Πού θα φας ηπειρώτικες πίτες στην Αθήνα

Ξέχνα τις σφολιάτες και τις τυρόπιτες κουρού, και έλα να μιλήσουμε για την κορυφαία πίτα του πλανήτη: Την αυθεντική ηπειρώτικη, και πού μπορείς να τη βρεις στην Αθήνα.

Πού θα φας ηπειρώτικες πίτες στην Αθήνα

Πίτες υπάρχουν πολλές, αλλά σαν την ηπειρώτικη καμία. Αν έχεις πάει Ήπειρο ξέρεις, αν όχι μην πιστέψεις εμάς, πέρνα για μια δοκιμή από τις παρακάτω αθηναϊκές διευθύνσεις και θα πειστείς.

Αλεύρων Έργα 
Δημοσθένους 45, Καλλιθέα, τηλ.: 2114081501

Παραδοσιακό γιαννιώτικο φύλλο που ανοίγεται επιτόπου, από κορυφαίας ποιότητας αλεύρι που έρχεται από τη Λήμνο και την Εύβοια, τυριά αποκλειστικά και μόνο ΠΟΠ από μικρούς παραγωγούς, το ίδιο και κάποια αλλαντικά, και συνταγή-κειμήλιο της προγιαγιάς, από το Κοπάνι Ιωαννίνων. Δεν συρρέει τυχαία όλη η Αθήνα στο εργαστήριο του Γιάννη και της Σοφίας Φουρνάρη στην Καλλιθέα. Εδώ θα βρεις από κλασική τυρόπιτα και σπανακόπιτα, μέχρι μακαρονόπιτα, μανιταρόπιτα, πρασοκιμαδόπιτα, κρεμμυδόπιτα και άλλα λαχταριστά και ευφάνταστα, τα οποία θα απολαύσεις στα λιγοστά τραπεζάκια τους ή θα πάρεις πακέτο για το σπίτι. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 2,50€ το κομμάτι. Σημείωσε μόνο πως λειτουργούν Τρίτη με Σάββατο 8.00-16.00.


Καρανάτσης 
Θεσπρωτίας 15-17, Περιστέρι, τηλ.: 210 5739 349

Με καταγωγή από την Καστάνιανη Πωγωνίου Ιωαννίνων, η οικογένεια Καρανάτση φέρνει στο Περιστέρι την πατροπαράδοτη συνταγή της για φύλλο που ανοίγεται εδώ με τον πλάστη καθημερινά, αλείφεται με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, γεμίζεται με εκλεκτά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και ψήνεται χωρίς βούτυρα ή αυγά –πράγμα που σημαίνει πως είναι κατάλληλο και για vegan. Εδώ θα βρεις χειροποίητες πίτες στο ταψάκι τους, να τις πάρεις για το σπίτι και να τις μοιραστείς με τους αγαπημένους σου: Σπανακόπιτα με ή χωρίς τυρί, κολοκυθόπιτα με άνιθο και φέτα, μακαρονόπιτα, γλυκιά κολοκυθόπιτα που είναι αυτή την εποχή στα καλύτερά της, και την δικιά μας αγαπημένη παραδοσιακή μπατζίνα με σπανάκι, πράσο, φέτα, μυρώνια και καυκαλήθρες. Οι τιμές για το ταψάκι από 11€ έως 14€, αναλυτικός τιμοκατάλογος εδώ. Θα το βρεις ανοιχτό Δευτέρα με Παρασκευή 7.00-18.30 και Σάββατο 8.30-15.30.

Κόνιτσα
Σε Μαρούσι, Ίλιον, Γαλάτσι, Περιστέρι και Πετρούπολη (δες τις διευθύνσεις εδώ)

Με ιστορία που ξεκινά από το 1956, και συνταγή της ηπειρώτισσας γιαγιάς από (το μάντεψες) την Κόνιτσα, εδώ φτιάχνουν αυθεντική ηπειρώτικη μπουγάτσα με αερόφυλλο –που ναι, είναι διαφορετική από την μακεδονίτικη που έχεις συνηθίσει– και πολλές, μα πολλές παραδοσιακές πίτες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ηπειρώτικη φέτα ΠΟΠ και προϊόντα που παίρνουν από μικρούς παραγωγούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μην χάσεις την πρασόπιτα με φρέσκο πράσο, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, άνηθο και πολλά μυρωδικά, τις δύο κολοκυθόπιτες, γλυκιά και αλμυρή, την μερακλίδικη παστουρμαδόπιτα με παστουρμά από τον Miran, και την κοτόπιτα με φιλετάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένο μπέϊκον, κίτρινα τυριά, πολύχρωμες πιπεριές, μυρωδικά και μια δική τους χειροποίητη σάλτσα που φτιάχνεται με μυστική συνταγή και δίνει έξτρα νοστιμιά. Οι τιμές κυμαίνονται από 2,80€ έως 3,40€ το χορταστικό κομμάτι, και στα 15€ το ταψί για να το ψήσεις στο σπίτι (με +2€ σου το ψήνουν κιόλας).

Οι πίτες της Σοφίας 
Αγίου Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 213 0700444

Τρία αδέρφια από το Μέτσοβο βάφτισαν αυτό το μαγαζάκι που μοσχοβολά παράδοση με το όνομα της μαμάς τους, και σερβίρουν καθημερινά από τις 8.00 το πρωί ως τις 16.00 το μεσημέρι τις απίθανες πίτες που φτιάχνονται με υλικά από μικρούς έλληνες παραγωγούς στην ανοιχτή τους κουζίνα. Μην χάσεις για κανένα λόγο την περίφημη σπανακόπιτά τους, όπως και την κιμαδόπιτα με ανάμεικτο κιμά και αυγά, την μανιταρόπιτα με φρέσκα μανιτάρια, και την κοτόπιτα με τρία είδη πιπεριάς. Μπορείς να τις πάρεις με το κομμάτι στο χέρι, σε ταψάκι για το σπίτι, ή να τις απολαύσεις στα τραπεζάκια τους –συνδυάζονται τέλεια με το brunch τους που περιλαμβάνει κλασικές και πρωτότυπες συνταγές με αυγά, όπως η Μπατζίνα brunch με Philadelphia, φρέσκα μανιτάρια, γαλοπούλα, ανάμεικτη σαλάτα και αυγό τηγανητό πάνω σε ατομική μπατζίνα με φέτα και ανθότυρο. Οι πίτες με το κομμάτι ξεκινούν από 3,50€, τα ταψάκια (έτοιμα ψημένα) από 18€.


 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v