O Μπιλ Γκέιτς φέρεται να δώρισε 50 εκατ. δολάρια στον προεκλογικό αγώνα της Κάμαλα Χάρις

Ο εκατομμυριούχος φέρεται να έχει δωρίσει πρόσφατα περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις.

O Μπιλ Γκέιτς φέρεται να δώρισε 50 εκατ. δολάρια στον προεκλογικό αγώνα της Κάμαλα Χάρις

Μετά από χρόνια που κρατούσε αποστάσεις από την πολιτική, ο Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, φέρεται να έχει δωρίσει πρόσφατα περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις για την προεδρία, σύμφωνα με τρεις πηγές που είναι ενήμερες για το θέμα.

Σύμφωνα με τους New York Times, η δωρεά αυτή προοριζόταν να παραμείνει μυστική, καθώς ο Γκέιτς δεν έχει δημόσια εκφράσει υποστήριξη προς την Χάρις, και αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική του, αφού προηγουμένως απέφευγε τέτοιες κινήσεις.

Αν και έχει τονίσει ότι μπορεί να συνεργαστεί και με τους δύο υποψήφιους, σε ιδιωτικές συνομιλίες φέρεται να ανησυχεί για την πιθανότητα μιας δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γκέιτς δεν έχει στενή σχέση με την Χάρις, αλλά έχει επαινέσει το έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις για την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, το φιλανθρωπικό του ίδρυμα ανησυχεί για τις πιθανές περικοπές σε προγράμματα υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ.

Ο Gates παραδέχτηκε ότι η δωρεά του έγινε προς το "Future Forward", τον κύριο οργανισμό που συγκεντρώνει χρήματα υπέρ της Χάρις, και ότι μίλησε με συναδέλφους του όπως τον Mike Bloomberg σχετικά με την κίνηση αυτή.

Η δωρεά του πήγε ειδικά στον μη κερδοσκοπικό βραχίονα του Future Forward, Future Forward USA Action, ο οποίος ως οργανισμός «σκοτεινού χρήματος» δεν αποκαλύπτει τους δωρητές του. Έτσι, οποιαδήποτε συνεισφορά του δεν θα εμφανίζεται ποτέ σε καμία δημόσια κατάθεση.

Σε δήλωση του ως απάντηση στο ρεπορτάζ των Times, ο Gates δεν αναφέρθηκε ρητά στη δωρεά ούτε υποστήριξε την Χάρις. Τόνισε την αμεροληψία του — αλλά είπε επίσης ότι «αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v