Κουρκουμπίνι αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ

Αν μεγάλωσες τρώγοντας κουρκουμπίνια, πέρασες φοβερά παιδικά χρόνια. Αν όχι, ποτέ δεν είναι αργά να δοκιμάσεις τα καλύτερα στα ζαχαροπλαστεία της πόλης που το κρατάνε αληθινό.

Κουρκουμπίνι αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ

Όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο σε πιάνει μια νοσταλγία για όσα έκανες παιδί είναι η αλήθεια. Οι αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο έρχονται στα ξαφνικά και σου χτυπάνε του μυαλού την πόρτα, όπως έκανε ένας αγαπημένος συγγενής ή φίλος των γονιών σου, όταν έσκαγε μύτη στο σπίτι αγκαλιά με ένα κουτί κουρκουμπίνια. Αχ, αυτά τα κουρκουμπίνια!

Οι λαχταριστές σιροπιαστές μπουκίτσες με παραδεισένια γεύση που έκρυβαν μέσα τους στριφογυριστό κρατσανιστό φύλο Βηρυτού και μοσχομύριζαν σε όλο το σπίτι. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη ζαχαροπλαστεία στην πρωτεύουσα που το κρατούν ακόμη αληθινό εξασκώντας την ευγενή τέχνη παραγωγής κουρκουμπινίων. Για αυτούς και για σένα που θες να δοκιμάσεις και πάλι κουρκουμπίνια φτιάξαμε μια περιποιημένη λίστα.

Tillas

Αγίας Τριάδος 2, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.:21 0251 4077

Στης Νέας Φιλαδέλφεια τα στενά αράζει μόνιμα ο Tillas, ένα από τα καλύτερα και πιο ιστορικά πολίτικα ζαχαροπλαστεία της πιάτσας. Από το 1964 όταν και πρωτοήρθαν οι ιδιοκτήτες του στην περιοχή ο Tillas φτιάχνει εξαιρετικά γλυκά τιμώντας την παράδοση των ζαχαροπλαστών που ακολουθούσαν κατά γράμμα τις αυθεντικές μικρασιάτικες και κωνσταντινουπολίτικες συνταγές. Πολλοί τον ξέρουν για το καζάν ντιπί, το λαχταριστό εκμέκ του και το συγκλονιστικό ταούκ κιοκσού όμως τα κουρκουμπίνια του είναι ένας γλυκός πειρασμός που δεν μπορείς να προσπεράσεις ακόμη κι αν ασπάστηκες την αγιοσύνη. Εξίσου διαολεμένα νόστιμα και τα τουλουμπάκια του.

Μπόζας

Κερκύρας 39, Κυψέλη, τηλ.:21 0821 1107

O Μπόζας –ή αλλιώς ο απόλυτος και πολυχρονεμένος βασιλιάς της πάστας αμυγδάλου- άνοιξε το ζαχαροπλαστείο του στην Κυψέλη το 1967 κι έκτοτε χαιρετίζεται ως θρύλος στην περιοχή. Εδώ όλα τα ρετρό γλυκά δικαιώνονται, μαζί τους και τα υπέροχα κουρκουμπίνια με το λεπτό φύλλο Βηρυτού να λιώνει στο στόμα, γεννώντας μικρές κριτσανιστές οργασμικές εκπλήξεις στον ουρανίσκο σου. Κάθε μπουκιά κι ένας αλαλαγμός χαράς όπως συνηθίζεται να συμβαίνει με την δοκιμή των καλύτερων γλυκών του Μπόζα. Το Πάσχα το τσουρέκι του επίσης γίνεται ανάρπαστο, ενώ η all time classic καριόκα του είναι παντός εποχής και καιρού.

Ζαχαροπλαστείο Χατζής

Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, τηλ: 21 0322 2647

Το ζαχαροπλαστείο του Χατζή θα το βρεις κοντά στο Σύνταγμα σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του αθηναϊκού κέντρου και σαν συναντηθεί το βλέμμα σου με τις βιτρίνες του είναι βέβαιο ότι θα δοξάσεις την τύχη σου που ο Θεσσαλονικιός ζαχαροπλάστης αρίβαρε και στην πρωτεύουσα. Εδώ θα βρεις αμέτρητες επιλογές από γλυκά του ταψιού με τα κουρκουμπίνια του να ξεχωρίζουν και να φαντάζουν έξτρα λιγουρευτικά με την πρώτη ματιά και την πρώτη μπουκιά. Αν τώρα λαχταρήσεις να πάρεις και κάτι άλλο, επιβάλλεται να δοκιμάσεις τα τρίγωνα Πανοράματος, το καζάν ντιπί, με ανάλαφρη κρέμα από βουβαλίσιο γάλα και το τρομερό κανταΐφι του.

Το Πρώτο

Εθνικής Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα, τηλ.:  21 0461 0678

Σε ένα μικρό και τελείως παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο στα κεντρικά της Δραπετσώνας, από το 1954 συρρέουν από το πρωί κάτοικοι της περιοχής -κι όχι μόνο- προκειμένου να πάρουν όλες τις κολασμένες λιχουδιές που ετοιμάζονται με πρώτο και καλύτερο το φημισμένο του γαλακτομπούρεκο. Κι αν η αδιαμφισβήτητη σπεσιαλιτέ του Πρώτου δεν χωρά συζήτησης, εμείς πρέπει επειγόντως να μιλήσουμε για τα κουρκουμπίνια του -που ποτέ δεν μπορείς να φας μόνο ένα- αυτές τις σιροπιαστές και τραγανές στάλες ευτυχίας. Στόκαρε μπόλικα στο κουτάκι σου και πάρε κι έναν μπαμπά με ρούμι να βρίσκεται εύκαιρος.

Κοσμικόν


To Κοσμικόν (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Ελευθέριος, Αγία Μαρίνα, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Π. Φάληρο) είναι συνώνυμο του εκλεκτού γαλακτομπούρεκου από το 1961 όταν και άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στους γλυκολάγνους θαμώνες του που το τιμούν ιδιαιτέρως όταν πιάνουν οι πρώτες υπογλυκαιμίες. Στις βιτρίνες του θα βρεις εξαιρετικά κουρκουμπίνια για να θυμηθείς τα νιάτα σου με χειροποίητο φύλλο, βουτυρένιο άρωμα και όσο σιροπάκι χρειάζεται για να μην τελειώσεις έναν πάκο με χαρτοπετσέτες για 3 μπουκιές.

Βυζαντινό

Βυζαντίου 19, Κερατσίνι, τηλ.: 21 0431 0828

Γυρίζοντας στο Κερατσίνι δεν βρίσκεις πλέον όσα ρετρό ζαχαροπλαστεία υπήρχαν παλαιότερα, μα δεν μας πειράζει καθόλου αφού το Βυζαντινό κάνει για δέκα. Εδώ θα βρεις αφθονία σε γλυκά ταψιού με τα κουρκουμπινάκια να κλέβουν καρδιές με την πρώτη κιόλας μπουκιά. Ωραιότατο το φύλλο τους και μετρημένα στο σιρόπι όπως πρέπει είναι από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Το εκμέκ κανταΐφι είναι έξτρα λαχταριστό, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε βίγκαν και χωρίς ζάχαρη γλυκά για τους γυμναστηριακούς της παρέας.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v