Δωρεάν χόμπι για να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας

Θες να κάνεις κάτι για να γεμίσεις δημιουργικά το χρόνο σου αλλά δεν θες να δώσεις ούτε ευρώ; Αυτά τα χόμπι είναι για σένα.

Δωρεάν χόμπι για να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας

Βαρέθηκες να περνούν οι ώρες του ελεύθερου σου χρόνου χωρίς να τις γεμίζεις ουσιαστικά; Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι;

Δεν έχεις λεφτά να επενδύσεις; Κανένα πρόβλημα. Δες παρακάτω μερικά που δεν απαιτούν τίποτα, στην αρχή τουλάχιστον.

Πάρε τα βουνά

Η Ελλάδα προσφέρει απλόχερα δεκάδες επιλογές για πεζοπορία: από βουνά, μέχρι δάση και παραθαλάσσιες περιοχές, οι εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις περπατώντας τον τόπο σου είναι άπειρες. Με την πεζοπορία δε θα γυμνάσεις μόνο το σώμα σου, αλλά θα αναζωογονήσεις και το μυαλό σου, θα αποφορτιστείς και θα ελαττώσεις το στρες της καθημερινότητας. Μονοπάτια θα βρεις σε κάθε ορεινό όγκο, αλλά αν ψάχνεις κάποια κοντινά στην Αθήνα, τότε δες τα μονοπάτια του Υμηττού, της Πάρνηθας, της Πεντέλης και λίγο παραέξω, της Εύβοιας.  

Πεζοπορία μπορείς να κάνεις είτε μόνος, είτε με παρέα, και το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι καλών παπουτσιών και μία μικρή τσάντα με τα απαραίτητα. Δωρεάν πεζοπορίες και βόλτες κοντά στην Αθήνα, διοργανώνουν οι ομάδες Απόδραση στη ΦΥΣΗ, Ακράτητοι, Hiking around Athens και Πεζοπορίες με Πανσέληνο, μεταξύ άλλων. 

Σου έκανε κλικ;

Με την τεχνολογία να έχει πιάσει ιστορικά υψηλά, δεν χρειάζεται να έχεις ακριβό εξοπλισμό για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τη φωτογραφία. Ακόμα και το smartphone σου είναι αρκετό για να απαθανατίσεις την ομορφιά του τοπίου και να αναζητήσεις κάδρα που θα σε κάνουν ολοένα και καλύτερο φωτογράφο. Η φωτογραφία είναι ένα χόμπι που μπορεί να σου δώσει δημιουργική έκφραση και να σε βοηθήσει να αναπτύξεις την προσοχή σου στη λεπτομέρεια.

Μην το σκέφτεσαι πολύ, πάρε το κινητό σου και βγες για φωτογραφίες στη φύση ή στην πόλη. Όσο περισσότερα «κλικ» κάνεις, τόσο καλύτερος θα γίνεσαι. Και αν θες κάποιες βασικές συμβουλές για να ξεκινήσεις τότε δες εδώ, εδώ και εδώ μερικά χρήσιμα tips για να βγάλεις ακόμα καλύτερες φωτογραφίες.  

Γραψ’ τα όλα!

Όχι στα @@ σου, σε ένα χαρτί ή στον υπολογιστή. Η δημιουργική γραφή είναι ένα εξαιρετικό χόμπι που μπορείς να ξεκινήσεις χωρίς κόστος. Αν σου αρέσει να γράφεις, μπορείς να ξεκινήσεις να κρατάς ημερολόγιο, να γράφεις μικρές ιστορίες, ποιήματα ή ακόμη να ανοίξεις και το δικό σου blog, όσο παλιακό και αν φαντάζει. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι χαρτί και στυλό (ή ένα πληκτρολόγιο) και σιγά σιγά θα συνειδητοποιήσεις πως βρήκες έναν ωραιότατο τρόπο να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, να αναπτύξεις τη φαντασία σου και να βελτιώσεις τις ικανότητές σου στη γλώσσα.

Αν θες μερικές συμβουλές για να ξεκινήσεις, μπορείς να βρεις άπειρες δωρεάν στο διαδίκτυο. Δες ας πούμε εδώ μερικές ασκήσεις για να πάρεις μπρος  και εδώ ένα πλήρες δωρεάν σεμινάριο γραφής στο Coursera. 

Βοηθάτε αλλήλους (και ζώα)

Σε μία κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται (προς το χειρότερο θα λέγαμε), η ανάγκη για προσφορά είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ο εθελοντισμός είναι ένα χόμπι που προσφέρει  ψυχαγωγία, αλλά και την ευκαιρία να προσφέρεις στην κοινότητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες ομάδες που ζητούν εθελοντές, σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η παροχή βοήθειας σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, η φροντίδα των ζώων και πολλά άλλα. Στα μπόνους του εθελοντισμού είναι και οι νέες γνωριμίες, κάτι που σίγουρα σε αφορά αν είσαι μοναχικός τύπος.

Τσέκαρε λοιπόν οργανώσεις όπως η Humanity Greece, η ΑΝΙΜΑ, το Χαμόγελο του Παιδιού, η ΚΥΑΔΑ που βοηθά τους άστεγους, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το Διαβάζω για τους Άλλους και η ΜΕΤΑδραση και ξεκινά ένα χόμπι, το οποίο είναι ίσως το μοναδικό που δεν κάνεις (μόνο) για την πάρτη σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v