Περπάτημα vs. τρέξιμο: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;

Τι είναι καλύτερο για την γενικότερη υγεία, το περπάτημα ή το τρέξιμο; Δες τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής.

Περπάτημα vs. τρέξιμο: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;

Τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο είναι δύο ωραιότατες μορφές αερόβιας άσκησης. Κανένα από τα δύο δεν είναι απαραίτητα «καλύτερο» από το άλλο. Η καλύτερη επιλογή για το σώμα σου εξαρτάται από τη φυσική σου κατάσταση και τους στόχους.

Ας δούμε τις δύο επιλογές άσκησης πιο αναλυτικά.

Περπάτημα vs. τρέξιμο για απώλεια βάρους

Μελέτες δείχνουν ότι το τρέξιμο καίει περίπου διπλάσιες θερμίδες σε σχέση με το περπάτημα. Για να χάσεις μισό κιλό, χρειάζεται να κάψεις περίπου 3.500 θερμίδες. Επομένως, αν στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, το τρέξιμο είναι πιο αποτελεσματικό. Και λέγοντας «τρέξιμο», εννοούμε την δραστηριότητα που κάνεις με ταχύτητα πάνω από 9 χλμ. την ώρα.

Ωστόσο, αν είσαι αρχάριος στην άσκηση ή δεν μπορείς να τρέχεις, το περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση. Είναι προσιτό για όλα τα επίπεδα ασκούμενων και μπορεί να ενισχύσει την καρδιά σου, δίνοντάς σου περισσότερη ενέργεια συνολικά.

Το γρήγορο περπάτημα (πάνω από 4,5 χλμ/ώρα) μπορεί να ανεβάσει τον καρδιακό σου ρυθμό και να σε κάνει κάψεις περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το περπάτημα σε χαλαρό ρυθμό. Το λεγόμενο "power walking" από την άλλη, δηλαδή το γρήγορο περπάτημα σε ρυθμό από 5 έως και 8 χλμ/ώρα, μπορεί να κάψει θερμίδες παρόμοια με το τρέξιμο. Για παράδειγμα, ένα δυναμικό περπάτημα στα 6,5 χλμ/ώρα για μία ώρα θα έκαιγε το ίδιο με το τζόκινγκ στα 5 χλμ/ώρα για μία ώρα.

Περπάτημα με βάρη ή σε ανηφόρα

Φορώντας γιλέκο με βάρη όταν περπατάς (δες εδώ μερικές επιλογές) μπορείς να αυξήσεις την καύση θερμίδων, όμως σιγουρέψου ότι το βάρος του γιλέκου δεν ξεπερνά το 5-10% του βάρους σου. Επίσης, το περπάτημα σε κλίση (ανηφόρα) μπορεί να κάψει παρόμοιο αριθμό θερμίδων με το τρέξιμο, ακόμα κι αν κρατάς την ίδια ταχύτητα.

Οφέλη και κίνδυνοι

Το τρέξιμο είναι εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να χάσεις βάρος, αλλά την ίδια στιγμή είναι μια άσκηση υψηλής έντασης που μπορεί να καταπονήσει το σώμα σου. Κάθε χρόνο, περίπου 50% των δρομέων τραυματίζονται από υπερβολική καταπόνηση, με αποτέλεσμα τραυματισμούς όπως κατάγματα κόπωσης και πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Το περπάτημα από την άλλη προσφέρει πολλά από τα οφέλη του τρεξίματος χωρίς τον ίδιο κίνδυνο τραυματισμών.

Πάμε να κάνουμε το ρεζουμέ λοιπόν

Και το περπάτημα και το τρέξιμο είναι εξαιρετικές μορφές καρδιαγγειακής άσκησης. Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα για καλή υγεία.

Αν είσαι αρχάριος στην άσκηση και θέλεις να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, το περπάτημα είναι μια καλή επιλογή. Αν στόχος σου είναι να χάσεις βάρος ή να κάψεις θερμίδες πιο γρήγορα, το τρέξιμο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό.

Για να ξεκινήσεις το τρέξιμο, μπορείς να δοκιμάσεις ένα πρόγραμμα που συνδυάζει περπάτημα και τρέξιμο – δες εδώ

Σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Με πληροφορίες από Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v