούρι, (2 κομμάτια), 1/2 λόλα, κόκκινη, 1 παντζάρι, βρασμένο, 30 γρ. καρύδια, 1/2 πράσινο μήλο, 50 γρ. κρέμα βαλσάμικο, με μέλι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.  Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.  Βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής τις πίτες τη μια πάνω στην άλλη, και τις κόβουμε σε λωρίδες.

Μεταφέρουμε τις πίτες στο ταψί, και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 6-8 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και αφήνουμε τα κριτσίνια στην άκρη να κρυώσουν.

Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο ή ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, και το αφήνουμε να κάψει.

Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα μαρούλια baby στη μέση, τα πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και τα μεταφέρουμε στο σχαροτήγανο.

Ψήνουμε για 1-2 λεπτά μόνο από την εσωτερική πλευρά, τα αφαιρούμε από το σχαροτήγανο, και τα μεταφέρουμε στο ξύλο κοπής.  Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο το μανούρι, μεταφέρουμε ολόκληρα τα κομμάτια στο σχαροτήγανο, και ψήνουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Κόβουμε τη λόλα με τα χέρια μας, και τη βάζουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Κόβουμε το παντζάρι σε κυδωνάτες φέτες, και το προσθέτουμε στην πιατέλα.  Τοποθετούμε τα μαρούλια baby πάνω στη σαλάτα. Αφαιρούμε το μανούρι από το σχαροτήγανο, κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 6 τρίγωνα κομμάτια, και τα βάζουμε στην πιατέλα. Σπάμε με τα χέρια μας τα καρύδια, και τα ρίχνουμε στη σαλάτα.Κόβουμε σε λεπτές φέτες το μήλο, κρατώντας τη φλούδα του, και το προσθέτουμε στη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο και την κρέμα βαλσάμικο, και σερβίρουμε με τα κριτσίνια.

Συνταγή από εδώ

Σαλάτα με ροκφόρ και vinaigrette πορτοκαλιού

Υλικά: 500 γρ. σαλάτα mix, της αρεσκείας μας, 200 γρ. ροκφόρ, κομμένο σε μεσαία κομμάτια, 120 γρ. cranberries, αποξηραμένα, 120 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα, 100 ml vinaigrette πορτοκαλιού, φιλέτα, από 1 πορτοκάλι, 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια

Για τη vinaigrette πορτοκαλιού: 150 ml ηλιέλαιο, 40 ml ξύδι βαλσάμικο, 100 γρ. μέλι, 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή, χυμό από 1 πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Για τη vinaigrette πορτοκαλιού: Αδειάζουμε στο μπλέντερ το ηλιέλαιο, το βαλσάμικο ξύδι, το μέλι, τη μουστάρδα, το χυμό πορτοκαλιού, αλατοπιπερώνουμε και τα χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.

Για τη σαλάτα: Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη σαλάτα mix, τη vinaigrette πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης.

Ύστερα, μοιράζουμε τη σαλάτα σε 2 πιάτα και τοποθετούμε τριγύρω τους τα φιλέτα πορτοκαλιού και τις πιπεριές. Τέλος, ρίχνουμε πάνω από τις σαλάτες τα cranberries, τα καρύδια, το ροκφόρ και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v