Σε ένα άγνωστο χωριουδάκι της Κορινθίας θα φας κορυφαίες κοπές κρέατος

Το Βοχαϊκό Κορινθίας το ξέρεις; Έφτασε η ώρα να το γνωρίσεις, κι αυτό και το μοναδικό στο είδος του εστιατόριό του, που λέγεται Εβίβα.

Σε ένα άγνωστο χωριουδάκι της Κορινθίας θα φας κορυφαίες κοπές κρέατος

Να κάτι που δεν περίμενες να βρεις σε ένα χωριό της Κορινθίας ανάμεσα στο Ζευγολατειό και το Κιάτο: Πελώρια ψυγεία ξηρής ωρίμανσης, που αγγίζουν σχεδόν το ταβάνι, και μέσα στα οποία παλαιώνουν για ένα-ενάμιση μήνα, πριν μεταφερθούν στο τραπέζι, πικάνιες και tri-tip, rib eye και flank steaks, πλάι σε κλασικές σπαλομπριζόλες από ελληνικές και ισπανικές φάρμες. Καλωσήρθες στο Εβίβα, ό,τι ήξερες για τη μυσταγωγία που λέγεται «κρεατοφαγία στο χωριό», ετοιμάσου να το ξεχάσεις.

Ο Γιώργος και ο Δημήτρης Μαυρονάσιος πήραν την οικογενειακή ταβέρνα τους, που λειτουργεί εδώ από το 2013, και τη μεταμόρφωσαν σε ένα σπουδαίο εστιατόριο που αγαπά τις κορυφαίες κοπές κρέατος και ξέρει να τις συνδυάζει με εκλεκτό κρασί. Κράτησαν την φιλοσοφία της αυθεντικής φιλοξενίας, μακριά από επιτηδεύσεις και στησίματα, και το αποτέλεσμα είναι λόγος από μόνο του να οδηγήσεις τα 100 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Αθήνα.

Προσπερνώντας τα εντυπωσιακά ψυγεία που λέγαμε στην αρχή –αφού κοντοσταθείς λίγο μπροστά τους, όλοι κοντοστέκονται, δεν μπορείς να το αποφύγεις– θα πιάσεις τραπεζάκι σε μια πανέμορφη αυλή, ανάμεσα σε ατμοσφαιρικά φωτισμένες πέτρινες μάντρες τις οποίες σκαρφαλώνουν αναρριχητικά. Τον χειμώνα κλείνει και προστατεύεται από τζαμαρίες, ενώ όσο ακόμα οι θερμοκρασίες καλά κρατούν, τα τραπεζάκια στην άκρη της χαρίζουν απλόχερη αίσθηση παρατεταμένου καλοκαιριού, και θέα σε ένα κουκλίστικο πέτρινο σπίτι με την λουλουδιασμένη αυλή του.

Στο μενού συναντάμε αρχικά ένα mix and match παραδοσιακών ταβερνίσιων ορεκτικών με άλλα πιο «εστιατορέ», και κάπου εκεί τα διλήμματα ξεκινούν: Κλασικές, φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες (4,50€) ή τριπλοτηγανισμένα τσιπς (5€); Φλογέρες με παστουρμά αρμένικο και κασέρι (6,50€) ή χειροποίητο πρόβειο καβουρμά με αυγά (10,50€); Λουκάνικο πρόβειο (8€) ή από black angus ξηρής ωρίμανσης (9,50€) αμφότερα χειροποίητα; Με ό,τι και να ξεκινήσεις, αποκλείεται να απογοητευτείς, αυτό μπορούμε να σου το εγγυηθούμε. Κι αν είναι να επιμείνουμε σε κάτι, αυτή θα είναι η σαλάτα σπανακόπιτα (8,50€) που καίει καρδιές σχεδόν σε κάθε τραπέζι, με τραγανό φύλλο Βηρυττού που σπάει άμα τη εμφανίσει, και ανακατεύεται από τον σερβιτόρο σου επιτόπου με φέτα, σπανάκι, κρεμμυδάκι φρέσκο και μια άψογα ισορροπημένη σάλτσα από μουστάρδα και μέλι. Κάθε πιρουνιά και μια ολοκληρωμένη σπανακόπιτα, τόσο ιδιαίτερη αλλά και τόσο οικεία μαζί.

Τα αληθινά διλήμματα, όμως, έρχονται μετά, στο κυρίως θέμα του μενού που είναι χωρισμένο σε δύο ενότητες: Στα Κάρβουνα και Dry Aged. Στην πρώτη κατηγορία, μεγάλο σουξέ έχουν (όπως εύκολα μαντεύεις) τα παϊδάκια. Από αρνί γάλακτος (42€ το κιλό) ή από προβατίνα (27€ το κιλό) ζουμερά και πεντανόστιμα και μαστόρικα ψημένα στα κάρβουνα. Πολύ δυνατό και το μπιφτέκι από 100% Black Angus (12€). Από τα Dry Aged, κορυφαία κρέατα ξηρής ωρίμανσης, εμείς δοκιμάσαμε μια συναρπαστική picanha Black Angus (30€) από τη φημισμένη φάρμα Miguel Vergara στην Ισπανία, που ήρθε αριστοτεχνικά ψημένη medium όπως τη ζητήσαμε, και όπως προτείνεται. Από την ίδια φάρμα έρχονται όλες οι Black Angus κοπές (tri-tip στα 28€, rump steak στα 30€, T-Bone στα 80€ το κιλό, και αν το λέει η καρδούλα σου Tomahawk Prime στα 90€ το κιλό). Και ναι, αν αναρωτιέσαι, θα βρεις και κοπές wagyu, που αλλάζουν ανάλογα την ημέρα –ο κατάλογος θα σου υπενθυμίσει αν θέλεις να ρωτήσεις.

Όπως μάλλον θα περίμενες (ή ήδη ξέρεις από το μικρό μας σπόιλερ στην αρχή, αν διαβάζεις προσεκτικά) η λίστα των κρασιών που τα συνοδεύουν όλα αυτά είναι εντυπωσιακή, ένας μικρός φόρος αγάπης στον ελληνικό αμπελώνα, που τιμά φυσικά την γειτονική Νεμέα αλλά δεν περιορίζεται εκεί: Ταξιδεύει από την Κρήτη ως την Θεσσαλονίκη και από την Κεφαλονιά μέχρι τη Δράμα. Οι τιμές είναι ωραιότατες, από μόλις 14€ ξεκινά ένα λευκό Idea από το Κτήμα Μπαραφάκα, ενώ οι περισσότερες επιλογές κυμαίνονται στα 26€.

Το Εβίβα το βρίσκεις στον χάρτη εδώ (κι αν δεν έχεις πιστέψει μέχρι στιγμής εμάς, θα πιστέψεις το αστεράτο 4,8 από 1.300 κριτικές) ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 19.00 ως τις 23.30 το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα η κουζίνα ανοίγει στις 13.30, και κάνει ένα διάλειμμα από τις 17.00 ως τις 19.30 το απόγευμα που ξανανοίγει. Οπωσδήποτε πάρε ένα τηλέφωνο (27410 56531) πριν ξεκινήσεις για κράτηση, μην οδηγήσεις 100 χιλιόμετρα και μείνεις χωρίς τραπέζι, δεν το θέλουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v