Πώς θα ενισχύσεις την μνήμη σου

Ξεχνάς συχνά; Υπάρχουν τρόποι να «γυμνάσεις» τον εγκέφαλό σου και να κρατήσεις τη μνήμη σου σε υψηλά επίπεδα.

Πώς θα ενισχύσεις την μνήμη σου

Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς και να συγκρατήσεις πληροφορίες; Κι όμως, μπορείς να «γυμνάσεις» τη μνήμη σου, αρκεί να ακολουθήσεις συγκεκριμένες στρατηγικές που αποδεδειγμένα ενισχύουν την αποδοτικότητά της.

Ποιες είναι;

Γνωστικές ασκήσεις

Η μνήμη, όπως και οι μυς, ενισχύεται όταν χρησιμοποιείται τακτικά και… χάνεται στην απραγία. Έρευνες δείχνουν ότι η συνεχής γνωστική πρόκληση μπορεί να ενισχύσει τις νοητικές λειτουργίες και τη μνήμη: Παιχνίδια στρατηγικής, παζλ, σταυρόλεξα, ακόμα και η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή δεξιότητας, ενεργοποιούν διάφορα μέρη του εγκεφάλου και προωθούν τη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να αναδομεί τα νευρικά του κυκλώματα, κάτι που είναι βασικό για τη διατήρηση της μνήμης.

Για σένα νοιάσου και γυμνάσου

Η άσκηση, πέρα από τα γνωστά της οφέλη για την υγεία, έχει επίσης σημαντική επίδραση στη μνήμη. Η αερόβια άσκηση συγκεκριμένα, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται άμεσα με τη μνήμη. Με την ενίσχυση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, η άσκηση προωθεί την ανάπτυξη νέων συνδέσεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων και βελτιώνει την αποθήκευση και ανάκληση πληροφοριών.

Ενίσχυσε τη διατροφή σου με ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα), τα καρύδια και οι σπόροι, έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν τις γνωστικές λειτουργίες και προστατεύουν από την εξασθένηση της μνήμης. Μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και το σπανάκι, προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και βελτιώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει πληροφορίες.

Όνειρα γλυκά

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία της μνήμης, και η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά σου να αποθηκεύεις και να ανακαλείς πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και οργανώνει τις πληροφορίες που έχει δεχτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαδικασία που ενισχύει τη μνήμη. Επομένως, αν θέλεις να ενισχύσεις τη μνήμη σου, βεβαιώσου ότι κοιμάσαι τουλάχιστον 7-9 ώρες κάθε βράδυ και αποφεύγεις την κατανάλωση καφεΐνης 6-7 ώρες πριν την πέσεις.

Ωμμμμ…

Ο διαλογισμός και η τεχνικές χαλάρωσης έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη μνήμη, ειδικά όσον αφορά την αύξηση της προσοχής και της συγκέντρωσης. Ο διαλογισμός ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και προωθεί τη λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού, που είναι υπεύθυνος για την εκτελεστική λειτουργία και την επίλυση προβλημάτων.

Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται τακτικά με τον διαλογισμό ή ασκήσεις ενσυνειδητότητας παρουσιάζουν βελτιώσεις στη μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών. Προσπάθησε να εντάξεις μερικές λεπτά ημερήσιας ενσυνειδητότητας ή διαλογισμού στην καθημερινότητά σου για να βελτιώσεις την μνήμη και να μειώσεις το άγχος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v