Οι καλύτερες μεταγραφές της φετινής Super League

Από τον Λαμέλα στον Τσάλοφ και τον Περέιρα κι από τον Τέτε στον Βέλντε και τον Πελίστρι αυτές είναι οι σπουδαιότερες μεταγραφές του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Οι καλύτερες μεταγραφές της φετινής Super League

Κάθε χρόνο το καλοκαιράκι των ποδοσφαιρόφιλων εκτός από μπάνια, ηλιοθεραπεία και παγωτά συνοδεύεται κι από τις ατέρμονες συζητήσεις για τις μεταγραφές της θερινής περιόδου. Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα βουτάνε στα κλισέ και στις υπερβολές προκειμένου να πουλήσουν κανένα φύλλο παραπάνω κι οι Έλληνες οπαδοί τσακώνονται βαφτίζοντας πρόωρα τις νέες προσθήκες στο ρόστερ των ομάδων είτε «παιχταράδες» που θα ματώσουν τα δίχτυα, είτε «παλτά περιοπής» για να μειώσουν τις μεταγραφικές κινήσεις των αντιπάλων τους.

Εμείς τα βάλαμε κάτω και βάσει βιογραφικών και μόνο επιλέξαμε τις καλύτερες μεταγραφές της φετινής Super League. Όλοι οι παίκτες έρχονται με τεράστιες περγαμηνές να αλλάξουν τον ρου της αθλητικής ιστορίας της ομάδας τους, ωστόσο τελικός κριτής όπως πάντα θα είναι το χορτάρι.

Φεντόρ Τσάλοφ (ΠΑΟΚ, 26 ετών)

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ θέλησε να ενισχύσει την γραμμή κρούσης του βάζοντας ένα ρώσικο γρανάζι στην επιθετική μηχανή του. Ο 26χρονος γκολτζής Φεντόρ Τσάλοφ ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στις ακαδημίες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ηλικία 7 ετών.

Στις εννέα σεζόν που έμεινε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κατέγραψε 263 συμμετοχές, σημειώνοντας 89 γκολ και μοιράζοντας 46 ασίστ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατέκτησε ένα Σούπερ Καπ Ρωσίας το 2018-19 και ένα Κύπελλο Ρωσίας το 2023, ενώ αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ρωσικής Premier Liga την περίοδο 2018-19 με 15 γκολ.

Τον Ιανουάριο του 2022, παραχωρήθηκε δανεικός στη Βασιλεία, όπου σε 16 συμμετοχές σημείωσε τέσσερα γκολ και μοίρασε δύο ασίστ. Σε διεθνές επίπεδο, ο Τσάλοφ εκπροσωπεί την εθνική ομάδα της Ρωσίας, έχοντας συμμετάσχει σε οκτώ αγώνες, καταγράφοντας τρία γκολ και δύο ασίστ, ενώ έχει περάσει επίσης από σχεδόν όλες τις εθνικές ομάδες νέων της Ρωσίας μετρώντας 49 συμμετοχές, 21 γκολ και 15 ασίστ. Έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο αγαπημένο παιδί του Λουτσέσκου.

Έρικ Λαμέλα (ΑΕΚ, 32 ετών)

Ο 32χρονος διεθνής Αργεντινός άσος ήταν μια από τις δύο μεταγραφικές βόμβες του νέου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάριου Ηλιόπουλου (venga, venga).

Σε ηλικία 17 ετών o Λαμέλα έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Ρίβερ, με την οποία πραγματοποίησε συνολικά 36 συμμετοχές (4 γκολ, 6 ασίστ) μέσα στην επόμενη διετία. Το καλοκαίρι του 2011 έκανε το βήμα για την Ευρώπη, με τη Ρόμα να πληρώνει 17,2 εκατ. ευρώ συνολικά για να τον αποκτήσει.

Στην Ιταλία πραγματοποίησε μια εξαιρετική διετία (2011 – 2013), με 67 συμμετοχές, 21 γκολ και 13 ασίστ, κάνοντας την Τότεναμ να δαπανήσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ (ποσό ρεκόρ για την ιστορία της εκείνη την εποχή) για να τον κάνει να μετακομίσει στην Αγγλία.

Τα επόμενα οκτώ χρόνια αποτέλεσε βασικό στέλεχος των Λονδρέζων, πραγματοποιώντας 257 συμμετοχές (37 γκολ, 44 ασίστ). Μάλιστα, ένα εξαιρετικής ομορφιάς γκολ που πέτυχε με ραμπόνα, σε παιχνίδι απέναντι στην Άρσεναλ τη σεζόν 2020 – 2021 ψηφίστηκε γκολ της σεζόν στην Αγγλία και στη συνέχεια του απονεμήθηκε από τη FIFA και το βραβείο Πούσκας για το 2021.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους μετακόμισε στην Ισπανία για Σεβίλλη, με την οποία αγωνίστηκε τα επόμενα τρία χρόνια σε 92 παιχνίδια (16 γκολ, 7 ασίστ) και πανηγύρισε μαζί της την κατάκτηση του Europa League της σεζόν 2022 – 2023.

Ο Λαμέλα είναι διεθνής με την Εθνική ανδρών της Αργεντινής, με την οποία πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 25 Μαρτίου 2011 απέναντι στην Παραγουάη και μέχρι σήμερα μετράει 25 συμμετοχές και τρία γκολ. Περιμένουμε πώς και πώς να σκοράρει το πρώτο του γκολ για να ακουστεί το σύνθημα: «Λαμέλα να νιώσεις πώς είναι η ζωή κι όλα τα ωραία μες στη σκεπαστή».

Ρομπέρτο Περέιρα (ΑΕΚ, 33 ετών)

Ο 33χρονος Ρομπέρτο Περέιρα αποτέλεσε τη δεύτερη μεταγραφική «βόμβα» της ΑΕΚ φέρνοντας περισσότερο αργεντίνικο αέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Περέιρα φόρεσε τη φανέλα της Ρίβερ συνολικά σε 45 παιχνίδια (4 ασίστ) έως τον Αύγουστο του 2011, όταν και έκανε το βήμα για την Ευρώπη για λογαριασμό της Ουντινέζε. Στην επόμενη τριετία παραμονής του στο Ούντινε έγινε βασικό στέλεχος της ιταλικής ομάδας και οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον; οδήγησαν στη Γιουβέντους.

Με τη Μεγάλη Κυρία του Ιταλικού ποδοσφαίρου κατέκτησε δύο διαδοχικά νταμπλ (2015, 2016) και ένα Σούπερ Καπ (2015). Φόρεσε τη φανέλα της συνολικά σε 68 ματς, σκοράροντας 6 φορές και βγάζοντας 5 ασίστ μέσα σε μια διετία. Τον Αύγουστο του 2016 η Γουότφορντ δαπάνησε 13,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει και δικαιώθηκε, με τον Περέιρα να πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, μετρώντας 115 συμμετοχές, 18 γκολ και 15 ασίστ.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 επέστρεψε στην Ιταλία για την Ουντινέζε με την οποία αγωνίστηκε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, φτάνοντας τις συμμετοχές του με τη φανέλα της στις 227 συνολικά (27 γκολ, 37 ασίστ).

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων ο Περέιρα έκανε το ντεμπούτο του με την ανδρών της Αργεντινής τον Οκτώβριο του 2014 σε φιλικό απέναντι στη Βραζιλία, και από τότε έχει 19 συμμετοχές (2 γκολ), έχοντας μια δεύτερη θέση στο Κόπα Αμέρικα του 2015 και μια τρίτη σε αυτό του 2019.

Κρίστοφερ Βέλντε (Ολυμπιακός, 24 ετών)

Ο 24χρονος Βέλντε έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις Kopervik IL και SK Vard Haugesund της χώρας του, ενώ το 2015 εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Haugesund, με την πρώτη ομάδα της οποίας πραγματοποίησε ντεμπούτο το 2017.

Με τη φανέλα της έκανε 119 συμμετοχές, πέτυχε 27 γκολ και έδωσε 24 ασίστ, ώσπου τον Ιανουάριο του 2022 πήρε μεταγραφή στη Lech Poznan, κατακτώντας το Πρωτάθλημα της σεζόν 2021-2022. Με την ομάδα της Πολωνίας αγωνίστηκε συνολικά σε 98 παιχνίδια, με απολογισμό 29 γκολ και 13 ασίστ.

Τον Ιούνιο του 2023 αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την εθνική Νορβηγίας, ενώ νωρίτερα είχε εκπροσωπήσει τη χώρα του σε επίπεδο U18 (Εθνική Ομάδα κάτω των 18 ετών). Ο 24χρονος εξτρέμ φιλοδοξεί να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού που ψάχνουν το έτερον ήμισυ του Ελ Καμπί στην επίθεση με το κυάλι.

Τέτε (Παναθηναϊκός, 24 ετών)

Ο 24χρονος Τετέ έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στη Γκρέμιο το 2016 και παρέμεινε μέχρι το 2019.

Τον Ιανουάριο του 2019 τον απέκτησε η ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ με την οποία έκανε σπουδαία πράγματα από τους πρώτους μήνες, παίρνοντας τη φανέλα βασικού στο… σπίτι του. Συνολικά πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ, παίζοντας 108 αγώνες και σκοράροντας 31 φορές.

Στα 22 του είχε ήδη πετύχει πάρα πολλά στη Σαχτάρ αλλά έκανε χρήση της νόρμας της FIFA για τους ξένους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στην Ουκρανία και τον Μάρτιο του 2022 μετακόμισε ως δανεικός στη Γαλλία για λογαριασμό της Λιόν. Εκεί παρέμεινε έως τον Ιανουάριο του 2023, με συνολική εικόνα 30 συμμετοχών και 8 γκολ. Στη συνέχεια πήγε δανεικός για ένα εξάμηνο στην αγγλική Λέστερ, όπου έπαιξε σε 14 αγώνες.

Το περασμένο καλοκαίρι τον απέκτησε η Γαλατασαράι, με την οποία κατέγραψε 45 συμμετοχές και τρία γκολ, κατακτώντας το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ. Έχει παίξει στην εθνική Κ20 και Κ23 της Βραζιλίας.

Φακούντο Πελίστρι (Παναθηναικός, 22 ετών)

Ο 22χρονος Πελίστρι είναι η «βόμβα» που πυροδότησε ο Παναθηναϊκός για να ενισχύσει τη μεσοεπιθετική του γραμμή. Σε ηλικία 17 ετών ο Πελίστρι έπαιξε για πρώτη φορά στους «μεγάλους» της Πενιαρόλ και προτού συμπληρώσει τα 18 του ήταν ήδη βασικός και αναντικατάστατος.

Τον Οκτώβριο του 2020 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας κερδίσει την… κούρσα με τους υπόλοιπους κορυφαίους συλλόγους, έκανε δικό της το next big thing του ουρουγουανικού ποδοσφαίρου, δαπανώντας 8,5 εκατ. ευρώ. Στους «Κόκκινους Διάβολους» εντάχθηκε αρχικά στην Κ21 και εν συνεχεία τον Ιανουάριο του 2021 παραχωρήθηκε δανεικός στην ισπανική Αλαβές για να πάρει παιχνίδια.

Επέστρεψε στη Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2022, παίρνοντας τελικά χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα από τον Ιανουάριο του 2023. Χάρη στη δουλειά, την επιμονή και ασφαλώς το ταλέντο του, κατάφερε τη σεζόν 2023-24 να κερδίσει περισσότερες συμμετοχές, αγωνιζόμενος και στους ομίλους του Champions League. Τον Ιανουάριο του 2024 δόθηκε δανεικός στην ισπανική Γρανάδα όπου κατέγραψε 15 συμμετοχές και 2 γκολ.

Είναι ενεργό στέλεχος της εθνικής Ουρουγουάης, μετρώντας 26 συμμετοχές και 2 γκολ. Στο πρόσφατο Κόπα Αμέρικα ήταν βασική επιλογή του ομοσπονδιακού τεχνικού Μαρσέλο Μπιέλσα στην πορεία που έκανε η Σελέστε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Μόντσου (Άρης, 25 ετών)

Ο 25χρονος Ραμόν Ροντρίγκεζ Χιμένεθ (Μόντσου) κατέφθασε στον Άρη σαν μεσσίας με τους φιλάθλους του να περιμένουν ότι θα ανταποκριθεί στις πολύ υψηλές προσδοκίες τους. Ο Μόντσου ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τις ακαδημίες της RCD Μαγιόρκα, εντάχθηκε από την ηλικία των 12 ετών στην περίφημη ποδοσφαιρική σχολή της Μπαρτσελόνα.

O Mόντσου πέρασε από όλα τα ηλικιακά επίπεδα της «La Masia», φτάνοντας το 2017 μέχρι τη Μπαρτσελόνα B (66 συμμετοχές, 13 γκολ, 7 ασίστ).

Το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα έγινε το 2020 στη φάση των «16» του Champions League με αντίπαλο τη Νάπολι. Την επόμενη σεζόν ο Μόντσου αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού με τη φανέλα της Χιρόνα (43 συμμετοχές, 3 γκολ, 1 ασίστ) στη La Liga 2.

Το καλοκαίρι του 2021 ο Μόντσου έφυγε από τη Μπαρτσελόνα, μετά από δέκα χρόνια, με τη Γρανάδα να τον εντάσσει στο δυναμικό της. Μετά από 16 εμφανίσεις με τη φανέλα της Γρανάδα στη La Liga, o παίκτης παραχωρήθηκε αρχικά με τη μορφή δανεισμού και έπειτα με μεταγραφή στην Ρεάλ Βαγιαδολίδ.

Με τη φανέλα της o Μόντσου αγωνίστηκε 92 φορές (11 γκολ, 9 ασίστ) συμβάλλοντας τα μέγιστα, ώστε η ομάδα του να ανέλθει δύο φορές στη La Liga τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v