Σάλος στην Ελβετία για τον θάνατο μητέρας δύο παιδιών σε κάψουλα αυτοκτονίας

Έντονες αντιδράσεις αλλά και συλλήψεις προκάλεσε ο θάνατος μίας Αμερικανής μητέρας δύο παιδιών που πέθανε μέσα σε κάψουλα αυτοκτονίας.

Σάλος στην Ελβετία για τον θάνατο μητέρας δύο παιδιών σε κάψουλα αυτοκτονίας

Η ελβετική αστυνομία προέβη σε συλλήψεις χθες Τρίτη, μετά την πρώτη χρήση μιας αμφιλεγόμενης φουτουριστικής κάψουλας που έχει σχεδιαστεί για αυτοκτονία.

Η αστυνομία στο Schaffhausen, δήλωσε ότι η κάψουλα με την ονομασία "Sarco" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα δάσος στον δήμο Merishausen τη Δευτέρα.

Οι εισαγγελείς έχουν ήδη κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον πολλών ατόμων για «υποκίνηση και βοήθεια σε αυτοκτονία», ανέφερε η ανακοίνωση των τοπικών αρχών, προσθέτοντας ότι αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για αυτούς ή τον νεκρό.

Ένας εκπρόσωπος της ομάδας πίσω από την κάψουλα, The Last Resort, είπε ότι η νεκρή ήταν μια 64χρονη Αμερικανίδα που έπασχε από σοβαρό πρόβλημα με το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Ο Florian Willet, συμπρόεδρος του The Last Resort, ήταν μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων, μαζί με έναν Ολλανδό δημοσιογράφο και δύο Ελβετούς. Ο Willet συγκεκριμένα, ήταν το μόνο άτομο που ήταν παρόν όταν η γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της.

Σε δήλωση που εξέδωσε το The Last Resort, ο Willet είχε περιγράψει τον θάνατο ως «ειρηνικό, γρήγορο και αξιοπρεπή».

Ο εκπρόσωπος του Last Resort είπε ότι η γυναίκα είχε περάσει από ψυχιατρικές αξιολογήσεις πριν βάλει τέλος στη ζωή της. Εκπρόσωπος των εισαγγελέων στο Σαφχάουζεν αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες ή να επιβεβαιώσει ότι υπήρχαν τέσσερις κρατούμενοι.

Φτιαγμένο με κομψές, αεροδυναμικές γραμμές, το Sarco προκαλεί άμεσο θάνατο όταν ο επιβάτης του απελευθερώνει αέριο άζωτο στο εσωτερικό του, μειώνοντας την ποσότητα οξυγόνου σε θανατηφόρα επίπεδα. Αποτελεί πνευματικό τέκνο του Philip Nitschke, ενός Αυστραλού γιατρού διάσημου για το έργο του σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία από τη δεκαετία του 1990.

Η Ελβετία έχει γίνει πόλος έλξης για τους υποστηρικτές της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, λόγω των νόμων που την καθιστούν νόμιμη.

Η Elisabeth Baume-Schneider, η Ελβετή υπουργός αρμόδια για την υγεία, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κάψουλα δεν πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων και ότι η χρήση αζώτου δεν συμμορφώνεται νομικά.

Η τελευταία φράση που φέρεται να άκουσε η γυναίκα ήταν "αν θέλεις να πεθάνεις, πάτησε αυτό το κουμπί".

Με πληροφορίες από CNN

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v