Στο Πλανητέρο θα σε βρει ο φθινοπωρινός ο έρως

Θες να ξεφύγεις από τη μιζέρια, να γεμίσεις τα πνευμόνια σου καθαρό οξυγόνο και να ζήσεις μια περιπέτεια μέσα στη φύση; Το Πλανητέρο είναι ο προορισμός σου.

Στο Πλανητέρο θα σε βρει ο φθινοπωρινός ο έρως

Ένα μικρό χωριουδάκι στην Αχαΐα στους πρόποδες του Χελμού, είναι εδώ και δεκαετίες αγαπημένος εκδρομικός προορισμός για στιγμές φυσιολατρικής ραστώνης και καλό φαγητό.

Με το φθινόπωρο να οργιάζει και να ντύνει το Πλανητέρο σε παλέτες του χρυσού, του καφέ και του πράσινου αποφασίσαμε να ροβολήσουμε προς τα κει και σου προτείνουμε να κάνεις το ίδιο.

Πω πω μια πεστροφάρα, έλα Γιώργη!

Ένα - ένα, πώς ερχόμαστε εδώ;

Το Πλανητέρο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την Πάτρα και ανήκει στον Δήμο Καλαβρύτων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, στην περιοχή Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός» στους πρόποδες του Χελμού, ενώ η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω του οδικού δικτύου και το ταξίδι από την Αθήνα διαρκεί περίπου 2,5 ώρες με αυτοκίνητο και περιλαμβάνει όμορφες εικόνες για τα μάτια σου μόνο. Όσο πλησιάζεις θα δεις το τοπίο να αλλάζει και όταν επιτέλους φτάσεις, το όμορφο χωριουδάκι ξεπροβάλλει σε σκηνικό παραμυθένιο.

Ένας φυσικός Παράδεισος

Το Πλανητέρο είναι διάσημο και κοσμαγάπητο για τις πηγές του ποταμού Αροάνιου, που μοιάζουν να ξεπηδούν από το πουθενά (spoiler: από τα βράχια ξεπηδούν), σχηματίζοντας καταρράκτες και λιμνούλες που θα σε κάνουν να θες να πετάξεις τα παπούτσια σου και να βουτήξεις. Προφανώς και δεν θα το κάνεις γιατί τα νερά είναι παγωμένα. Το μέρος είναι γεμάτο πλατάνια που δημιουργούν σκιά και δροσιά, και η φύση γύρω είναι τόσο ζωντανή που δύσκολα θα αντισταθείς να περπατήσεις μέσα από το δάσος και να χαθείς κάτω από τον ίσκιο των γηραιών αυτών δέντρων.

Κάν’το, προφανώς και πρέπει, με μπόνους το soundtrack από το συνεχές κελάρυσμα των νερών και φόντο τις νεροτριβές και νερόμυλους που κάποτε χρησίμευσαν στους ντόπιους, που εκμεταλλεύονταν την κινητήριο δύναμη των νερών. Οι διαδρομές γύρω από το ποτάμι είναι εύκολες και πανέμορφες, ενώ αν θες να ασχοληθείς περαιτέρω και το λέει η καρδιά σου, σημείωσε πως από το Πλανητέρο ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο και Ντουρντουβάνα αλλά και το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς και Καλάβρυτα


Και έχει και συνέχεια

Περί τα 15 λεπτά από το Πλανητέρο με το αυτοκίνητο, το Σπήλαιο των Λιμνών είναι ένα φυσιολατρικό αξιοθέατο που οφείλεις να δεις. Δεκατρείς φυσικές λίμνες, απλωμένες σε τρεις ορόφους, σχηματίζουν το πιο… ψηλό σπήλαιο που επισκέφτηκες ποτέ. Η οροφή του βρίσκεται στα 30 μέτρα πάνω από το κεφάλι σου, ενώ οι ατμοσφαιρικά φωτισμένες διαδρομές του ελίσσονται πλάι σε παράξενους σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών που όρεξη να έχεις να φαντάζεσαι τι μπορεί να δείχνουν. Η επισκέψιμη διαδρομή εκτείνεται σε μήκος πεντακοσίων μέτρων (από τα σχεδόν δύο χιλιόμετρα που έχουν εξερευνηθεί και μένει να αξιοποιηθούν) και το εισιτήριο κοστίζει 9€. Λεπτομέρειες εδώ

Επιστροφή για πέστροφα

Ή και δύο. Στην περιοχή το νοστιμότατο ψάρι του γλυκού νερού έχει την τιμητική του και οι ταβέρνες του χωριού το τιμούν δεόντως, μαζί φυσικά και με άλλα ωραία εδέσματα. Το εστιατόριο παύλα πεστροφείο «Πλανητέρο», διαθέτει έναν όμορφο κήπο με λογιών λογιών πτηνά (παγώνια, κύκνους κ.α.) και σερβίρει εξαιρετική πέστροφα στα κάρβουνα, αλλά και χοιρινές μπριζόλες με πατάτες τηγανιτές, χοιρινό λεμονάτο και  κροκέτες μυζήθρας, κολοκυθάκια τηγανιτά και μυζηθροπιτάκια για να ανοίξει η όρεξη – λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο με κρασί.

Λίγο πιο κάτω, με συνεχόμενο φόντο τα αιωνόβια πλατάνια, οι Αροανίδες, σερβίρουν νοστιμότατα πιάτα με πέστροφα, αλλά και κρεατικά. Εδώ θα δοκιμάσεις ψητή πεστροφα, αλλά και λουκάνικα προβατίνας, παραδοσιακές πίτες, μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τυροκαυτερή από ντόπιο τυρί καυτερή όσο πρέπει και φοβερές πατάτες τηγανιτές – λογαριασμός στα ίδια, 15-20€ το άτομο, με κρασί.

Ακριβώς δίπλα, η ταβέρνα Πηγές συνεχίζει κι αυτή την παράδοση και ψήνει πέστροφα, αλλά και τραγανά αρνίσια παϊδάκια, κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια, ζουμερά μοσχαρίσια μπιφτέκια με πατάτες και ωραίες σαλάτες – λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο, με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v