Τι να κάνεις αν έχεις νεύρα με κάποιον που αγαπάς

Δεν μιλάμε για απενεργοποίηση βόμβας, παιδιά. Οι λεπτοί χειρισμοί μπορεί και να ξεφύγουν, κι αυτό είναι ανθρώπινο κι αναμενόμενο.

 

Τι να κάνεις αν έχεις νεύρα με κάποιον που αγαπάς

Οι καυγάδες και οι διαφωνίες είναι κομμάτι της ζωής και δεν μπορείς να τους αποφύγεις. Πόσο μάλλον, όσο περισσότερο προσπαθείς να τους αποφεύγεις, τόσο πιο χίλια κομμάτια θα πρέπει να γίνεσαι ο ίδιος, και τόσο περισσότερο θα σε ψάχνουν αυτοί. Οπότε είναι καλύτερο να ζεις απλώς την ζωούλα σου – φροντίζοντας να μην είσαι αυτό που αποκαλούν μ#λάκας άνθρωπος – και να μάθεις μερικές δεξιότητες διαχείρισης προσωπικών κρίσεων. Για να μην νιώθεις ότι έρχεται το τέλος του κόσμου κάθε φορά που θα οξυνθούν τα πνεύματα μ’ ένα αγαπημένο σου πρόσωπο.

Κανόνας πρώτος: Πες τα, αλλά πρόσεχε πώς τα λες
Μπαίνουμε κατευθείαν στα βαθιά, δεν πρόκειται να σου πούμε για πρόληψη και εξομάλυνση των εκρήξεων προτού συμβούν. Πες ότι έγινε η έκρηξη και τώρα έχουν βγει τα τεφτέρια έξω και μετράτε ποιος έχει περισσότερα μαζεμένα. Οκέι. Πες ότι πάνω σε αυτό το μέτρημα θα ειπωθούν και μια-δυο βαριές κουβέντες. Και αυτό οκέι, αν γίνει επίσης μια-δυο φορές. Μην περιμένεις να ξεσπάνε καυγάδες για χαζούς λόγους για να μπορέσεις να βρεις αφορμή να μιλήσεις και για όσα καταπίεζες. Και, προς θεού, μην γίνεις από τους ανθρώπους που λένε «Όταν θυμώνω, δεν κρατιέμαι» και το κάνουν στοιχείο προσωπικότητας. Είσαι απλά τεμπέλης. Αυτό που περιγράφεις είναι πρόβλημα με την προσωπικότητά σου και δεν σου φταίει κανένας άλλος – πόσο μάλλον κάποιος που παρεξηγήθηκε μαζί σου και προσπαθεί να βρει το δίκιο του. Αν ειπωθεί κάτι από οποιαδήποτε πλευρά που ξεπερνά τα όρια, καλό θα ήταν να συζητηθεί ψύχραιμα και αργότερα – και ακόμα καλύτερα να το φέρει στην κουβέντα το άτομο που ξεπέρασε τα όρια, για να ζητήσει και συγγνώμη.

Κανόνας δεύτερος: Καλή η νοητή ζυγαριά, αλλά μην το παρακάνεις
Όταν έχεις νεύρα με ένα άτομο, είναι πολύ εύκολο να αρχίσεις να κάνεις τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου:
Ποιες άλλες φορές μού φέρθηκε σκάρτα;
Τι θα άλλαζε στη ζωή μου αν από άυριο έκοβα επαφές με αυτό το άτομο;
Και αυτές είναι ερωτήσεις που, οκέι, έχει νόημα να τις κάνεις ανάλογα με το μέγεθος και τον λόγο του καυγά, αλλά δεν είναι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις κατάχρηση. Ακόμα χειρότερα, όταν μιλάμε για παρεξηγήσεις με το ίδιο άτομο, θα έπρεπε να υπάρχει ένα καλύτερο πλαίσιο για να τοποθετήσεις την σοβαρότητα του ζητήματος – άρα και την αντίδρασή σου. Τα νεύρα μπορούν να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός σύμβουλος, αλλά δεν έχουν ιδέα πότε πρέπει να σταματήσουν να σε συμβουλεύουν.

Κανόνας τρίτος: Κάντε διάλειμμα
Πέντε, οχτώ, δώδεκα ώρες. Κάντε τις ζωές σας και σκεφτείτε αυτά που είπατε. Δείτε άλλες οπτικές γωνίες. Δείτε ο ένας την οπτική γωνία του άλλου, για παράδειγμα. Βασικά, ίσως το πιο σημαντικό παράδειγμα. Δείτε ο ένας την οπτική γωνία του άλλου πρώτα.

Κανόνας τέταρτος: Επιστρέψτε στην κουβέντα αλλά με ήρεμες προθέσεις
Εντάξει, εκτός κι αν όλος ο εσωτερικός μονόλογος κατέληξε σε κάτι σαν «Όχι, αρκετά τον ανέχτηκα αυτόν, να πάει στο διάολο». Αλλά και πάλι, η ικανοποίηση του να στέλνεις κάποιον στο διάολο είναι εφήμερη. Η αξία του να κόβεις μια σχέση με ένα άτομο που δεν θέλεις άλλο στη ζωή σου ξέροντας πως εσύ τουλάχιστον δεν προκάλεσες δράμα είναι ανεκτίμητη. Οκέι, το βγάλαμε από την μέση το χειρότερο δυνατό σενάριο, πίσω τώρα στο θέμα μας, επειδή είμαστε αισιόδοξοι:

Κανόνας τέταρτος (αισιόδοξα και κανονικά αυτή τη φορά):
Ξαναπιάστε το ζήτημα και, ιδανικά, θα πρέπει να είστε και οι δύο με την ουρά στα σκέλια. Γιατί; Επειδή δεν έχει να κάνει με το ποιος έχει δίκιο και άδικο (θα φτάσουμε σε μια στιγμή εκεί). Αρχικά έχει να κάνει με το ότι είστε δύο άνθρωποι που, για όποιον λόγο, αγαπιούνται και βρεθήκατε σε μια φάση που νευριάσατε ο ένας με τον άλλο. Αυτό είναι το κυρίως πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, και μετά το ποιος έφταιξε εν τέλει. Ίσως μετά από μια καλή κουβέντα, το ποιος έφταιξε να μην είναι και κάτι που σας αφορά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v